Κάτι αλλάζει στην διασύνδεση γνώσης – παραγωγής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτι αλλάζει στην διασύνδεση γνώσης – παραγωγής
Τα πτυχία, ακόμα και πολλά διδακτορικά, είναι συχνά αποσυνδεδεμένα από τις παραγωγικές ανάγκες των επιχειρήσεων και άρα, από την απασχόληση.

Στην πορεία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, με ένταση καινοτομίας, τεχνολογία παντού, και ανάγκη διαρκούς προσαρμογής, πολλές νοοτροπίες που έχουν συμβάλει σε διαχρονικές αδυναμίες, βρίσκονται επίσης, σε πορεία αλλαγής. Μια από αυτές, ιδιαίτερα κρίσιμη, είναι η περιορισμένη διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για την επαγγελματική προοπτική των νέων, για την ικανότητα μας να καινοτομούμε, αλλά και για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και ανταγωνιστικές προκλήσεις. Οι συνέπειες είναι εμφανείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και στα υψηλά ποσοστά άνεργων πτυχιούχων. Τα πτυχία, ακόμα και πολλά διδακτορικά, είναι συχνά αποσυνδεδεμένα από τις παραγωγικές ανάγκες των επιχειρήσεων και άρα, από την απασχόληση, ενώ ούτε η πρακτική άσκηση έχει τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η περιορισμένη διασύνδεση είναι εμφανής και σε όρους καινοτομίας. Για παράδειγμα, παρά την υψηλή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, η παραγωγή καινοτομίας παραμένει περιορισμένη και η χώρα κατατάσσεται αρκετά χαμηλά. Αντίστοιχα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που επενδύουν σε Έρευνα & Ανάπτυξη είναι μικρός σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατατάξεις. Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις καταγράφονται παρά το γεγονός ότι ως χώρα καταγράφουμε ένα ελαφρώς υψηλότερο σκορ σε κατοίκους που διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γεγονός που συμβάλλει και στη διαχρονική απαξίωση των δεξιοτήτων. Τέτοιες αδυναμίες συμβάλουν στο brain drain και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια τεχνολογικού και παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, σε μια στιγμή μάλιστα που το οικοσύστημα καινοτομίας, γνωρίζει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα άνθιση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψε ο ΣΕΒ με το ΕΜΠ και το ΕΚ «Δημόκριτος», σε συνέχεια αντίστοιχων με το ΟΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, και άλλων δείχνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια στροφή, με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, τους νέους, τους επιστήμονες, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οι συμφωνίες προβλέπουν κοινές δράσεις σε εφαρμοσμένη έρευνα, καινοτομία και νέα επιχειρηματικότητα, διασύνδεση ερευνητών και βιομηχανίας, πρακτική άσκηση φοιτητών σε επιχειρήσεις, αλλά και συνεργασία για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την απρόσκοπτη συνεργασία και οργανική συνύπαρξη γνώσης και παραγωγής. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση, θα ενισχύσει τις καινοτομικές και επιχειρηματικές ικανότητες των φοιτητών, θα βελτιώσει την παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και θα έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και στις επενδύσεις.

Στο αβέβαιο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον η ικανότητά του εκπαιδευτικού συστήματος να παρέχει εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες, που θα ενισχύσουν το παραγωγικό οικοσύστημα, αλλά και αντίστροφα, δηλαδή η ικανότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν και να πολλαπλασιάσουν αυτή τη γνώση, είναι πλέον ζήτημα όχι μόνο προοπτικής, αλλά επιβίωσης. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο μιας προσπάθειας που ξεκινάει και η οποία, εκτός από διάρκεια, πρέπει να έχει και ταχύτητα. Γιατί και οι άλλες χώρες κινούνται ταχύτατα.

Από το βαθμό που θα επιτευχθεί η διασύνδεση και θα παραμεριστούν χρόνιες αγκυλώσεις εκατέρωθεν θα κριθούν πολλά. Για τους νέους, κρίνεται η δυνατότητά τους να χαράξουν μια επαγγελματική πορεία σε ένα κόσμο όπου το 85% των δουλειών του 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Για τους σημερινούς εργαζόμενους, το 40% των επαγγελμάτων θα μετασχηματιστεί σημαντικά. Για τις επιχειρήσεις κρίνεται η ικανότητά τους να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, και να βγουν σε νέες αγορές. Για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, κρίνεται η ικανότητά τους να συμβάλουν στη μεταφορά τεχνολογίας, στην επιχειρηματικότητα, σε λύσεις για τη βιομηχανία, αλλά και η δημιουργία επαγγελματικής προοπτικής για τους φοιτητές τους. Είναι όλα μεγάλα βήματα προς τη βιωσιμότητα και την ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider