Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά
Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Η λογική λέει οτι ο ντόπιος πληθυσμός γύρω από κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αυτός που δουλεύει στην παροχή υπηρεσιών το καλοκαίρι και «θα προσέχει τα χωριά και το γύρω περιβάλλον» το χειμώνα, όταν ο τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

Η πράξη όμως των τελευταίων χρόνων είναι διαφορετική: τα πάσης φύσεως τουριστικά ενδιαφέροντα, στελεχώνονται από «εργαζόμενους τουρίστες» αφού απλά οι διαθέσιμοι ντόπιοι δεν υπάρχουν ή είναι αριθμητικά ανεπαρκέστατοι.

Η ερήμωση των χωριών, η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η αστυφιλία έχουν κάνει την πάλαι ποτέ κραταιά δεξαμενή ντόπιου εργατικού προσωπικού να στερέψει. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι. Η χρόνια υποχώρηση της αγροτικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στέρησε εισόδημα και απασχόληση από τον ντόπιο πληθυσμό, κυρίως τους μήνες που ο τουρισμός δεν υπάρχει. Επιπλέον, η ευασθησία του τουρισμού σε μεγάλα συμβάντα, όπως για παράδειγμα η πτώση των δίδυμων πύργων ή παλαιότερα οι αεροπειρατείες, δεν εξασφάλιζε μόνιμο βιώσιμο εισόδημα στις ντόπιες οικογένειες. Ετσι, με τα χρόνια αυτές προτίμησαν είτε να βρουν άλλου τύπου ποιο σταθερή απασχόληση είτε να μεταναστεύσουν, όταν αυτή έγινε πάλι μόδα πριν λίγα χρόνια.

Η αντικατάσταση του ντόπιου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού από εποχιακούς εργαζόμενους, ντόπιους και αλλοδαπούς, είχε πολλές επιπτώσεις. Πρώτα χάθηκε το στοιχείο της ελληνικότητας που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό στους τουρίστες. Κανείς δεν ασχολείται πια να βάψει άσπρα τα μικρά νησιώτικά σπιτάκια, ή να καθαρίσει τις περίφημες αναβαθμίδες από τα ξερά χόρτα. Δεύτερο οι τουρίστες δεν έρχονται σε επαφή με κάποιον ντόπιο να δουν πως είναι και να τον ρωτήσουν πως περνάει εδώ που είναι τόσο μαγικά. Τρίτο χάθηκαν εκείνες οι απαράμιλλες ελληνικές στιγμές της απογευματινής ρούγας, του γαμήλιου ξεφαντώματος στη πλατεία του χωριού, του ανταμώματος στο πανηγύρι του Αη Λιά.

Και τι έμεινε; Ενα κέλυφος, ένα σκηνικό χωρίς πολύ ζωντάνια που χρειάζεται πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί, ώστε να μοιάζει με τις φωτογραφίες των διαφημιστικών φυλλαδίων των απανταχού τουριστικών γραφείων.

Αντίθετα, εάν είχαμε φροντίσει να υπάρχουν ντόπιοι εργαζόμενοι, ασχολούμενοι το μισό χρόνο στον τουρισμό και τον υπόλοιπο στη γεωργία και να είχαν αναπτύξει μια κάποιας μορφής τοπική αγορά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και κυρίως δεν θα φαίνονταν «στημένα», αφού θα ήταν λειτουργικά.

Είναι εν κατακλείδει οι αγρότες που διατηρούν το ελκυστικό ελληνικό τοπίο ζωντανό, όχι οι πάσης φύσεως κατασκευές που ανοίγουν τον Απρίλη και κλείνουν τον Σεπτέμβρη!!!

Εχει άραγε πισογύρισμα η κατάσταση αυτή? Ισως, αλλά με πολύ προσπάθεια και κόπο, δύο στοιχεία που δεν είναι χαρακτηριστικά του νεοέλληνα. Και κυρίως χρειάζεται πανστρατιά κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα, συλλόγων των απανταχού της κάθε περιοχής. Και πολλά λεφτά που θα δοθούν τόσο σε υποδομές όσο και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ανάταξη των τουριστικών περιοχών. Διότι κανείς δεν εγκαταλείπει το χαμηλό μισθό και το επίδομα της πόλης για να πάει στο άγνωστο ενός ερημικού για το μισό χρόνο μέρους. Οσο όμορφο κι αν φαίνεται αυτό στα μάτια μας όταν το επισκεπτόμαστε για λίγες ώρες.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως φρέναρε ο τουρισμός, δεν βρίσκει εργαζόμενους τα τουριστικά καταλύματα, δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρονται αρκετά οι δήμοι κλπ κλπ

Και όλα αυτά, τώρα που η βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών έρχεται με φόρα στο προσκήνιο της τουριστικής αγοράς.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη, είναι στενότατα συνειφασμένες και καμία δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς την άλλη στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι.

Να δούμε, φέτος που και ο τουρισμός άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και η αγροτική ανάπτυξη σημάδια σοβαρής ύφεσης, θα κινητοποιηθεί η πολιτεία να φροντίσει και τα δύο μαζύ, ή θα παραμείνει στις κλασσικές ξεχωριστές συνταγές;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο τουρισμός συνδέεται με τη γεωργία;

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Ο Ρούμπιο ζητεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

22:40

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εγκύους και βρέφη

22:20

Ο Τραμπ ονόμασε αξιωματικό των πεζοναυτών επικεφαλής της SOUTHCOM

22:00

Ρούμπιο: Εξασφαλίστηκαν δεσμεύσεις για την ανάπτυξη 7.500 ανδρών από διάφορες χώρες στην Αϊτή

21:40

Πακιστάν: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν

21:20

Ουκρανία: Έπληξε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στην Κασπία

21:00

Προειδοποίηση Λούλα: Μια αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να είναι καταστροφική

20:42

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

20:39

Έφτασε στο Μαϊάμι ο απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για τη συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ

20:25

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα

20:10

Ουκρανία: Πυρκαγιά στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικών ελαίων της Οδησσού

19:45

Σε εφαρμογή ο αποκλεισμός Τραμπ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά της Βενεζουέλας

19:30

Τριπλός «πονοκέφαλος» στο Βερολίνο

19:11

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

18:45

Καλαφάτης: Τα επόμενα χρόνια η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο

18:20

NBC News: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν

17:59

Παπασταύρου: «Νευρώνας» η Βόρεια Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

17:46

ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα

17:22

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέα μορφή συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου

16:52

DW: Χωρίς προϋπολογισμό και πάλι η Γαλλία

16:35

Παιχνίδι στο κινητό «εκπαιδεύει» πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και «τροφοδοτεί» το AI

16:16

Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. για το μεταφορικό ισοδύναμο - Κικίλιας: Στηρίζουμε τη νησιωτικότητα

16:00

Αέριο: Ενισχύεται ο Κάθετος Διάδρομος – Μεγαλύτερη ευελιξία για την «αρτηρία» Ελλάδας-Ουκρανίας

15:46

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν μας απειλούν οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Να μην έχουν προσδοκίες

15:26

Μαρινάκης: Σεβαστό κάθε λογικό αίτημα των αγροτών, αλλά και αυτό των πολιτών να μην ταλαιπωρούνται

15:09

Τρεις λόγοι για τους οποίους λαχταράς γλυκά το πρωί

14:51

Μιχαηλίδου: Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο

14:27

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ

14:03

Βαμβάκι: Τέλος ή μια νέα Αρχή; Η ώρα της αλήθειας για τον «λευκό χρυσό»

13:45

Αρχεία Έπστιν: Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε λογοκριμένα έγγραφα και εικόνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider