Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από «λουκέτο» έξι μηνών, είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε, όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 3 στους 4 αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης που αποτελεί και επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιχειρήσεις και βέβαια η κοινωνία να βρουν τον βηματισμό που είχαν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, που άνοιξε τις τελευταίες εβδομάδες, η κίνηση είναι υποτονική, επειδή είναι περισσότεροι όσοι κοιτούν τις βιτρίνες, σε σχέση με όσους αγοράζουν. Πολύ απλά δηλαδή, δεν έχουν εισόδημα ή δεν ξοδεύουν επειδή φοβούνται ότι ίσως έρθουν δυσκολότερες μέρες. Στην εστίαση, τα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία των πρώτων ημερών είναι θετικά. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν για τους επιχειρηματίες της εστίασης από το άνοιγμα του τουρισμού, μιας και κυρίως στα καταστήματα του κέντρου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από τους ξένους επισκέπτες.

Το βλέμμα μας λοιπόν, είναι στην επόμενη μέρα και στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά μόλις ανοίξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΕΑ, το 44% των επιχειρηματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, ποσοστό που στο γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%. Επίσης, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ 1 στους 2 ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, το επόμενο εξάμηνο.

Πέραν αυτών, να μην ξεχνάμε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο. Όπως και το ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!

Για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων, ως Επιμελητήριο έχουμε προτείνει βελτιώσεις στο πτωχευτικό δίκαιο με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τον ανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, δηλαδή, κινδυνεύσουν με κατάρρευση, οι επιπτώσεις θα έχουν τεκτονικές διαστάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα θα είναι ελλιπή, εάν δεν συνοδευτούν από «κούρεμα» οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου σε πολλές δόσεις, διότι πολύ απλά χρέη που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διασωθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πιο μικρές και άρα αδύναμες και μαζί με αυτές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Εξάρχου: «Στον Κάθετο Διάδρομο βλέπω όλες τις παθογένειες της ΕΕ»

08:38

Ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις, τρέχουν οι διορθώσεις

08:32

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για το «Η μια μάχη μετά την άλλη» - Όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά

08:21

Coffee Island: Βάζει πλώρη για 15 νέα καταστήματα στο εξωτερικό το 2026 - Οι αγορές-κλειδιά

07:57

Αυξάνει το πρέσινγκ στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ - 17η ημέρα πολέμου στη Μ. Ανατολή

07:54

Και τώρα μόνοι, μας θυμίζει ο Χάμπερμας - Χάος και ανοργανωσιά στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ

07:50

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2025

07:22

Χωρίς ΟΣΔΕ 2026: Κάρτα Αγρότη στον «πάγο», κόστη στη «φωτιά»…

07:12

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Γράμμα» στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στον Κόλπο  

07:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Αναθεώρηση σε τρεις άξονες, σημαντικά έργα «σπάνε», κλειδί και οι μεταρρυθμίσεις

07:04

Το συνέδριο της Morgan Stanley - Οι ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης - Η μάχη στο «ράφι»

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες

21:46

Έλεγχο της παρουσίας του αγρότη στο χωράφι και πλήρη εξακρίβωση της εκμετάλλευσης με το Gov-Agri-Wallet που τσεκάρει το ΟΣΔΕ

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

20:58

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

20:55

Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει την Τετάρτη

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider