Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός και Αγροτική ανάπτυξη: Αλληλένδετα που εμείς χειριζόμαστε ξεχωριστά
Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

Το δυνατό σημείο του Ελληνικού τουρισμού δεν είναι οι πόλεις αλλά η ύπαιθρος. Εκεί βρίσκει κανείς ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και το πιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο τουρίστα παραλίες, χαρακτηριστικά χωριά, σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Η λογική λέει οτι ο ντόπιος πληθυσμός γύρω από κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αυτός που δουλεύει στην παροχή υπηρεσιών το καλοκαίρι και «θα προσέχει τα χωριά και το γύρω περιβάλλον» το χειμώνα, όταν ο τουρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

Η πράξη όμως των τελευταίων χρόνων είναι διαφορετική: τα πάσης φύσεως τουριστικά ενδιαφέροντα, στελεχώνονται από «εργαζόμενους τουρίστες» αφού απλά οι διαθέσιμοι ντόπιοι δεν υπάρχουν ή είναι αριθμητικά ανεπαρκέστατοι.

Η ερήμωση των χωριών, η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η αστυφιλία έχουν κάνει την πάλαι ποτέ κραταιά δεξαμενή ντόπιου εργατικού προσωπικού να στερέψει. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι. Η χρόνια υποχώρηση της αγροτικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στέρησε εισόδημα και απασχόληση από τον ντόπιο πληθυσμό, κυρίως τους μήνες που ο τουρισμός δεν υπάρχει. Επιπλέον, η ευασθησία του τουρισμού σε μεγάλα συμβάντα, όπως για παράδειγμα η πτώση των δίδυμων πύργων ή παλαιότερα οι αεροπειρατείες, δεν εξασφάλιζε μόνιμο βιώσιμο εισόδημα στις ντόπιες οικογένειες. Ετσι, με τα χρόνια αυτές προτίμησαν είτε να βρουν άλλου τύπου ποιο σταθερή απασχόληση είτε να μεταναστεύσουν, όταν αυτή έγινε πάλι μόδα πριν λίγα χρόνια.

Η αντικατάσταση του ντόπιου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού από εποχιακούς εργαζόμενους, ντόπιους και αλλοδαπούς, είχε πολλές επιπτώσεις. Πρώτα χάθηκε το στοιχείο της ελληνικότητας που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό στους τουρίστες. Κανείς δεν ασχολείται πια να βάψει άσπρα τα μικρά νησιώτικά σπιτάκια, ή να καθαρίσει τις περίφημες αναβαθμίδες από τα ξερά χόρτα. Δεύτερο οι τουρίστες δεν έρχονται σε επαφή με κάποιον ντόπιο να δουν πως είναι και να τον ρωτήσουν πως περνάει εδώ που είναι τόσο μαγικά. Τρίτο χάθηκαν εκείνες οι απαράμιλλες ελληνικές στιγμές της απογευματινής ρούγας, του γαμήλιου ξεφαντώματος στη πλατεία του χωριού, του ανταμώματος στο πανηγύρι του Αη Λιά.

Και τι έμεινε; Ενα κέλυφος, ένα σκηνικό χωρίς πολύ ζωντάνια που χρειάζεται πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί, ώστε να μοιάζει με τις φωτογραφίες των διαφημιστικών φυλλαδίων των απανταχού τουριστικών γραφείων.

Αντίθετα, εάν είχαμε φροντίσει να υπάρχουν ντόπιοι εργαζόμενοι, ασχολούμενοι το μισό χρόνο στον τουρισμό και τον υπόλοιπο στη γεωργία και να είχαν αναπτύξει μια κάποιας μορφής τοπική αγορά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Και κυρίως δεν θα φαίνονταν «στημένα», αφού θα ήταν λειτουργικά.

Είναι εν κατακλείδει οι αγρότες που διατηρούν το ελκυστικό ελληνικό τοπίο ζωντανό, όχι οι πάσης φύσεως κατασκευές που ανοίγουν τον Απρίλη και κλείνουν τον Σεπτέμβρη!!!

Εχει άραγε πισογύρισμα η κατάσταση αυτή? Ισως, αλλά με πολύ προσπάθεια και κόπο, δύο στοιχεία που δεν είναι χαρακτηριστικά του νεοέλληνα. Και κυρίως χρειάζεται πανστρατιά κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα, συλλόγων των απανταχού της κάθε περιοχής. Και πολλά λεφτά που θα δοθούν τόσο σε υποδομές όσο και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ανάταξη των τουριστικών περιοχών. Διότι κανείς δεν εγκαταλείπει το χαμηλό μισθό και το επίδομα της πόλης για να πάει στο άγνωστο ενός ερημικού για το μισό χρόνο μέρους. Οσο όμορφο κι αν φαίνεται αυτό στα μάτια μας όταν το επισκεπτόμαστε για λίγες ώρες.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως φρέναρε ο τουρισμός, δεν βρίσκει εργαζόμενους τα τουριστικά καταλύματα, δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρονται αρκετά οι δήμοι κλπ κλπ

Και όλα αυτά, τώρα που η βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών έρχεται με φόρα στο προσκήνιο της τουριστικής αγοράς.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη, είναι στενότατα συνειφασμένες και καμία δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς την άλλη στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι.

Να δούμε, φέτος που και ο τουρισμός άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και η αγροτική ανάπτυξη σημάδια σοβαρής ύφεσης, θα κινητοποιηθεί η πολιτεία να φροντίσει και τα δύο μαζύ, ή θα παραμείνει στις κλασσικές ξεχωριστές συνταγές;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο τουρισμός συνδέεται με τη γεωργία;

Όλες οι ειδήσεις

13:09

Polygreen: Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων στο Άμπου Ντάμπι

13:08

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία εάν θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη Γροιλανδία.

13:08

Η Γαλλία χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, παραμένει πιστή στους κούρδους «συμμάχους»

13:00

ΕΕ: Η Γροιλανδία δεν θα γίνει ποτέ αμερικανική

12:49

Κοντογεώργης για αγρότες: Ας ανοίξει ο κύκλος του σταθερού διαλόγου

12:46

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,8% στους επισκέπτες μουσείων τον Σεπτέμβριο 2025

12:37

Blue Monday: Πώς ο χειμώνας επηρεάζει την ψυχική υγεία και την εργασία

12:35

Eurobank Equities: Τα θεμελιώδη παίρνουν το «πάνω χέρι» στο ΧΑ το 2026

12:30

Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο στα Athenaeum Hotels

12:23

ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα απασχόλησης 150 ανέργων στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» - Οι προσωρινοί πίνακες

12:16

Πάνω από 75,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας: 42 έργα σε όλη τη χώρα

12:11

Γροιλανδία: Αντίμετρα για να απαντήσουν στον εκβιασμό Τραμπ ετοιμάζει η ΕΕ

12:07

Χάνει τα 93.000 δολάρια το Bitcoin με φόντο τις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς

12:05

ΔΝΤ: Αναβάθμισε ξανά το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2026

12:01

Ιαπωνία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου

11:50

Προς νέα 48ωρη απεργία τα ταξί στην Αττική Τρίτη και Τετάρτη

11:50

Η Novo Nordisk αμφισβητεί τον μύθο της «θέλησης», καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση για την παχυσαρκία

11:39

Ουκρανία: Στα χέρια Ρώσων δύο οικισμοί - Ζημιές σε κρίσιμης σημασίας υποδομή στο Χάρκοβο

11:32

Το Ούζο 12 συνεχίζει την ανοδική του πορεία στην ελληνική αγορά

11:29

Τσιάρας για το αγροτικό: «Σήμερα θα τεθούν όλα τα ζητήματα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο»

11:27

Συμμετοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο έργο CompEUte

11:26

Θεοδωρικάκος: Δίνουμε μάχη για την προστασία των καταναλωτών

11:11

Στο «κόκκινο» το ταμπλό του ΧΑ με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ΕΕ-ΗΠΑ

10:53

Schneider Electric: Η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί της βιώσιμης ανάπτυξης του AI

10:52

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές με φόντο τους δασμούς Τραμπ για Γροιλανδία

10:42

EY: Οι 10 κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

10:38

Τραμπ προς Νορβηγό πρωθυπουργό: Δεν αισθάνομαι πλέον την υποχρέωση να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη

10:25

Από 24 έως 26 Απριλίου οι εξετάσεις και οι κληρώσεις για Πρότυπα, Ωνάσεια και Πειραματικά

10:13

Τα υπολείμματα κακάο γίνονται χρηστικά αντικείμενα - Ελληνική καινοτομία από ΙΟΝ και PHEE

10:06

Politico: Οι απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία ωθούν Ευρώπη και ΗΠΑ σε «διαζύγιο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider