«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος
Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020.

Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020. Όπως ανακαλύψαμε μετα τα αποκαλυπτήρια του φετινού εντύπου και με το που ανοιξε το σύστημα των δηλώσεων την Πέμπτη 27 Μαΐου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές και νέα στοιχεία που θα ζητούνται από όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσία στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές θα ζητούνται και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας αλλά και για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο επίμαχος κωδικός

Ο κωδικός (029-030) του εντύπου Ε1, αναφέρει την ερώτηση «Έχετε εισοδήματα ή και περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;» και αφορά όλους τους φορολογούμενους που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

Στις ελληνικές δηλώσεις έκανε την εμφάνιση του το οικονομικό έτος 2011 (για τα εισοδήματα της χρονιάς 2010) και τότε ήταν που όσοι έκαναν δήλωση στην Ελλάδα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για πρώτη φορά. Εκείνη την εποχή η ερώτηση είχε την μορφή

«Έχετε περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;». Απουσίαζε η λέξη εισόδημα η οποία προστέθηκε στο φετινό έντυπο και ήταν μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις, καθώς πλέον υποχρεώνει τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να το επιλέξουν αν έχουν εισόδημα στο εξωτερικό.

Ήδη από τις περυσινές δηλώσεις (έτους 2019) η ελληνική εφορία, πρόσθεσε ένα νέο υποπεδίο που έπρεπε να συμπληρωθεί στον εν λόγω κωδικό και αφορούσε στο όνομα της χώρας που υπάρχει το εισόδημα ή η περιουσία.

Οι φετινές αλλαγές

Στις φετινές δηλώσεις, η «ανάκριση» πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς υπάρχουν νέα πεδία στο κουτάκι που πρέπει να συμπληρωθεί. Πλέον με την επιλογή των κωδικών θα εμφανίζεται το παρακάτω μηνυμα:

Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

1. εισόδημα στην αλλοδαπή

2. περιουσία στην αλλοδαπή

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητείται εκτός από το όνομα της χώρας και λεπτομερής ανάλυση αν πρόκειται για εισόδημα ή για περιουσία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο). Επίσης στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει τι είδους περιουσία έχει (σε περίπτωση που υπάρχει) με κάποια από τις παρακάτω επιλογές:
Α) ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

β) χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις)

γ) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα)

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί πια η πληροφορία αν υπάρχει περιουσία και σε ποια ή ποιες χώρες αλλά ζητείται ανάλυση του είδους της περιουσίας αυτής.

Είναι προφανές ότι για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι πληροφορίες αυτές ζητούνται για να εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν αλλαγές στην περιουσία και εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τους κατοίκους εξωτερικού όμως που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογούνται στην χώρα μας για το παγκόσμιο τους εισόδημα υπάρχει ένα ζήτημα καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντικείμενο φορολόγησης ή οποιαδήποτε ελέγχου στα εισοδήματα αλλοδαπής τους παρά μόνο στα εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Έτσι αναρωτιέται κανείς τι θα χρησιμεύσει στις ελληνικές αρχές αυτή η πληροφορία για το ποια χώρα ή χώρες έχει περιουσία, τι είδους περιουσία είναι αυτή και κατά πόσο ο κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τέτοιες πληροφορίες .

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι τις πληροφορίες αυτές θα κληθεί να τις δώσει και ένας κάτοικος εξωτερικού που μόλις πήρε ΑΦΜ στην χώρα μας ένα χρόνο πριν μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό ή να συνάψει μια μίσθωση κατοικίας για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα για τους κατοίκους εξωτερικού

Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εξωτερικού, που από πέρυσι ακόμα έχουν προβληματιστεί έντονα από αυτές τις ερωτήσεις. Αρκετοί εξ αυτών ζουν δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και σε χώρες όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σημαντική διάσταση και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί η ελληνική εφορία τους ζητάει να ενημερώσουν σε ποιες χώρες έχουν εισόδημα και περιουσία παγκοσμίως αλλά και ανάλυση του τι περιουσία έχουν .

Ενδεχομένως οι ελληνικές αρχές να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συγκεκριμένες οδηγίες αν όχι για όλους τους φορολογούμενους, τουλάχιστον για τους κατοίκους εξωτερικού γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις ή και να έχουν οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες με την Ελλάδα σε μια συγκυρία που από τη χώρα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης φορολογούμενων του εξωτερικού με σειρά φορολογικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ανακάλυψη απολιθωμάτων μικροσκοπικού δεινόσαυρου στην Ισπανία

23:46

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με ομάδες ενόπλων στα σύνορα με τον Νίγηρα

23:35

IATA: Δύο προκλήσεις απειλούν τον στόχο των «μηδενικών εκπομπών» μέχρι το 2050

23:24

Παλαιστίνη: Ο Αμπάς προκηρύσσει τις πρώτες εκλογές του κοινοβουλίου της ΟΑΠ

23:12

Wall Street: Επιστροφή στα «πράσινα» στην πρεμιέρα του Φεβρουαρίου

22:56

Γερμανία: Η απεργία στα κρατιδιακά ΜΜΜ επηρεάζει εκατομμύρια επιβάτες σε όλη τη χώρα

22:40

Νέα Υόρκη: Τουλάχιστον 13 νεκροί από υποθερμία εν μέσω σφοδρού κύματος ψύχους

22:22

«Βουτιά» για το πετρέλαιο με φόντο την αποκλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Ιράν

22:05

Γερμανία: Σύλληψη πέντε υπόπτων για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

21:51

Πορτογαλία: Συζητά την απαγόρευση των social media στους εφήβους κάτω των 16 ετών

21:46

Ζελένσκι: Η Ρωσία τηρεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός

21:41

Επεκτάθηκαν οι απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα: Πιέσεις για χρυσό και ασήμι

21:22

Μητσοτάκης: Πριν τις 15/2 η συνάντηση με Ερντογάν, ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει

21:16

Πορτογαλία: Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την καταιγίδα Κριστίν

21:04

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο - Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

20:55

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της OnlyFans - Στα 5,5 δισ. η αξία της πλατφόρμας

20:37

Χιλή: Επισημοποιήθηκε η υποψηφιότητα της Μπατσελέτ για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

20:26

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 13 μονάδων η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ - Η απήχηση Τσίπρα-Καρυστιανού

20:14

Η Γροιλανδία περιμένει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» από τον διάλογο με τις ΗΠΑ

20:05

Γαλλία: Αντιμέτωπη με δύο νέες προτάσεις μομφής η κυβέρνηση Λεκορνί

19:49

Ιράν και ΗΠΑ ξεκινούν συνομιλίες στην Τουρκία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

19:41

Κυρανάκης: Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα εισέρχεται στη βιομηχανία επισκευής και παραγωγής τρένων

19:39

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600

19:36

Τραμπ: ΗΠΑ και Ινδία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία - Τι προβλέπει για δασμούς, πετρέλαιο

19:19

Ζελένσκι: Είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη

19:15

Αργή η κίνηση στα σύνορα της Γάζας μετά την επαναλειτουργία από το Ισραήλ του περάσματος της Ράφα

19:13

Κεφαλογιάννης: Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στα Καζάνια Περάματος

19:10

Ιορδανία: Δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος μας για μια επίθεση στο Ιράν

19:01

ΔΑΑ: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γεώργιος Καλλιμασιάς - Ανασυγκρότηση του ΔΣ σε σώμα

18:53

Κιργιστάν: Ζητά διάλογο με την ΕΕ σχετικά με δημοσίευμα ότι εξετάζει κυρώσεις για τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider