Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ
Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός αποτυπώνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης μιας χώρας σε σχέση με την ικανότητά της να παράγει, παρά τα προφανή μειονεκτήματα του. Προφανώς όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει το κράτος να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μειονεκτήματα του δείκτη αυτού.

Ο δείκτης αυτός συγκρίνει το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τους αναλογούντες τόκους που θα πληρωθούν όλοι ή ένα μέρος τους στο μέλλον και διαιρεί το άθροισμα αυτό με το ΑΕΠ σε σημερινές τιμές.

Ένα πρώτο μειονέκτημα του δείκτη είναι λοιπόν ότι συγκρίνει μελλοντικές υποχρεώσεις με το τρέχον ΑΕΠ. Οι μελλοντικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να υπολογισθούν σε όρους παρούσας αξίας ιδιαίτερα αν η αποπληρωμή τους πρόκειται να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα - μετά από 20 ή 30 χρόνια από σήμερα για παράδειγμα -, ώστε η σύγκριση με το τρέχον ΑΕΠ να είναι επιστημονικά ορθή. Δεύτερον ο λόγος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοοικονομική υγεία μιας χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους (liabilities), αλλά και από τα υπάρχοντα πιθανά περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να κατέχει (assets).

Στον Πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο (χειρότερο) δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με ένα εξωπραγματικό δείκτη της τάξης του 257%. Η Ιαπωνία ξεπέρασε το 100% τη δεκαετία του 1990 μετά το σκάσιμο της φούσκας του Nikkei το 1989 και το 2010 κατεγράφη σαν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 200%.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται πιέσεις από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έγκειται στο ότι το σύνολο του εθνικού χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του χρέους κατέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο από εγχώριους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πλειοψηφία του εθνικού μας χρέους κατέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και ληκτότητας.

Από 6 χρόνια περίπου που ήταν η μέση ληκτότητα των ομολόγων της χώρας μας το 2011, σήμερα έχει επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του χρέους στη χώρα μας παραμένει σοβαρό και θα αναδειχθεί πάλι μετά το πέρας της πανδημίας.

Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

SAFE: Το Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο για οικονομική βοήθεια σε οκτώ κράτη και τη σύναψη συμφωνίας με τον Καναδά

17:53

Κάρνεϊ για μακελειό σε σχολείο στη Βρετανική Κολομβία: Θα το ξεπεράσουμε αυτό

17:48

Ινδία: Ο υπουργός Πετρελαίου παραδέχτηκε τις «περιορισμένες» επαφές του με τον Έπστιν

17:43

Μητσοτάκης: Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις - Ερντογάν: Ακανθώδη αλλά όχι άλυτα τα υφιστάμενα ζητήματα

17:31

Καλαφάτης: Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε καταρτίσει εθνικό σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

17:28

Σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ προχωρά η Allwyn

17:15

Ζελένσκι: Στις 24 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει σχέδια για προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα για ειρηνευτική συμφωνία

17:02

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της ρουμανικής ANRE

16:54

Λειψυδρία στην Ελλάδα: Οι υποδομές και η τεχνολογία ως μέρος μιας βιώσιμης λύσης

16:53

Public για Γ. Γεράρδο: Συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου λιανεμπορίου στην Ελλάδα

16:44

Wall Street: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο της ισχυρής απασχόλησης - «Βουτιά» 27% της Mattel

16:40

Μαρινάκης: Η μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση είναι ιερή και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί

16:26

Η Euroins ξεκινά συνεργασία με την Extra Assistance από 1 Φεβρουαρίου

16:20

Χατζηδάκης: Το Ελληνικό σε μικρογραφία θα θυμίζουν οι αναπλάσεις που θα γίνουν στον Ελαιώνα

16:07

ΗΠΑ: Η οικονομία πρόσθεσε 130.000 νέες θέσεις, υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

16:07

Ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο της Lukoil στο ρωσικό Βόλγκογκραντ

15:56

Πολωνία και Ιταλία δεν θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

15:50

Μασούτης: Αναβαθμίζεται ο Θ. Γεροστεργιούδης - Αναλαμβάνει καθήκοντα CEO

15:40

Arctic Sentry: Το ΝΑΤΟ ξεκινά την αποστολή για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Αρκτική

15:28

Alpha Bank: Γιατί υπάρχει στεγαστική κρίση στην Ελλάδα - «Χάλκινο» στην ΕΕ για κενές κατοικίες

15:25

Καφούνης: Το Εμπόριο «αιμορραγεί» με 5,8 δισ. μικροδέματα στην ΕΕ το 2025

15:10

Γενική Διευθύντρια ΠΟΕ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις - «Το status quo δεν αποτελεί επιλογή»

15:08

ΒΕΑ: Μόνιμη παθογένεια οι διακοπές ρεύματος – Απαιτούνται θεσμικές λύσεις τώρα

15:07

Ραντεβού κορυφής Τραμπ - Νετανιάχου: Γιατί η ατζέντα διευρύνεται, το μεγάλο διακύβευμα

14:48

Τσικνοπέμπτη: 13% ακριβότερα τα κρέατα - Τι προτιμούν οι καταναλωτές

14:47

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει δέσμη δανείων στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισ. ευρώ

14:41

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα

14:36

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Συνεδρίασε το Συμβούλιο Συνεργασίας

14:31

Microsoft: Για δεύτερη χρονιά κορυφαίος εργοδότης τεχνολογίας στην Ελλάδα

14:15

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

gazzetta
gazzetta reader insider insider