Κάτι αλλάζει στην διασύνδεση γνώσης – παραγωγής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτι αλλάζει στην διασύνδεση γνώσης – παραγωγής
Τα πτυχία, ακόμα και πολλά διδακτορικά, είναι συχνά αποσυνδεδεμένα από τις παραγωγικές ανάγκες των επιχειρήσεων και άρα, από την απασχόληση.

Στην πορεία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, με ένταση καινοτομίας, τεχνολογία παντού, και ανάγκη διαρκούς προσαρμογής, πολλές νοοτροπίες που έχουν συμβάλει σε διαχρονικές αδυναμίες, βρίσκονται επίσης, σε πορεία αλλαγής. Μια από αυτές, ιδιαίτερα κρίσιμη, είναι η περιορισμένη διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για την επαγγελματική προοπτική των νέων, για την ικανότητα μας να καινοτομούμε, αλλά και για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και ανταγωνιστικές προκλήσεις. Οι συνέπειες είναι εμφανείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και στα υψηλά ποσοστά άνεργων πτυχιούχων. Τα πτυχία, ακόμα και πολλά διδακτορικά, είναι συχνά αποσυνδεδεμένα από τις παραγωγικές ανάγκες των επιχειρήσεων και άρα, από την απασχόληση, ενώ ούτε η πρακτική άσκηση έχει τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η περιορισμένη διασύνδεση είναι εμφανής και σε όρους καινοτομίας. Για παράδειγμα, παρά την υψηλή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, η παραγωγή καινοτομίας παραμένει περιορισμένη και η χώρα κατατάσσεται αρκετά χαμηλά. Αντίστοιχα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που επενδύουν σε Έρευνα & Ανάπτυξη είναι μικρός σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατατάξεις. Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις καταγράφονται παρά το γεγονός ότι ως χώρα καταγράφουμε ένα ελαφρώς υψηλότερο σκορ σε κατοίκους που διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γεγονός που συμβάλλει και στη διαχρονική απαξίωση των δεξιοτήτων. Τέτοιες αδυναμίες συμβάλουν στο brain drain και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια τεχνολογικού και παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, σε μια στιγμή μάλιστα που το οικοσύστημα καινοτομίας, γνωρίζει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα άνθιση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψε ο ΣΕΒ με το ΕΜΠ και το ΕΚ «Δημόκριτος», σε συνέχεια αντίστοιχων με το ΟΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, και άλλων δείχνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια στροφή, με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, τους νέους, τους επιστήμονες, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οι συμφωνίες προβλέπουν κοινές δράσεις σε εφαρμοσμένη έρευνα, καινοτομία και νέα επιχειρηματικότητα, διασύνδεση ερευνητών και βιομηχανίας, πρακτική άσκηση φοιτητών σε επιχειρήσεις, αλλά και συνεργασία για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την απρόσκοπτη συνεργασία και οργανική συνύπαρξη γνώσης και παραγωγής. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση, θα ενισχύσει τις καινοτομικές και επιχειρηματικές ικανότητες των φοιτητών, θα βελτιώσει την παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και θα έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και στις επενδύσεις.

Στο αβέβαιο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον η ικανότητά του εκπαιδευτικού συστήματος να παρέχει εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες, που θα ενισχύσουν το παραγωγικό οικοσύστημα, αλλά και αντίστροφα, δηλαδή η ικανότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν και να πολλαπλασιάσουν αυτή τη γνώση, είναι πλέον ζήτημα όχι μόνο προοπτικής, αλλά επιβίωσης. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο μιας προσπάθειας που ξεκινάει και η οποία, εκτός από διάρκεια, πρέπει να έχει και ταχύτητα. Γιατί και οι άλλες χώρες κινούνται ταχύτατα.

Από το βαθμό που θα επιτευχθεί η διασύνδεση και θα παραμεριστούν χρόνιες αγκυλώσεις εκατέρωθεν θα κριθούν πολλά. Για τους νέους, κρίνεται η δυνατότητά τους να χαράξουν μια επαγγελματική πορεία σε ένα κόσμο όπου το 85% των δουλειών του 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Για τους σημερινούς εργαζόμενους, το 40% των επαγγελμάτων θα μετασχηματιστεί σημαντικά. Για τις επιχειρήσεις κρίνεται η ικανότητά τους να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, και να βγουν σε νέες αγορές. Για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, κρίνεται η ικανότητά τους να συμβάλουν στη μεταφορά τεχνολογίας, στην επιχειρηματικότητα, σε λύσεις για τη βιομηχανία, αλλά και η δημιουργία επαγγελματικής προοπτικής για τους φοιτητές τους. Είναι όλα μεγάλα βήματα προς τη βιωσιμότητα και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:51

Hellenic Train: Αναχώρησε με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599

17:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

17:33

Γνωστή δημοσιογράφος συνελήφθη σε αλκοτέστ για απειλή και εξύβριση αστυνομικών

17:22

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών

15:50

3,6 δισ. άνθρωποι και το 41% των νοσοκομείων παγκοσμίως κινδυνεύουν από την ακραία ζέστη - Επείγουσα ανάγκη για δράση

15:39

Στη δημοσιότητα τα αρχεία της Αμέλια Ερχαρτ, με εντολή Τραμπ

15:23

Ινδονησία: Έξι νεκροί και 17 αγνοούμενοι από κατολίσθηση

15:18

Ινδία: Τουλάχιστον 9 νεκροί από ισχυρή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα της Σριναγκάρ

15:14

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν τη σύλληψη πετρελαιοφόρου στον Κόλπο

14:56

Την ένταξη των πρακτορείων ΟΠΑΠ στα προγράμματα ΕΣΠΑ ζήτησαν από τον υπ. Ανάπτυξης ΕΕΑ και ΠΟΕΠΠΠ

14:48

ΕΛΑΣ: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα

14:42

Οι ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

14:31

Fed: Θολό το τοπίο για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων

14:11

Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

13:58

Πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη με υψηλό κόστος: Στα 2,9 δισ. δολάρια το ETS της ναυτιλίας το 2024

13:35

Η νέα εποχή στις τράπεζες: Ο μετασχηματισμός του κλάδου μέσα από το μοντέλο της Alpha Bank

13:26

Ευχαριστίες του Αμερικανού Μ.Α. στον ΟΗΕ προς την Ελλάδα για τη στήριξη του σχεδίου Ψηφίσματος των ΗΠΑ για τη Γάζα

13:21

Αυστραλία: Θα ζητήσει να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή

13:05

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής

13:00

Ποια μεγάλα συμβόλαια «χτυπούν» οι ισχυροί κατασκευαστές στο «φίνις» του 2025

12:48

Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

12:37

Τραμπ: Αποκήρυξε την ηγετική MAGA μορφή, τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

12:22

Tesla: Απαιτεί από τους προμηθευτές της να αποφεύγουν κινεζικά εξαρτήματα για οχήματα με προορισμό τις ΗΠΑ

12:08

Τραμπ: Θα κάνουμε πυρηνικές δοκιμές, όπως κάνουν κι άλλες χώρες

12:00

Υψηλή μεταδοτικότητα και βαρύτερη νόσηση αναμένεται να έχει φέτος η γρίπη

11:51

Μαδούρο σε Τραμπ: Όχι άλλοι άδικοι πόλεμοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider