Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ
Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός αποτυπώνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης μιας χώρας σε σχέση με την ικανότητά της να παράγει, παρά τα προφανή μειονεκτήματα του. Προφανώς όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει το κράτος να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μειονεκτήματα του δείκτη αυτού.

Ο δείκτης αυτός συγκρίνει το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τους αναλογούντες τόκους που θα πληρωθούν όλοι ή ένα μέρος τους στο μέλλον και διαιρεί το άθροισμα αυτό με το ΑΕΠ σε σημερινές τιμές.

Ένα πρώτο μειονέκτημα του δείκτη είναι λοιπόν ότι συγκρίνει μελλοντικές υποχρεώσεις με το τρέχον ΑΕΠ. Οι μελλοντικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να υπολογισθούν σε όρους παρούσας αξίας ιδιαίτερα αν η αποπληρωμή τους πρόκειται να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα - μετά από 20 ή 30 χρόνια από σήμερα για παράδειγμα -, ώστε η σύγκριση με το τρέχον ΑΕΠ να είναι επιστημονικά ορθή. Δεύτερον ο λόγος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοοικονομική υγεία μιας χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους (liabilities), αλλά και από τα υπάρχοντα πιθανά περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να κατέχει (assets).

Στον Πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο (χειρότερο) δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με ένα εξωπραγματικό δείκτη της τάξης του 257%. Η Ιαπωνία ξεπέρασε το 100% τη δεκαετία του 1990 μετά το σκάσιμο της φούσκας του Nikkei το 1989 και το 2010 κατεγράφη σαν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 200%.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται πιέσεις από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έγκειται στο ότι το σύνολο του εθνικού χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του χρέους κατέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο από εγχώριους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πλειοψηφία του εθνικού μας χρέους κατέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και ληκτότητας.

Από 6 χρόνια περίπου που ήταν η μέση ληκτότητα των ομολόγων της χώρας μας το 2011, σήμερα έχει επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του χρέους στη χώρα μας παραμένει σοβαρό και θα αναδειχθεί πάλι μετά το πέρας της πανδημίας.

Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:37

Metron Analysis: Σταθερά 2η η ΕΛΑΣ, ντέρμπι ΠΑΣΟΚ - Καρυστιανού για την τρίτη θέση

20:32

Επίσκεψη Γεωργιάδη στα «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο» και Γ.Ν. Καβάλας

20:18

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς: Στην ατζέντα η ενταξιακή πορεία της Σερβίας

20:03

AI, Τραμπ και γεωπολιτικό χάος: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους κινδύνους

20:03

Βιομηχανία - Εφοδιαστική Αλυσίδα: Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

19:53

Λαβρόφ: «Ο πόλεμος του Μπάιντεν στην Ουκρανία έχει γίνει πλέον πόλεμος του Τραμπ»

19:49

Δημοσκόπηση στη Γαλλία: Τα επεισόδια μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν τονώνουν την ακροδεξιά

19:36

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την MTIS στα Ποσειδώνια 2026

19:22

ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, θα δηλώσει ένοχος για «κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων»

19:16

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τη «θολή» Μέση Ανατολή - Πτώση για Universal-Nokia

19:11

Ρουμανία: Νέος πρωθυπουργός ο Εουτζέν Τομάκ, σύμβουλος του προέδρου Νταν

19:05

Ιράν: Τέσσερα τάνκερ με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εξήλθαν από το Ορμούζ παρά τον αποκλεισμό

18:46

Πρώτη ημέρα εθελοντικής στράτευσης γυναικών: Δεκάδες κατατάχθηκαν στον Στρατό Ξηράς

18:45

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης απαιτούν την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο

18:29

Μακρόν: Το Παρίσι υποστηρίζει την κατάπαυση πυρός μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

18:15

Φρανκφούρτη: 10 τραυματίες από ατύχημα με αεροσκάφος της Lufthansa

18:00

Ενιαίος Κόμβος Ακινήτων: Ψηφιακή «ταυτότητα» για κάθε ιδιοκτησία

17:56

«Βουτιά» για το πετρέλαιο - Πτώση γύρω στα επίπεδα του 3% για Brent - WTI

17:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βαρίδι» για τον Γενικό Δείκτη η κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

17:50

Κυρανάκης: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι αιτήσεις για οδηγούς λεωφορείων - Φτάνουμε τους 3.000 έως το τέλος του έτους

17:49

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Σημαντική μείωση των ανατιμήσεων μετά την ΠΝΠ για την αθέμιτη κερδοφορία

17:41

Βουλή: Κυρώθηκε ο νέος Κώδικας Χωροταξίας - Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»

17:40

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος 11 φορές πάνω από την Βαλτική

17:36

Καπνοβιομηχανία Καρέλια: Έγκριση μερίσματος 13,87 ευρώ/ μετοχή - Στις 9 Ιουνίου η αποκοπή

17:21

Συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ για τον σχεδιασμό σήραγγας στον Βερίγγειο Πορθμό

17:17

Θεμιστοκλέους: «H τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον πολίτη πριν γίνει ασθενής»

17:16

Τι «κρύβει» ο νέος Βιομηχανικός Επιταχυντής της ΕΕ

17:15

KPMG: Πρώτη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στη μείωση της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων και το 2025

17:10

Ο Τραμπ σχεδιάζει να διορίσει τον προσωπικό δικηγόρο του Τοντ Μπλανς υπουργό Δικαιοσύνης

17:04

Επ. Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για απόκτηση κοινού ελέγχου στην Sinokor Maritime


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider