Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά
Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Η λογική λέει οτι ο ντόπιος πληθυσμός γύρω από κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αυτός που δουλεύει στην παροχή υπηρεσιών το καλοκαίρι και «θα προσέχει τα χωριά και το γύρω περιβάλλον» το χειμώνα, όταν ο τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

Η πράξη όμως των τελευταίων χρόνων είναι διαφορετική: τα πάσης φύσεως τουριστικά ενδιαφέροντα, στελεχώνονται από «εργαζόμενους τουρίστες» αφού απλά οι διαθέσιμοι ντόπιοι δεν υπάρχουν ή είναι αριθμητικά ανεπαρκέστατοι.

Η ερήμωση των χωριών, η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η αστυφιλία έχουν κάνει την πάλαι ποτέ κραταιά δεξαμενή ντόπιου εργατικού προσωπικού να στερέψει. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι. Η χρόνια υποχώρηση της αγροτικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στέρησε εισόδημα και απασχόληση από τον ντόπιο πληθυσμό, κυρίως τους μήνες που ο τουρισμός δεν υπάρχει. Επιπλέον, η ευασθησία του τουρισμού σε μεγάλα συμβάντα, όπως για παράδειγμα η πτώση των δίδυμων πύργων ή παλαιότερα οι αεροπειρατείες, δεν εξασφάλιζε μόνιμο βιώσιμο εισόδημα στις ντόπιες οικογένειες. Ετσι, με τα χρόνια αυτές προτίμησαν είτε να βρουν άλλου τύπου ποιο σταθερή απασχόληση είτε να μεταναστεύσουν, όταν αυτή έγινε πάλι μόδα πριν λίγα χρόνια.

Η αντικατάσταση του ντόπιου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού από εποχιακούς εργαζόμενους, ντόπιους και αλλοδαπούς, είχε πολλές επιπτώσεις. Πρώτα χάθηκε το στοιχείο της ελληνικότητας που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό στους τουρίστες. Κανείς δεν ασχολείται πια να βάψει άσπρα τα μικρά νησιώτικά σπιτάκια, ή να καθαρίσει τις περίφημες αναβαθμίδες από τα ξερά χόρτα. Δεύτερο οι τουρίστες δεν έρχονται σε επαφή με κάποιον ντόπιο να δουν πως είναι και να τον ρωτήσουν πως περνάει εδώ που είναι τόσο μαγικά. Τρίτο χάθηκαν εκείνες οι απαράμιλλες ελληνικές στιγμές της απογευματινής ρούγας, του γαμήλιου ξεφαντώματος στη πλατεία του χωριού, του ανταμώματος στο πανηγύρι του Αη Λιά.

Και τι έμεινε; Ενα κέλυφος, ένα σκηνικό χωρίς πολύ ζωντάνια που χρειάζεται πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί, ώστε να μοιάζει με τις φωτογραφίες των διαφημιστικών φυλλαδίων των απανταχού τουριστικών γραφείων.

Αντίθετα, εάν είχαμε φροντίσει να υπάρχουν ντόπιοι εργαζόμενοι, ασχολούμενοι το μισό χρόνο στον τουρισμό και τον υπόλοιπο στη γεωργία και να είχαν αναπτύξει μια κάποιας μορφής τοπική αγορά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και κυρίως δεν θα φαίνονταν «στημένα», αφού θα ήταν λειτουργικά.

Είναι εν κατακλείδει οι αγρότες που διατηρούν το ελκυστικό ελληνικό τοπίο ζωντανό, όχι οι πάσης φύσεως κατασκευές που ανοίγουν τον Απρίλη και κλείνουν τον Σεπτέμβρη!!!

Εχει άραγε πισογύρισμα η κατάσταση αυτή? Ισως, αλλά με πολύ προσπάθεια και κόπο, δύο στοιχεία που δεν είναι χαρακτηριστικά του νεοέλληνα. Και κυρίως χρειάζεται πανστρατιά κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα, συλλόγων των απανταχού της κάθε περιοχής. Και πολλά λεφτά που θα δοθούν τόσο σε υποδομές όσο και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ανάταξη των τουριστικών περιοχών. Διότι κανείς δεν εγκαταλείπει το χαμηλό μισθό και το επίδομα της πόλης για να πάει στο άγνωστο ενός ερημικού για το μισό χρόνο μέρους. Οσο όμορφο κι αν φαίνεται αυτό στα μάτια μας όταν το επισκεπτόμαστε για λίγες ώρες.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως φρέναρε ο τουρισμός, δεν βρίσκει εργαζόμενους τα τουριστικά καταλύματα, δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρονται αρκετά οι δήμοι κλπ κλπ

Και όλα αυτά, τώρα που η βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών έρχεται με φόρα στο προσκήνιο της τουριστικής αγοράς.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη, είναι στενότατα συνειφασμένες και καμία δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς την άλλη στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι.

Να δούμε, φέτος που και ο τουρισμός άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και η αγροτική ανάπτυξη σημάδια σοβαρής ύφεσης, θα κινητοποιηθεί η πολιτεία να φροντίσει και τα δύο μαζύ, ή θα παραμείνει στις κλασσικές ξεχωριστές συνταγές;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο τουρισμός συνδέεται με τη γεωργία;

Όλες οι ειδήσεις

07:20

Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών στον Stoxx Banks

07:12

Προς παράταση των μέτρων στήριξης - Προ των πυλών επιδότηση στο diesel και τον Ιούνιο

07:08

Πάμε με όσα έχουμε - Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ - «Ουδέν σχόλιον» το σχόλιο

00:15

Ουάσινγκτον: Επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο - Εκκενώθηκε η αίθουσα Τύπου

23:57

Ιράν: Σε κίνδυνο η ζωή της νομπελίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί

23:53

Πιερρακάκης: «Στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης - Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρά θεμέλια»

23:45

Σουηδία: 23 περαστικοί έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες επιθέσεις συμμοριών από το 2023

23:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα τηρήσει την διήμερη κατάπαυση του πυρός»

23:22

Κώτσηρας: Εργαλείο ενίσχυσης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το φορολογικό νομοσχέδιο

23:05

Πιέσεις στην Wall Street στη «σκιά» της αναταραχής στη Μέση Ανατολή

22:56

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια - Παράταση για Πάτμο

22:40

Ουκρανία: Έρευνες σε δεκάδες στρατιωτικούς αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

22:27

«Άλμα» 6% για το πετρέλαιο μετά το ιρανικό χτύπημα στα ΗΑΕ

22:12

Χρυσοχοΐδης: «Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την κουλτούρα οδικής ασφάλειας»

21:58

Νάγκελ για επιτόκια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης τον Ιούνιο λόγω πληθωρισμού

21:51

Αυστρία: Διαρροή χημικών από αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ

21:36

Απώλειες 2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου και Μέσης Ανατολής

21:28

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στο Βατικανό και την Ιταλία 6-8 Μαΐου

21:15

Ο Τραμπ καλεί την Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία»

21:11

Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

20:57

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ - Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

20:49

Τραμπ: Το Ιράν θα σβηστεί από τον χάρτη αν επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία

20:49

Ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου

20:39

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη, αναχαίτισαν drones και πυραύλους

20:30

Πρόεδρος Λιβάνου: «Συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ πριν οποιαδήποτε συνάντηση με Νετανιάχου»

20:16

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα σώσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας

20:07

Κυρανάκης: Επιδοτούμενη εκπαίδευση σε σχολή της ΟΣΥ για να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων

20:00

Τραμπ: Από την επίδειξη ισχύος στη φθορά - Πόλεμος και κατάρρευση δημοτικότητας

19:53

Στο 96% η αποκατάσταση για το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates

19:38

Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider