«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος
Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020.

Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020. Όπως ανακαλύψαμε μετα τα αποκαλυπτήρια του φετινού εντύπου και με το που ανοιξε το σύστημα των δηλώσεων την Πέμπτη 27 Μαΐου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές και νέα στοιχεία που θα ζητούνται από όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσία στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές θα ζητούνται και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας αλλά και για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο επίμαχος κωδικός

Ο κωδικός (029-030) του εντύπου Ε1, αναφέρει την ερώτηση «Έχετε εισοδήματα ή και περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;» και αφορά όλους τους φορολογούμενους που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

Στις ελληνικές δηλώσεις έκανε την εμφάνιση του το οικονομικό έτος 2011 (για τα εισοδήματα της χρονιάς 2010) και τότε ήταν που όσοι έκαναν δήλωση στην Ελλάδα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για πρώτη φορά. Εκείνη την εποχή η ερώτηση είχε την μορφή

«Έχετε περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;». Απουσίαζε η λέξη εισόδημα η οποία προστέθηκε στο φετινό έντυπο και ήταν μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις, καθώς πλέον υποχρεώνει τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να το επιλέξουν αν έχουν εισόδημα στο εξωτερικό.

Ήδη από τις περυσινές δηλώσεις (έτους 2019) η ελληνική εφορία, πρόσθεσε ένα νέο υποπεδίο που έπρεπε να συμπληρωθεί στον εν λόγω κωδικό και αφορούσε στο όνομα της χώρας που υπάρχει το εισόδημα ή η περιουσία.

Οι φετινές αλλαγές

Στις φετινές δηλώσεις, η «ανάκριση» πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς υπάρχουν νέα πεδία στο κουτάκι που πρέπει να συμπληρωθεί. Πλέον με την επιλογή των κωδικών θα εμφανίζεται το παρακάτω μηνυμα:

Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

1. εισόδημα στην αλλοδαπή

2. περιουσία στην αλλοδαπή

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητείται εκτός από το όνομα της χώρας και λεπτομερής ανάλυση αν πρόκειται για εισόδημα ή για περιουσία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο). Επίσης στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει τι είδους περιουσία έχει (σε περίπτωση που υπάρχει) με κάποια από τις παρακάτω επιλογές:
Α) ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

β) χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις)

γ) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα)

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί πια η πληροφορία αν υπάρχει περιουσία και σε ποια ή ποιες χώρες αλλά ζητείται ανάλυση του είδους της περιουσίας αυτής.

Είναι προφανές ότι για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι πληροφορίες αυτές ζητούνται για να εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν αλλαγές στην περιουσία και εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τους κατοίκους εξωτερικού όμως που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογούνται στην χώρα μας για το παγκόσμιο τους εισόδημα υπάρχει ένα ζήτημα καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντικείμενο φορολόγησης ή οποιαδήποτε ελέγχου στα εισοδήματα αλλοδαπής τους παρά μόνο στα εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Έτσι αναρωτιέται κανείς τι θα χρησιμεύσει στις ελληνικές αρχές αυτή η πληροφορία για το ποια χώρα ή χώρες έχει περιουσία, τι είδους περιουσία είναι αυτή και κατά πόσο ο κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τέτοιες πληροφορίες .

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι τις πληροφορίες αυτές θα κληθεί να τις δώσει και ένας κάτοικος εξωτερικού που μόλις πήρε ΑΦΜ στην χώρα μας ένα χρόνο πριν μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό ή να συνάψει μια μίσθωση κατοικίας για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα για τους κατοίκους εξωτερικού

Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εξωτερικού, που από πέρυσι ακόμα έχουν προβληματιστεί έντονα από αυτές τις ερωτήσεις. Αρκετοί εξ αυτών ζουν δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και σε χώρες όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σημαντική διάσταση και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί η ελληνική εφορία τους ζητάει να ενημερώσουν σε ποιες χώρες έχουν εισόδημα και περιουσία παγκοσμίως αλλά και ανάλυση του τι περιουσία έχουν .

Ενδεχομένως οι ελληνικές αρχές να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συγκεκριμένες οδηγίες αν όχι για όλους τους φορολογούμενους, τουλάχιστον για τους κατοίκους εξωτερικού γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις ή και να έχουν οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες με την Ελλάδα σε μια συγκυρία που από τη χώρα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης φορολογούμενων του εξωτερικού με σειρά φορολογικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:19

Hellenic Train: Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων λόγω πτώσης δένδρων

15:06

ΗΠΑ - Ινδία: Αποκάλυψαν το προσωρινό πλαίσιο εμπορίου για ευρύτερη συμφωνία

14:30

Την ερχόμενη εβδομάδα εκκινεί ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο

14:24

Πολωνία: Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις στα αεροδρόμια Λουμπλίν και Ρζεσόφ

14:17

ΑΠΘ: Δεν δόθηκε άδεια για πάρτι - Εισήλθαν εξτρεμιστικά στοιχεία

13:57

Τα διλήμματα των φοιτητών για τη στέγη: ενοίκια, προκλήσεις και διεκδικήσεις

13:45

Ουκρανία: Το ενεργειακό δίκτυο έγινε στόχος μεγάλης ρωσικής επίθεσης

13:40

ΕΚΤ: Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ - Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες

13:28

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

13:19

Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

13:00

Ρεύμα: Οριακή μείωση των τιμολογίων τον Ιανουάριο – Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ

12:54

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει πρόσθετη χρηματοδότηση για την άμυνα

12:46

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο που παράγει εξαρτήματα πυραυλικού καυσίμου

12:38

Τριάντα χρόνια μετά τα βαγόνια επιστρέφουν στις ράγες των Ναυπηγείων Ελευσίνας

12:16

Αγαπηδάκη: Βράβευση της Αν. υπ. Υγείας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

12:10

Κεφαλογιάννης: Ξεκινά το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

11:59

Θεοχάρης: Η Ελλάδα προωθεί ενεργά μια σύγχρονη και εξωστρεφή οικονομική διπλωματία

11:50

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έθεσαν προθεσμία ως τον Ιούνιο για λήξη του πολέμου με τη Ρωσία

11:40

Οι «μπλε φάκελοι» του ΥΠΕΘΟ: 6 ιδιωτικοποιήσεις και 5 τομές στη φορολογία στο επίκεντρο για το 2026

11:25

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα συνέχισε τις αγορές χρυσού για 15ο συνεχόμενο μήνα

11:19

Γεωργιάδης: Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γ. Ν. Άργους και στο Γ.Ν. Ναυπλίου

11:00

Έκτακτη σύσκεψη Πιερρακάκη με ΤτΕ και ΟΔΔΗΧ - Σχέδιο θωράκισης του «Ηρακλή»

10:51

Πολωνία: Ο εναέριος χώρος στα νοτιοανατολικά έκλεισε λόγω «μη προγραμματισμένης στρατιωτικής δραστηριότητας»

10:46

Νότια Κορέα: Ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων μοίρασε bitcoins αξίας $44 δισ. εξαιτίας σφάλματος σε προωθητική ενέργεια

10:38

Τραμπ: Χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες με το Ιράν

10:09

Λευκός Οίκος: Σχεδιάζει σύγκληση του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα στις 19 Φεβρουαρίου

10:05

Σλοβακία: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα

09:59

Θεσσαλονίκη: Στις 230 ανήλθαν οι προσαγωγές για τα επεισόδια έξω απ' το ΑΠΘ

09:42

«Μπαίνει» στο εμφιαλωμένο νερό η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

09:29

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider