Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά
Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Η λογική λέει οτι ο ντόπιος πληθυσμός γύρω από κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αυτός που δουλεύει στην παροχή υπηρεσιών το καλοκαίρι και «θα προσέχει τα χωριά και το γύρω περιβάλλον» το χειμώνα, όταν ο τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

Η πράξη όμως των τελευταίων χρόνων είναι διαφορετική: τα πάσης φύσεως τουριστικά ενδιαφέροντα, στελεχώνονται από «εργαζόμενους τουρίστες» αφού απλά οι διαθέσιμοι ντόπιοι δεν υπάρχουν ή είναι αριθμητικά ανεπαρκέστατοι.

Η ερήμωση των χωριών, η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η αστυφιλία έχουν κάνει την πάλαι ποτέ κραταιά δεξαμενή ντόπιου εργατικού προσωπικού να στερέψει. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι. Η χρόνια υποχώρηση της αγροτικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στέρησε εισόδημα και απασχόληση από τον ντόπιο πληθυσμό, κυρίως τους μήνες που ο τουρισμός δεν υπάρχει. Επιπλέον, η ευασθησία του τουρισμού σε μεγάλα συμβάντα, όπως για παράδειγμα η πτώση των δίδυμων πύργων ή παλαιότερα οι αεροπειρατείες, δεν εξασφάλιζε μόνιμο βιώσιμο εισόδημα στις ντόπιες οικογένειες. Ετσι, με τα χρόνια αυτές προτίμησαν είτε να βρουν άλλου τύπου ποιο σταθερή απασχόληση είτε να μεταναστεύσουν, όταν αυτή έγινε πάλι μόδα πριν λίγα χρόνια.

Η αντικατάσταση του ντόπιου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού από εποχιακούς εργαζόμενους, ντόπιους και αλλοδαπούς, είχε πολλές επιπτώσεις. Πρώτα χάθηκε το στοιχείο της ελληνικότητας που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό στους τουρίστες. Κανείς δεν ασχολείται πια να βάψει άσπρα τα μικρά νησιώτικά σπιτάκια, ή να καθαρίσει τις περίφημες αναβαθμίδες από τα ξερά χόρτα. Δεύτερο οι τουρίστες δεν έρχονται σε επαφή με κάποιον ντόπιο να δουν πως είναι και να τον ρωτήσουν πως περνάει εδώ που είναι τόσο μαγικά. Τρίτο χάθηκαν εκείνες οι απαράμιλλες ελληνικές στιγμές της απογευματινής ρούγας, του γαμήλιου ξεφαντώματος στη πλατεία του χωριού, του ανταμώματος στο πανηγύρι του Αη Λιά.

Και τι έμεινε; Ενα κέλυφος, ένα σκηνικό χωρίς πολύ ζωντάνια που χρειάζεται πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί, ώστε να μοιάζει με τις φωτογραφίες των διαφημιστικών φυλλαδίων των απανταχού τουριστικών γραφείων.

Αντίθετα, εάν είχαμε φροντίσει να υπάρχουν ντόπιοι εργαζόμενοι, ασχολούμενοι το μισό χρόνο στον τουρισμό και τον υπόλοιπο στη γεωργία και να είχαν αναπτύξει μια κάποιας μορφής τοπική αγορά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και κυρίως δεν θα φαίνονταν «στημένα», αφού θα ήταν λειτουργικά.

Είναι εν κατακλείδει οι αγρότες που διατηρούν το ελκυστικό ελληνικό τοπίο ζωντανό, όχι οι πάσης φύσεως κατασκευές που ανοίγουν τον Απρίλη και κλείνουν τον Σεπτέμβρη!!!

Εχει άραγε πισογύρισμα η κατάσταση αυτή? Ισως, αλλά με πολύ προσπάθεια και κόπο, δύο στοιχεία που δεν είναι χαρακτηριστικά του νεοέλληνα. Και κυρίως χρειάζεται πανστρατιά κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα, συλλόγων των απανταχού της κάθε περιοχής. Και πολλά λεφτά που θα δοθούν τόσο σε υποδομές όσο και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ανάταξη των τουριστικών περιοχών. Διότι κανείς δεν εγκαταλείπει το χαμηλό μισθό και το επίδομα της πόλης για να πάει στο άγνωστο ενός ερημικού για το μισό χρόνο μέρους. Οσο όμορφο κι αν φαίνεται αυτό στα μάτια μας όταν το επισκεπτόμαστε για λίγες ώρες.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως φρέναρε ο τουρισμός, δεν βρίσκει εργαζόμενους τα τουριστικά καταλύματα, δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρονται αρκετά οι δήμοι κλπ κλπ

Και όλα αυτά, τώρα που η βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών έρχεται με φόρα στο προσκήνιο της τουριστικής αγοράς.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη, είναι στενότατα συνειφασμένες και καμία δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς την άλλη στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι.

Να δούμε, φέτος που και ο τουρισμός άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και η αγροτική ανάπτυξη σημάδια σοβαρής ύφεσης, θα κινητοποιηθεί η πολιτεία να φροντίσει και τα δύο μαζύ, ή θα παραμείνει στις κλασσικές ξεχωριστές συνταγές;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο τουρισμός συνδέεται με τη γεωργία;

Όλες οι ειδήσεις

12:01

Χατζηδάκης: Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση

11:59

Κρεμλίνο: «Ουδέν σχόλιο» για τις δηλώσεις Γουίτκοφ ενόψει της συνάντησης με τον Πούτιν

11:56

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

11:54

ΕΥ: Νέα εποχή για τους treasurers - H παγκόσμια αστάθεια εντείνει την ανάγκη αναζήτησης ευκαιριών ανάπτυξης

11:51

«Παγωμένα» ρωσικά assets στις ΗΠΑ για Συμβούλιο Ειρήνης και Ουκρανία προσφέρει ο Πούτιν στον Τραμπ

11:50

Στουρνάρας: Το στοίχημα της οικονομίας τα επόμενα έτη

11:50

Μελέτη του ΙΕΝΕ στο Athens Energy Summit: Ενεργειακές επενδύσεις 800 δισ. στη ΝΑ Ευρώπη

11:46

ΔΥΠΑ: Αύριο η 50ή «Ημέρα Καριέρας» στο Περιστέρι - Πάνω από 300 επιχειρήσεις και 8.000 ευκαιρίες απασχόλησης

11:45

Ποιοι έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα αγροτικά μπλόκα;

11:30

Αλληλεπίδραση Δημοσιονομικής και Νομισματικής: Η ΕΕ σε νέο τοπίο;

11:27

Στις αγορές με Tier II για 400 εκατ. ευρώ η Eurobank - Πάνω από 3,5 δισ. προσφορές

11:21

Κασιουαζάκι-Καρίουα: Ανεστάλη η επανεκκίνηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο

11:18

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Δεν θα υπογράψουμε σήμερα τη συνθήκη για το «Συμβούλιο Ειρήνης»

11:13

Πρώτη φορά ευρωπαϊκά

11:08

Ανοδικό «ξέσπασμα» στο ΧΑ – Νέα υψηλά με το «καλημέρα» για τον Γενικό Δείκτη

11:07

Στα 5.400 δολάρια ανεβάζει τον πήχη για χρυσό η Goldman Sachs

10:53

Κεραμέως: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, Φεβρουάριο οι Συλλογικές Συμβάσεις

10:50

Γουίτκοφ: «Μόνο ένα σημείο μένει να διευθετηθεί για ειρήνη στην Ουκρανία»

10:43

Αυτόματη επικαιροποίηση των ΚΑΔ για 1,9 εκατ. ΑΦΜ

10:41

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκες έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

10:40

Alpha Bank: Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου και οι ημερομηνίες–κλειδί για τα μερίσματα του 2026

10:38

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας

10:30

Δήμαρχος Γλυφάδας: «Αυτό που έγινε δεν το έχουμε ξαναζήσει»

10:29

Relief rally στις ευρωαγορές μετά την αναδίπλωση Τραμπ

10:23

Δανία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για την ασφάλεια στην Αρκτική με σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα

10:09

Blooomberg: Πιθανότερος διάδοχος της Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ ο Κνοτ

10:04

Ο Τραμπ παρουσιάζει σήμερα το «Συμβούλιο Ειρήνης» στο Νταβός - Στις 2 η συνάντηση με Ζελένσκι

09:51

Blupeak Estate Analytics: Η αόρατη περιουσία των Δήμων τροφοδοτεί τη στεγαστική κρίση

09:27

ΕΒΕΠ: Ο «έρπων πληθωρισμός» στην Ελλάδα και η ανάλυση της ακρίβειας

09:19

«Χρυσός Θόλος, βάσεις και ορυκτά»: Το deal Τραμπ για Γροιλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider