Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ
Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός αποτυπώνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης μιας χώρας σε σχέση με την ικανότητά της να παράγει, παρά τα προφανή μειονεκτήματα του. Προφανώς όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει το κράτος να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μειονεκτήματα του δείκτη αυτού.

Ο δείκτης αυτός συγκρίνει το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τους αναλογούντες τόκους που θα πληρωθούν όλοι ή ένα μέρος τους στο μέλλον και διαιρεί το άθροισμα αυτό με το ΑΕΠ σε σημερινές τιμές.

Ένα πρώτο μειονέκτημα του δείκτη είναι λοιπόν ότι συγκρίνει μελλοντικές υποχρεώσεις με το τρέχον ΑΕΠ. Οι μελλοντικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να υπολογισθούν σε όρους παρούσας αξίας ιδιαίτερα αν η αποπληρωμή τους πρόκειται να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα - μετά από 20 ή 30 χρόνια από σήμερα για παράδειγμα -, ώστε η σύγκριση με το τρέχον ΑΕΠ να είναι επιστημονικά ορθή. Δεύτερον ο λόγος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοοικονομική υγεία μιας χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους (liabilities), αλλά και από τα υπάρχοντα πιθανά περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να κατέχει (assets).

Στον Πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο (χειρότερο) δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με ένα εξωπραγματικό δείκτη της τάξης του 257%. Η Ιαπωνία ξεπέρασε το 100% τη δεκαετία του 1990 μετά το σκάσιμο της φούσκας του Nikkei το 1989 και το 2010 κατεγράφη σαν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 200%.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται πιέσεις από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έγκειται στο ότι το σύνολο του εθνικού χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του χρέους κατέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο από εγχώριους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πλειοψηφία του εθνικού μας χρέους κατέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και ληκτότητας.

Από 6 χρόνια περίπου που ήταν η μέση ληκτότητα των ομολόγων της χώρας μας το 2011, σήμερα έχει επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του χρέους στη χώρα μας παραμένει σοβαρό και θα αναδειχθεί πάλι μετά το πέρας της πανδημίας.

Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Θα καταστρέψει ο Τζεφ Μπέζος την Washington Post;

11:08

Novo Nordisk: «Βουτιά» 18% για τη μετοχή μετά τις «μαζεμένες» προβλέψεις για το 2026

11:06

Η doValue Greece στηρίζει την ολιστική ογκολογική φροντίδα με νέο Pampering Room στο Αττικό

10:57

ΕΕΤΤ: Απόσυρση παιχνιδιού ρομπότ με τηλεχειριστήριο

10:54

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 17% της Novo Nordisk

10:52

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την 10η Συμπληρωματική Πρόσκληση του Μητρώου Εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ

10:50

Απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα - Σύντομα οι ανακοινώσεις

10:31

Χατζηδάκης: Εγγύηση για τις επόμενες γενιές η συνταγματική ρήτρα δημοσιονομικής σταθερότητας

10:25

Credit Agricole: «Βουτιά» 39% στα καθαρά κέρδη δ' τριμήνου - Αύξηση 4,7% στα λειτουργικά έξοδα

10:24

Έως 1.300 ευρώ για σύνδεση με την αποχέτευση: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση και τι καλύπτει

10:14

Alpha Bank: Σε ξένους επενδυτές το 80% του 7ετούς ομολόγου

10:04

Δένδιας: Η Ελλάδα μεταρρυθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις στρατηγικές προκλήσεις της εποχής

09:58

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κάνει συνταγματικό λαϊκισμό

09:54

Metlen: Συμφωνία με Schroders Greencoat για τη πώληση φωτοβολταϊκών 283 MW στη Βρετανία

09:46

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάζει ο Τσίπρας: «Τελικά πόσο διαυγής είναι η Διαύγεια;»

09:45

«Χειρόφρενο» και σήμερα τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τα αιτήματα του ΣΑΤΑ

09:35

HORECA 2026: Ανανεωμένη. Σύγχρονη. Συναρπαστική.

09:31

Τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ και VR: Πώς αλλάζουν την οικογενειακή ζωή

09:30

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν: Στο Ομάν και όχι στην Τουρκία η διμερής συνάντηση

09:28

Η μεταμόρφωση του Ντέρικ Ρόουζ: Από MVP του NBA σε επιχειρηματία

09:25

Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην οδό του «αυταρχισμού»

09:22

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ

09:20

Η Κίνα απαγορεύει τις κρυφές λαβές στις πόρτες αυτοκινήτων

09:11

Δασμοί: Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ συμφωνία με περίπου τριάντα κράτη της Αφρικής

08:57

UBS: Επαναγορά μετοχών 3 δισ. μετά την αύξηση 56% στα καθαρά κέρδη τριμήνου

08:54

Alpha Bank: Η UniCredit ασφαλίζει το στοίχημα της μέσω JP Morgan

08:40

Εστίαση: Πως οι βιώσιμες πρακτικές θα μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων

08:34

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ανοικτά της Αϊτής στο πλαίσιο της επιχείρησης «Southern Spear»

08:32

Η επόμενη φάση των 3,5 δισ. της ΕΤΕπ: Κλίμα και ενέργεια στον πυρήνα της διετίας 2026–2027

08:30

Εργάνη: Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν 1 εκατομμύριο μισθωτοί στην εκπνοή του 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider