Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ
Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός αποτυπώνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης μιας χώρας σε σχέση με την ικανότητά της να παράγει, παρά τα προφανή μειονεκτήματα του. Προφανώς όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει το κράτος να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μειονεκτήματα του δείκτη αυτού.

Ο δείκτης αυτός συγκρίνει το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τους αναλογούντες τόκους που θα πληρωθούν όλοι ή ένα μέρος τους στο μέλλον και διαιρεί το άθροισμα αυτό με το ΑΕΠ σε σημερινές τιμές.

Ένα πρώτο μειονέκτημα του δείκτη είναι λοιπόν ότι συγκρίνει μελλοντικές υποχρεώσεις με το τρέχον ΑΕΠ. Οι μελλοντικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να υπολογισθούν σε όρους παρούσας αξίας ιδιαίτερα αν η αποπληρωμή τους πρόκειται να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα - μετά από 20 ή 30 χρόνια από σήμερα για παράδειγμα -, ώστε η σύγκριση με το τρέχον ΑΕΠ να είναι επιστημονικά ορθή. Δεύτερον ο λόγος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοοικονομική υγεία μιας χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους (liabilities), αλλά και από τα υπάρχοντα πιθανά περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να κατέχει (assets).

Στον Πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο (χειρότερο) δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με ένα εξωπραγματικό δείκτη της τάξης του 257%. Η Ιαπωνία ξεπέρασε το 100% τη δεκαετία του 1990 μετά το σκάσιμο της φούσκας του Nikkei το 1989 και το 2010 κατεγράφη σαν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 200%.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται πιέσεις από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έγκειται στο ότι το σύνολο του εθνικού χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του χρέους κατέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο από εγχώριους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πλειοψηφία του εθνικού μας χρέους κατέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και ληκτότητας.

Από 6 χρόνια περίπου που ήταν η μέση ληκτότητα των ομολόγων της χώρας μας το 2011, σήμερα έχει επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του χρέους στη χώρα μας παραμένει σοβαρό και θα αναδειχθεί πάλι μετά το πέρας της πανδημίας.

Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:30

ΗΑΕ: Ο επικεφαλής της Adnoc αποκαλεί «οικονομική τρομοκρατία» τις επιθέσεις στο Ορμούζ

20:12

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του FDP μετά τις τελευταίες ήττες σε κρατιδιακές εκλογές

20:10

Ο Antenna εξαγοράζει τον ιταλικό όμιλο ΜΜΕ Gedi

20:07

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αποζημιώσει με 1 δισ. δολάρια την TotalEnergies για ακύρωση αιολικών πάρκων

19:59

Ποια τα μηνύματα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία - Φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς

19:50

Πόλεμος στο Ιράν: Ο φόβος για νέο «Βιετνάμ» και το στοίχημα των 5 ημερών

19:45

ΙΣΑ: Ο μηχανισμός του clawback έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής των παρόχων υγείας

19:41

Κολομβία: Συνετρίβη στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με πάνω από 110 επιβαίνοντες

19:38

Premia: Το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς του ΚΟΔ

19:30

Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

19:22

Επιχορήγηση πρατηρίων καυσίμων: Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών

19:20

Πιερρακάκης για έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας: «Κανείς μόνος στην κρίση»

19:07

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

18:56

Καύσιμα σε «ζώνη αδράνειας»: Γιατί οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο δεν θα πέσουν σύντομα

18:55

Ευρωαγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

18:43

Το Ιράν συνεχίζει να διαψεύδει τα περί συνομιλιών με τις ΗΠΑ

18:37

Μ. Ανατολή: Δύο τάνκερ με υγραέριο και προορισμό την Ινδία πέρασαν από το Ορμούζ

18:34

Η Novibet ανεβάζει ρυθμούς στη Βραζιλία: Νέα γραφεία με πάνω από 300 εργαζόμενους στο Σάο Πάολο

18:32

Γαλλία: Η κυβέρνηση ζητά από τα διυλιστήρια να αυξήσουν «προσωρινά» την παραγωγή τους

18:24

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Fuel Pass

18:15

Ακραία μεταβλητότητα στο ταμπλό του ΧΑ - Εντυπωσιακό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη

18:00

Motor Oil: Στο 1,059 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2025 - Πρόταση για μέρισμα 1,75 ευρώ/μετοχή

17:42

OpenAI: Ενισχύει τη συνεργασία με private equity firms και εντείνει τον «πόλεμο» με την Anthropic

17:33

Reuters: Με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου συνομιλούν οι απεσταλμένοι του Τραμπ

17:22

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το χειμώνα

17:17

easyJet: Υπερελαφριά καθίσματα νέας γενιάς για ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας

17:14

Κρεμλίνο: «Παρακολουθούμε τις αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν»

16:59

Πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παρέδωσε η Volkswagen

16:55

Νότια Κορέα και Ομάν προτρέπουν το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

16:41

Επιδότηση λιπασμάτων 15%: Ποιοι τη δικαιούνται, πώς γίνεται η αίτηση και τι σημαίνει για το κόστος παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider