Ο Ρόλος της Καινοτομίας στην Αγροτική Οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ρόλος της Καινοτομίας στην Αγροτική Οικονομία
Η αγροτική οικονομία αποτελεί έναν ζωτικό τομέα για την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη μιας χώρας.

Η αγροτική οικονομία αποτελεί έναν ζωτικό τομέα για την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη μιας χώρας. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι αυξημένες, η καινοτομία αποκτά ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κάθε επιχείρησης αλλά και του αγροτικού τομέα.

Η καινοτομία αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας στον αγροτικό τομέα. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αξιοποίηση των δεδομένων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, αποτελούν μερικά από τα παραδείγματα της καινοτομίας που μεταμορφώνουν την αγροτική οικονομία.

Οι νέες γεωργικές τεχνολογίες, όπως οι αισθητήρες, οι αυτόματες ποτίστρες, οι ρομποτικές συσκευές, συστήματα αυτόματης καθοδήγησης στον αγρό, ψεκαστικά μεταβλητής δόσης και λιπασματοδιανομείς που συνδέονται με GPS, και άλλα τέτοια μηχανήματα, επιτρέπουν τις ακριβέστερες εφαρμογές στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, την αποτελεσματική διαχείριση του νερού και της ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η εφαρμογή των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) επιτρέπουν την παρακολούθηση και την αυτοματοποίηση των γεωργικών διαδικασιών, βοηθώντας τους αγρότες να λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενες σε ακριβή και πραγματικού χρόνου δεδομένα. Η γεωργία ακριβείας δεν είναι το μέλλον, είναι πλέον το παρόν και πολλές από αυτές τις τεχνολογίες έχουν αρχίσει να τις χρησιμοποιούν και στη χώρα μας οι αγρότες. Το ποσοστό αυτών είναι πολύ χαμηλό, ωστόσο ανεβαίνει σταδιακά.

Εκτός από τη γεωργία, η καινοτομία επηρεάζει επίσης τους υπόλοιπους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Στην κτηνοτροφία, οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για την παρακολούθηση της υγείας και της διατροφής των ζώων, την ακριβή εκτίμηση της παραγωγικότητας και την πρόβλεψη των ασθενειών. Σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες εγκαθίστανται πλέον σύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα, γαλακτομετρητές και άλλα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίες. Στη χώρα μας αυτό συμβαίνει με πολύ μικρούς ρυθμούς, όμως και εδώ υπάρχει μια πρόοδος.

Σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο είναι σε εξέλιξη τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που συγχρηματοδοτούν καινοτόμες επενδύσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία, σε ποσοστά μεγαλύτερα από 50% και πάνω, και πραγματικά βλέπουμε πολλούς αγρότες να επιθυμούν να υλοποιήσουν τέτοιες καινοτόμες επενδύσεις .

Επίσης, η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία. Η παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης μπορεί να γίνει πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν αφού υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και καθοδήγησης μέσω τέτοιων καινοτόμων συστημάτων.

Πέραν των τεχνολογιών, η καινοτομία αφορά επίσης την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και πρακτικών στον αγροτικό τομέα. Η διάθεση προϊόντων μέσω άμεσης πώλησης στους καταναλωτές (direct-to-consumer), η ανάπτυξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων και η προώθηση της τοπικής και βιώσιμης γεωργίας αποτελούν παραδείγματα που αξιοποιούν την καινοτομία για τη διαφοροποίηση και την προσθήκη αξίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του αγροτικού τομέα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η καινοτομία αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και την αειφορία της αγροτικής οικονομίας. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα ανά τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας. Είναι σημαντικό οι παράγοντες της αγροτικής οικονομίας, όπως οι αγρότες, οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί φορείς, να στηρίξουν και να προωθήσουν την καινοτομία για την αναβάθμιση του τομέα και τη δημιουργία βιώσιμων αγροτικών κοινοτήτων.

Με τη σωστή υιοθέτηση της καινοτομίας, η αγροτική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα αγροτικά προϊόντα δεν φταίνε πια για τις υψηλές τιμές τροφίμων. Να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες

Όλες οι ειδήσεις

11:05

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 4,4 δισ. στο α΄ τρίμηνο

11:02

Υποτονική εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Ήπιες διακυμάνσεις και αδύναμος τζίρος

10:54

Alpha Bank: Στο 2,4490% οι ίδιες μετοχές

10:50

Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα τιμή - στόχος 53 ευρώ, στο επίκεντρο οι παραχωρήσεις

10:46

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 300 drones και πυραύλους - Μία νεκρή, 7 τραυματίες

10:42

Η Ιταλία επενδύει €211 εκατ. σε τεχνολογία γραφενίου για ταχύτερα και πιο αποδοτικά data centers

10:41

Πιερρακάκης από Ουάσιγκτον: «Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε εβδομάδα»

10:39

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

10:29

Γαλλία: Ταχύτερος από την αρχική εκτίμηση ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

10:22

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

10:14

Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει βοήθεια 3 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν

09:56

Hermes: Απογοήτευσαν οι πωλήσεις τριμήνου, επηρεάσε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

09:52

Συνάντηση Σχοινά - Βέρχελι για τον αφθώδη πυρετό - Μήνυμα στήριξης από την ΕΕ

09:38

Νέος νόμος για τα ΜΜΕ στην Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ θα αναστείλει τη μετάδοση των κρατικών μέσων

09:11

ABC: Ο Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας με το Ιράν

08:59

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Με πλήρη εφαρμογή από το 2027

08:33

Τα φθηνά εισιτήρια τελείωσαν - Πώς το ESG αλλάζει την τιμή των πτήσεων

08:22

Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να «ισοσκελίσει» το έλλειμμα ενεργειακών πόρων της Κίνας

08:15

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους από 1η Μαΐου - Έξτρα μπόνους 300 ευρώ για νέους

08:00

Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre

07:51

"Bras de fer" στη Βουλή, τρυπάνι στο Ιόνιο, αντιπολίτευση για κλάματα

07:44

Μετρό Αθήνας: Συνθήκες «βρασμού» στους συρμούς για 3 ακόμα (τουλάχιστον) καλοκαίρια - Πότε έρχεται κλιματισμός

07:34

Δορυφόροι «σκανάρουν» τη γη από τέλος Απριλίου - Τι θα βλέπει πλέον το Κτηματολόγιο

07:25

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν φέρνουν πιο κοντά την... κλιμάκωση

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για έλεγχο από 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

07:12

Ακίνητα: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ - Η προσιτότητα κατοικίας

07:05

Με όρους καζίνο το ΧΑ - Σενάριο για 110 δολάρια το βαρέλι - Yπερπλεόνασμα τέρας

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον 11 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider