«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος
Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020.

Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020. Όπως ανακαλύψαμε μετα τα αποκαλυπτήρια του φετινού εντύπου και με το που ανοιξε το σύστημα των δηλώσεων την Πέμπτη 27 Μαΐου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές και νέα στοιχεία που θα ζητούνται από όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσία στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές θα ζητούνται και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας αλλά και για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο επίμαχος κωδικός

Ο κωδικός (029-030) του εντύπου Ε1, αναφέρει την ερώτηση «Έχετε εισοδήματα ή και περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;» και αφορά όλους τους φορολογούμενους που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

Στις ελληνικές δηλώσεις έκανε την εμφάνιση του το οικονομικό έτος 2011 (για τα εισοδήματα της χρονιάς 2010) και τότε ήταν που όσοι έκαναν δήλωση στην Ελλάδα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για πρώτη φορά. Εκείνη την εποχή η ερώτηση είχε την μορφή

«Έχετε περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;». Απουσίαζε η λέξη εισόδημα η οποία προστέθηκε στο φετινό έντυπο και ήταν μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις, καθώς πλέον υποχρεώνει τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να το επιλέξουν αν έχουν εισόδημα στο εξωτερικό.

Ήδη από τις περυσινές δηλώσεις (έτους 2019) η ελληνική εφορία, πρόσθεσε ένα νέο υποπεδίο που έπρεπε να συμπληρωθεί στον εν λόγω κωδικό και αφορούσε στο όνομα της χώρας που υπάρχει το εισόδημα ή η περιουσία.

Οι φετινές αλλαγές

Στις φετινές δηλώσεις, η «ανάκριση» πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς υπάρχουν νέα πεδία στο κουτάκι που πρέπει να συμπληρωθεί. Πλέον με την επιλογή των κωδικών θα εμφανίζεται το παρακάτω μηνυμα:

Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

1. εισόδημα στην αλλοδαπή

2. περιουσία στην αλλοδαπή

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητείται εκτός από το όνομα της χώρας και λεπτομερής ανάλυση αν πρόκειται για εισόδημα ή για περιουσία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο). Επίσης στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει τι είδους περιουσία έχει (σε περίπτωση που υπάρχει) με κάποια από τις παρακάτω επιλογές:
Α) ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

β) χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις)

γ) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα)

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί πια η πληροφορία αν υπάρχει περιουσία και σε ποια ή ποιες χώρες αλλά ζητείται ανάλυση του είδους της περιουσίας αυτής.

Είναι προφανές ότι για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι πληροφορίες αυτές ζητούνται για να εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν αλλαγές στην περιουσία και εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τους κατοίκους εξωτερικού όμως που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογούνται στην χώρα μας για το παγκόσμιο τους εισόδημα υπάρχει ένα ζήτημα καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντικείμενο φορολόγησης ή οποιαδήποτε ελέγχου στα εισοδήματα αλλοδαπής τους παρά μόνο στα εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Έτσι αναρωτιέται κανείς τι θα χρησιμεύσει στις ελληνικές αρχές αυτή η πληροφορία για το ποια χώρα ή χώρες έχει περιουσία, τι είδους περιουσία είναι αυτή και κατά πόσο ο κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τέτοιες πληροφορίες .

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι τις πληροφορίες αυτές θα κληθεί να τις δώσει και ένας κάτοικος εξωτερικού που μόλις πήρε ΑΦΜ στην χώρα μας ένα χρόνο πριν μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό ή να συνάψει μια μίσθωση κατοικίας για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα για τους κατοίκους εξωτερικού

Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εξωτερικού, που από πέρυσι ακόμα έχουν προβληματιστεί έντονα από αυτές τις ερωτήσεις. Αρκετοί εξ αυτών ζουν δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και σε χώρες όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σημαντική διάσταση και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί η ελληνική εφορία τους ζητάει να ενημερώσουν σε ποιες χώρες έχουν εισόδημα και περιουσία παγκοσμίως αλλά και ανάλυση του τι περιουσία έχουν .

Ενδεχομένως οι ελληνικές αρχές να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συγκεκριμένες οδηγίες αν όχι για όλους τους φορολογούμενους, τουλάχιστον για τους κατοίκους εξωτερικού γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις ή και να έχουν οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες με την Ελλάδα σε μια συγκυρία που από τη χώρα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης φορολογούμενων του εξωτερικού με σειρά φορολογικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Επιστολή Ρεπουμπλικανού βουλευτή στον Τραμπ κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία

23:44

Ξεπαγώνουν ιρανικά κεφάλαια - Συμφωνία με ΗΠΑ για μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας

23:30

Αυστρία και Βρετανία βίωσαν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

23:16

Με το «αριστερό» στον Ιούλιο η Wall Street - Άλμα 8,81% για Meta

23:02

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Πρέβεζα και Χαλκιδική

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ στο Μαξίμου

22:34

Τετ α τετ Δένδια - Ανδρουλάκη την Πέμπτη

22:20

ΗΠΑ: Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αραβική Θάλασσα - 1 αγνοούμενος

22:06

«Παράθυρο» Στουρνάρα για «πάγο» στα επιτόκια από ΕΚΤ τον Ιούλιο

21:52

Δημοσκόπηση Marc: Νέες εκλογές θέλει το 56,7% σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

21:38

Θεοδωρικάκος: Είναι θέμα τιμής να συλληφθούν οι δολοφόνοι

21:24

Χρυσός: «Απεγκλωβίστηκε» από το χαμηλό 7 μηνών με κέρδη 2,1%

21:10

Επταήμερο εθνικό πένθος στη Βενεζουέλα - Σχεδόν 2.300 οι νεκροί από τους σεισμούς

20:56

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τα θετικά μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

20:45

Ρωσικό «καμπανάκι» στην Apple για πρόστιμο 52 εκατ. δολαρίων

20:33

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανανεώνει την τριμερή εμπορική συμφωνία USMCA με Καναδά και Μεξικό

20:21

Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ - Θετικές προοπτικές για Πειραιώς

20:13

Δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν της Γκίλφοϊλ για τα 250 έτη από την αμερικανική ανεξαρτησία

20:09

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση

20:00

Οι λόγοι που έστειλαν το γεν σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών

19:58

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να μπουν σε «αξιόπιστη πορεία» προς το 5%

19:56

Μητσοτάκης για Νέστορα: Καμία ανοχή στο αίμα και τον διχασμό των άκρων

19:46

Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:37

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για ίση αμοιβή και ένταξη υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

19:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης 1 έως 3 ετών με αναστολή στους 57 παραγωγούς από Κρήτη

19:24

Ταχιάος: «Η Θράκη χρειάζεται μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική»

19:18

Το αεροδρόμιο της Βιέννης επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 λίτρων υγρών στις αποσκευές

19:13

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

19:07

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:56

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μόνιμης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider