Ενεργειακή Μετάβαση και Κρίσιμες Πρώτες Ύλες – Η ΕΕ αντιδρά. Αρκεί όμως;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργειακή Μετάβαση και Κρίσιμες Πρώτες Ύλες – Η ΕΕ αντιδρά. Αρκεί όμως;
Στα μέσα Μαρτίου, η ΕΕ παρουσίασε το λεγόμενο «EU Critical Raw Material Act»¨, το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην εγχώρια παραγωγή τουλάχιστον 15% των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών και των σπάνιων γαιών. 

Στα μέσα Μαρτίου, η ΕΕ παρουσίασε το λεγόμενο «EU Critical Raw Material Act», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην εγχώρια παραγωγή τουλάχιστον 15% των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών και των σπάνιων γαιών.

Η ΕΕ, μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας, έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την σταδιακή μείωση των εισαγωγών κρίσιμων πρώτων υλών, που σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βασικών «συστατικών» της ενεργειακής μετάβασης, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες, τα ηλιακά πάνελς, τις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, όσο αναδεικνύεται και η σημασία των ΑΠΕ στην ενεργειακή μετάβαση. Η μονοκαλλιέργεια της παραγωγής και της επεξεργασίας των κρίσιμων ορυκτών σε λίγες χώρες, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και το Κονγκό μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ και να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής: Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 αφορούσε αποκλειστικά το πετρέλαιο, η ενεργειακή κρίση του 2022 αφορούσε κυρίως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μια πιθανή μελλοντική κρίση στα κρίσιμα ορυκτά θα αφορά ένα πλήθος προϊόντων και τεχνολογιών και θα έχει την δυναμική να επηρεάσει πολλούς τομείς της οικονομίας των χωρών και της καθημερινότητας των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά τα κρίσιμα ορυκτά έχουν και ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο: Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και ανακυκλωθεί, εφ’ όσον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και τεχνολογίες.

Και εδώ δημιουργείται το ερώτημα: Υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση; Η ΕΕ με το Critical Material Act έβαλε τους σωστούς στόχους, αλλά θα πρέπει να δράσει άμεσα με την εφαρμογή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς αφ’ ενός η εύρεση νέων κοιτασμάτων και η ανάπτυξη ορυχείων μπορεί να διαρκέσει ίσως και πάνω από 15 χρόνια και αφ’ ετέρου είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα και αναγκαίο να ανταγωνιστεί υφιστάμενες αγορές, όπως είναι η Κίνα.

Η Ελλάδα, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη έκδοση του Chart of the Month της HAEE σε συνεργασία με την Deloitte, διαθέτει ένα πλήθος Κρίσιμων Πρώτων Υλών, όπως είναι το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο βωξίτης και πιθανώς σπάνιες γαίες. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια Εθνική Στρατηγική για τα ορυκτά, που να συμβαδίζει με το Critical Material Act, με τις ανάγκες της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση και να προϋπολογισθούν οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για την εύρεση και ανάπτυξη κοιτασμάτων, πάντα σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και με σεβασμό στην κοινωνία και την όσο το δυνατόν ταχύτερη αδειοδότηση.

Το μέλλον της ΕΕ για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έχει ως όχημα τις κρίσιμες πρώτες ύλες και η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα τόσο συλλογικά όσο και σε επίπεδο χωρών, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι απαιτήσεις πια αυξάνονται εκθετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Ντεσκάλτσι (Eni): Οι κίνδυνοι αυξάνονται για την αγορά πετρελαίου

15:15

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τα κατολισθητικά φαινόμενα στις παραλίες των Ιονίων Νήσων

15:06

Θα έρθω στην Ελλάδα δηλώνει η 46χρονη που της αποδίδεται εμπλοκή στον φονικό εμπρησμό της Marfin

15:00

Γερμανία: Αίσιο τέλος για την υπόθεση ομηρίας σε σούπερ μάρκετ του Βερολίνου

14:57

Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης με περισσότερα από 4.600 δενδρύλλια, σε δασική περιοχή της Φθιώτιδας

14:43

ΣΥΡΙΖΑ: Με οριακή απαρτία η συνεδρίαση της ΚΕ

14:39

Κίνα: Εντολή στα μεγάλα διυλιστήρια να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή καυσίμων

14:31

Μιχαηλίδου: Τα σχόλια των πολιτών έγιναν συγκεκριμένες αλλαγές σε Προσωπικό Βοηθό και Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

14:26

ΕΛΑΣ: Πώς έφτασε στις συλλήψεις για τον εμπρησμό της Μαρφίν

14:16

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από την Κίνα θα χρειαστεί χρηματοδότηση

13:54

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Ιουλίου

13:49

Οι αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης αιγιαλού και παραλίας

13:43

Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν τελείωσε αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

13:35

Ουκρανία: Δύο νεκροί, 19 τραυματίες, καθώς η Ρωσία σφυροκοπεί την Ουκρανία με πυραύλους και drones

13:08

Δήμας: Η Ελλάδα επενδύει σε υποδομές αεροναυτιλίας για την επόμενη δεκαετία

13:00

Κτηματολόγιο: Δέκα αλλαγές που φέρνει το νέο ψηφιακό σύστημα σε μεταβιβάσεις, διορθώσεις και συναλλαγές ακινήτων

12:48

Meta: Αποσύρει τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων με AI ύστερα από αντιδράσεις για την ιδιωτικότητα

12:41

Αδρουλάκης: Η ακρίβεια είναι ο σιωπηλός φόρος στο εισόδημα κάθε εργαζόμενου

12:31

Τουρισμός: Με εκπτώσεις και κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξελίσσεται η σεζόν στην Κρήτη

12:22

ΝΑΤ: Ανοδική πορεία για την ελληνική ναυτική απασχόληση

12:17

Στον εισαγγελέα οι 3 συλληφθέντες για τη φονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα

12:09

Επέκταση του μαθήματος κολύμβησης στην Δ’ Δημοτικού

11:56

Apple: Κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI - Την κατηγορεί για βιομηχανική κατασκοπία

11:38

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το λαγοκέφαλο μέσα από 22 ερωτήσεις και απαντήσεις

11:26

Οικονομία: Τα δύο ορόσημα στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους

11:15

Θεοχάρης: Η Ελλάδα γίνεται σταθερή πυξίδα για επενδύσεις, εξαγωγές και ανάπτυξη σε μια εποχή αναταράξεων

11:05

Euronext Athens: Ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» οι ξένοι οίκοι

10:56

AI Act: Τι αλλάζει για πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο

10:47

Ρωσία: Η απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ επιτείνει την παγκόσμια κρίση προσφοράς

10:35

Αραγτσί: Το Ιράν τήρησε το λόγο του


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider