Η βιομηχανία ήταν και παραμένει ατμομηχανή για την οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βιομηχανία ήταν και παραμένει ατμομηχανή για την οικονομία
Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ με μονοψήφιο νούμερο (8%) βάζει τον πήχη πολύ χαμηλά. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα. Από το 1960.

Η Ευρώπη βαδίζει ήδη στον φιλόδοξο στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας από το 15 -17% που είναι σήμερα στο 20% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος. Δείχνει έτσι τη σημασία που αποδίδει στη βιομηχανία σαν μοχλό ανάπτυξης.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά. Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ με μονοψήφιο νούμερο (8%) βάζει τον πήχη από όπου που θα ξεκινήσουμε, πολύ χαμηλά. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα. Από το 1960. Πρόκειται για ύφεση δραματική, αν το συνδυάσουμε με τη συμμετοχή των επενδύσεων στην παραγωγή.

Η βιομηχανία υπάρχει στον τόπο και είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει για την προκοπή του. Παρά τις αφόρητες δυσκολίες που την έφερε η συγκυρία. Ας μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα και ως λαός. Ο δρόμος αυτός όσο και αν είναι βατός έχει μία και μόνο κατεύθυνση. Τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σήμερα τις χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε.

Έχουμε κάθε χρόνο 32 δισ. ευρώ αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου της χώρας και μόνο 18 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις. Και για να καλύψουμε τις αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου, απαιτούνται ακόμη, τουλάχιστον 14 δισ. κάθε χρόνο ήτοι 100 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Από πού θα βρούμε τα κεφάλαια για τις επενδύσεις;

Τα 32 δισ. Κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εκ των οποίων τα 20 είναι ενισχύσεις καθώς και τα τελευταία των (ΕΣΠΑ) είναι σημαντικά ως «καύσιμα» για εκκίνηση αλλά δεν αρκούν, από μόνα τους, για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Τα δε μισά από αυτά, έτσι έχει αποδειχθεί, δεν πάνε σε αυτό που αμιγώς λέγεται επένδυση.

Κάτι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο στα στοιχεία εκείνα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να επιμείνουμε στον υπεύθυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να επιμείνουμε στο αναπτυξιακό μας πρότυπο. Να αντιμετωπίσουμε τον κρατισμό, που επικράτησε επί σειρά ετών και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Πρέπει να επιμείνουμε στη διευκόλυνση των εξαγωγών. Ώστε όταν η κρίση περάσει, η ελληνική οικονομία να βρεθεί προετοιμασμένη να αξιοποιήσει το νέο, βελτιωμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Γιατί τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί πάνω από την διεθνή οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα ούτε την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Αντί να επαναπαυόμαστε με τα, κατά περιόδους, θετικά ανεβάσματα στις εξαγωγές μας καλύτερα να προβληματιζόμαστε από τα ευρήματα μελετών σύμφωνα με τα οποία μόνο το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγει το πράττει για στρατηγικούς λόγους. Τα υπόλοιπα δυο τρίτα εξάγουν είτε ευκαιριακά δηλαδή, κάποιος τους προσέγγισε από το εξωτερικό είτε λόγω των δυσμενών συνθηκών της εγχώριας αγοράς.

Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία θα εστιάζει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση και η οποία θα υποστηρίζει και θα προωθεί ουσιαστικά την εξωστρέφεια. Να μην ξεχνάμε δε πως οι εξαγωγείς κατάφεραν σε μία δύσκολη περίοδο να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να αυξήσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα.

Έχουμε συνεπώς, μεγάλα περιθώρια να βελτιώσουμε τις εξαγωγές μας. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής για τις επιχειρήσεις μας. Προϋποθέτει, όμως και συνδρομή της Πολιτείας.

Μια ματιά για το τι συμβαίνει στον φυσικό χώρο δράσεως και της εξαγωγικής Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δούμε (από τα αντίστοιχα στοιχεία της ίδιας της Ε.Ε.) πως οι εξαγωγές της προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο σημαντικές παρά ποτέ, καθώς, εκτός όλων των άλλων θετικών επιπτώσεων στην οικονομία της Ε.Ε. στηρίζουν και 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κατά δύο τρίτα περισσότερες απ' ότι το 2000. Τα 14 εκατομμύρια από τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Κατά την άποψή μου, εκτός των αμέσων επενδύσεων από την πλευρά μας η Πολιτεία οφείλει να προσανατολισθεί, σε μια επιθετική, θα έλεγα, εξαγωγική πολιτική με προτεραιότητα στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων και λειτουργικού και διοικητικού κόστους που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Επενδύσεις, λοιπόν, μαζί με την εξωστρέφεια, της οποίας η ενίσχυση είναι επιτακτική, και στοχευόμενες δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ είναι σημαντικοί πυλώνες ταχείας ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:42

«Μπαίνει» στο εμφιαλωμένο νερό η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

09:29

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2026

09:15

Γαλλία: Η οικονομική εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Τζακ Λανγκ

09:08

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα που περιλαμβάνει απειλή δασμών σε βάρος χωρών που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν

08:59

Τι να μην κάνετε στο Μιλάνο

08:50

Ποιο είναι το project 67,2 εκατ. της Fulgor (Cenergy – Viohalco) με το «βλέμμα» στις Στρατηγικές Επενδύσεις

08:33

Υποδομές: «Σήμα» στους κατασκευαστές για οδικά έργα στην Αττική (Πρότυπες Προτάσεις)

08:26

Η πράσινη μετάβαση απογειώνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων: Ποιος θα πληρώσει τα 5 τρισ.

08:13

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (Καστέλι): Προκηρύχθηκε ο κρίσιμος για την υποδομή διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας

08:07

Το «crash test» του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» από την ΑΑΔΕ για τα έργα της φορολογικής διοίκησης – Προσλαμβάνει ανεξάρτητο ελεγκτή για την παρακολούθηση των στόχων

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

gazzetta
gazzetta reader insider insider