Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 10 χώρες με τον χειρότερο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ
Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους μίας χώρας ως προς το ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί, χρησιμοποιείται ως ένας δείκτης χρηματοοικονομικής υγείας της χώρας αυτής.

Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αυτός αποτυπώνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης μιας χώρας σε σχέση με την ικανότητά της να παράγει, παρά τα προφανή μειονεκτήματα του. Προφανώς όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει το κράτος να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μειονεκτήματα του δείκτη αυτού.

Ο δείκτης αυτός συγκρίνει το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τους αναλογούντες τόκους που θα πληρωθούν όλοι ή ένα μέρος τους στο μέλλον και διαιρεί το άθροισμα αυτό με το ΑΕΠ σε σημερινές τιμές.

Ένα πρώτο μειονέκτημα του δείκτη είναι λοιπόν ότι συγκρίνει μελλοντικές υποχρεώσεις με το τρέχον ΑΕΠ. Οι μελλοντικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να υπολογισθούν σε όρους παρούσας αξίας ιδιαίτερα αν η αποπληρωμή τους πρόκειται να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα - μετά από 20 ή 30 χρόνια από σήμερα για παράδειγμα -, ώστε η σύγκριση με το τρέχον ΑΕΠ να είναι επιστημονικά ορθή. Δεύτερον ο λόγος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική του ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρηματοοικονομική υγεία μιας χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους (liabilities), αλλά και από τα υπάρχοντα πιθανά περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να κατέχει (assets).

Στον Πίνακα που παρατίθεται παρουσιάζονται οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο (χειρότερο) δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με ένα εξωπραγματικό δείκτη της τάξης του 257%. Η Ιαπωνία ξεπέρασε το 100% τη δεκαετία του 1990 μετά το σκάσιμο της φούσκας του Nikkei το 1989 και το 2010 κατεγράφη σαν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 200%.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν δέχεται πιέσεις από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, έγκειται στο ότι το σύνολο του εθνικού χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 70% του χρέους κατέχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο από εγχώριους επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πλειοψηφία του εθνικού μας χρέους κατέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και ληκτότητας.

Από 6 χρόνια περίπου που ήταν η μέση ληκτότητα των ομολόγων της χώρας μας το 2011, σήμερα έχει επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του χρέους στη χώρα μας παραμένει σοβαρό και θα αναδειχθεί πάλι μετά το πέρας της πανδημίας.

Απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Αναγνωστόπουλος - CIVITAS: Ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ. στις πόλεις

10:00

WTTC: Κλίμα, ποιότητα και data θα καθορίσουν τον τουρισμό της επόμενης πενταετίας

09:44

Λιμενικός «κόμβος» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο

09:27

Alto.gov.gr & Events.gov.gr: Τα ψηφιακά εργαλεία που άλλαξαν το τοπίο της πρόσβασης ανηλίκων σε καπνικά προϊόντα, αλκοόλ

09:17

ΜμΕ: Νέα εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία κυβέρνησης με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ

08:58

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα αποσύρει 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς από τη Γερμανία

08:51

5 γραφικά ψαροχώρια της Πελοποννήσου για αξέχαστες αποδράσεις

08:38

Μερτς – Τραμπ: Μια σχέση σε ελεύθερη πτώση

08:33

ΕΣΕΚ: Η Ελλάδα «κλειδώνει» το πλαίσιο για αποθήκευση CO₂ – Το σήμα για τη νέα φάση της ενεργειακής μετάβασης

08:22

Λειψυδρία 2026: 771 εκατ. κυβικά νερού, αλλά δεν αρκούν – Πού είναι το πρόβλημα

08:14

Τα 3 νέα pass του Ιουνίου και το έκτακτο επίδομα για τις οικογένειες με παιδιά

08:09

Τραμπ: Ίσως είναι καλύτερο να μην καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν

08:00

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στέγη: Περισσότερα σπίτια, όχι μόνο επιδόματα το 2026

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

gazzetta
gazzetta reader insider insider