«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάκριση» για τα εισοδήματα του εξωτερικού στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος
Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020.

Με μια ακόμα έκπληξη θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στο εξωτερικό όταν κληθούν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το 2020. Όπως ανακαλύψαμε μετα τα αποκαλυπτήρια του φετινού εντύπου και με το που ανοιξε το σύστημα των δηλώσεων την Πέμπτη 27 Μαΐου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές και νέα στοιχεία που θα ζητούνται από όσους έχουν εισοδήματα ή περιουσία στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές θα ζητούνται και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας αλλά και για τους κατοίκους εξωτερικού.

Ο επίμαχος κωδικός

Ο κωδικός (029-030) του εντύπου Ε1, αναφέρει την ερώτηση «Έχετε εισοδήματα ή και περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;» και αφορά όλους τους φορολογούμενους που κάνουν δήλωση στην Ελλάδα, είτε είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είτε άλλου κράτους. Είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, δηλαδή δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα του υπολογισμού του φόρου και υπάρχει μόνο για το ενδεχόμενο η απάντηση του να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περιπτώσεις ελέγχου.

Στις ελληνικές δηλώσεις έκανε την εμφάνιση του το οικονομικό έτος 2011 (για τα εισοδήματα της χρονιάς 2010) και τότε ήταν που όσοι έκαναν δήλωση στην Ελλάδα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για πρώτη φορά. Εκείνη την εποχή η ερώτηση είχε την μορφή

«Έχετε περιουσία (ακίνητα καταθέσεις κλπ) στην αλλοδαπή;». Απουσίαζε η λέξη εισόδημα η οποία προστέθηκε στο φετινό έντυπο και ήταν μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις, καθώς πλέον υποχρεώνει τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να το επιλέξουν αν έχουν εισόδημα στο εξωτερικό.

Ήδη από τις περυσινές δηλώσεις (έτους 2019) η ελληνική εφορία, πρόσθεσε ένα νέο υποπεδίο που έπρεπε να συμπληρωθεί στον εν λόγω κωδικό και αφορούσε στο όνομα της χώρας που υπάρχει το εισόδημα ή η περιουσία.

Οι φετινές αλλαγές

Στις φετινές δηλώσεις, η «ανάκριση» πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς υπάρχουν νέα πεδία στο κουτάκι που πρέπει να συμπληρωθεί. Πλέον με την επιλογή των κωδικών θα εμφανίζεται το παρακάτω μηνυμα:

Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" στην περίπτωση που εσείς ή/ και η σύζυγός σας αποκτάτε εισοδήματα ή/και έχετε περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα, καθώς και μία από τις κάτωθι κατηγορίες:

1. εισόδημα στην αλλοδαπή

2. περιουσία στην αλλοδαπή

Αυτό σημαίνει ότι θα ζητείται εκτός από το όνομα της χώρας και λεπτομερής ανάλυση αν πρόκειται για εισόδημα ή για περιουσία (κάτι που μέχρι σήμερα δεν απαιτείτο). Επίσης στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει τι είδους περιουσία έχει (σε περίπτωση που υπάρχει) με κάποια από τις παρακάτω επιλογές:
Α) ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

β) χρηματοοικονομικός λογαριασμός στην αλλοδαπή (πχ. τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις)

γ) χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλοδαπού εκδότη που έχουν επενδυθεί μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος/ θεματοφύλακα)

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί πια η πληροφορία αν υπάρχει περιουσία και σε ποια ή ποιες χώρες αλλά ζητείται ανάλυση του είδους της περιουσίας αυτής.

Είναι προφανές ότι για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι πληροφορίες αυτές ζητούνται για να εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές να εντοπίσουν αλλαγές στην περιουσία και εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τους κατοίκους εξωτερικού όμως που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογούνται στην χώρα μας για το παγκόσμιο τους εισόδημα υπάρχει ένα ζήτημα καθώς η Ελλάδα δεν έχει αντικείμενο φορολόγησης ή οποιαδήποτε ελέγχου στα εισοδήματα αλλοδαπής τους παρά μόνο στα εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Έτσι αναρωτιέται κανείς τι θα χρησιμεύσει στις ελληνικές αρχές αυτή η πληροφορία για το ποια χώρα ή χώρες έχει περιουσία, τι είδους περιουσία είναι αυτή και κατά πόσο ο κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τέτοιες πληροφορίες .

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι τις πληροφορίες αυτές θα κληθεί να τις δώσει και ένας κάτοικος εξωτερικού που μόλις πήρε ΑΦΜ στην χώρα μας ένα χρόνο πριν μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό ή να συνάψει μια μίσθωση κατοικίας για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα για τους κατοίκους εξωτερικού

Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εξωτερικού, που από πέρυσι ακόμα έχουν προβληματιστεί έντονα από αυτές τις ερωτήσεις. Αρκετοί εξ αυτών ζουν δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και σε χώρες όπου η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σημαντική διάσταση και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί η ελληνική εφορία τους ζητάει να ενημερώσουν σε ποιες χώρες έχουν εισόδημα και περιουσία παγκοσμίως αλλά και ανάλυση του τι περιουσία έχουν .

Ενδεχομένως οι ελληνικές αρχές να πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις συγκεκριμένες οδηγίες αν όχι για όλους τους φορολογούμενους, τουλάχιστον για τους κατοίκους εξωτερικού γιατί αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις ή και να έχουν οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες με την Ελλάδα σε μια συγκυρία που από τη χώρα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης φορολογούμενων του εξωτερικού με σειρά φορολογικών κινήτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Διεθνές δικαστήριο απαγοεύει στην Ινδία να αποσυρθεί από συνθήκη με το Πακιστάν για τα νερά του Ινδού ποταμού

23:46

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από αιφνίδια πλημμύρα στο Γκραν Κάνιον, έρευνες για αγνοούμενους

23:44

ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει καθηλωμένη στο 33%

23:30

Δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

23:22

Ζελένσκι: «Ο Σεπτέμβριος μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στον πόλεμο»

23:05

Wall Street: Απώλειες μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν - Με κέρδη ο Αύγουστος

22:53

Πολωνία: «Πιθανή δολιοφθορά» πίσω από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μαχητικών drones

22:37

Πούτιν: «Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας συνιστά πρότυπο διακρατικών σχέσεων»

22:30

Πετρέλαιο: Στα 90 δολάρια το Brent μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

22:16

ΗΠΑ: Τετ-α-τετ Τραμπ με επικεφαλής πετρελαϊκών για το ράλι των τιμών βενζίνης

22:02

Σδούκου: Μείωση των τιμών και νέα ενίσχυση στα εισοδήματα στη ΔΕΘ

21:47

Σιλουάνοφ και Μπέσεντ συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας στο περιθώριο της G20

21:34

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός υπό την πίεση των επιτοκίων

21:19

Κικίλιας: Ανησυχία για την ευρωπαϊκή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων στον IMO

21:06

Κλινγκμπάιλ: Δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα με τη Ρωσία

20:50

Νετανιάχου για «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της χώρας»

20:38

Bally’s Intralot: Στα 184,8 εκατ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA στο α' εξάμηνο, 544,2 εκατ. ευρώ τα έσοδα

20:24

OpenAI: Εκρηκτική ανάπτυξη στις διαφημίσεις - Έσοδα 1 δισ. δολαρίων

20:12

Μόντι σε Πούτιν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί για το καλό της ανθρωπότητας»

20:00

Το γερμανικό εκλογικό crash test κορυφώνεται

19:55

Βανς: Η ανάρτηση του Τραμπ για το νησί Χαργκ ήταν ένα μήνυμα προς τους Ιρανούς

19:43

Αγωγή κατά της Anthropic από Sony και Warner για τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ΑΙ

19:38

Μπέσεντ: «Η ιρανική οικονομία δεν χρειάζεται να καταρρεύσει, αρκεί το καθεστώς να συνέλθει»

19:26

Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν αντικαθιστά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

19:20

Πέμπτος μήνας κερδών για τις ευρωαγορές

19:09

H Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις γαλλικές φρεγάτες FDI έναντι 4,3 δισ. ευρώ

18:57

Πυροσβεστική: Συνολικά 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

18:48

Γουόρς: «Η διαρθρωτική στασιμότητα φαίνεται να αποτελεί περιγραφή ενός μακρινού παρελθόντος»

18:40

Η Ρωσία έπληξε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία

18:33

Φον ντερ Λάιεν: «Το Ταμείο Ανάκαμψης προστάτευσε την Ευρώπη και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά της»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider