Από σήμερα οι ΗΠΑ «χρεώνουν» επιπρόσθετους δασμούς σε αγαθά της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από σήμερα οι ΗΠΑ «χρεώνουν» επιπρόσθετους δασμούς σε αγαθά της ΕΕ
Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ τίθενται σε εφαρμογή σήμερα.

Σε εφαρμογή θα τεθούν οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από σήμερα Παρασκευή.

Οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι προχωράνε με την εφαρμογή του μέτρου, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που «άναψε το πράσινο φως» την περασμένη εβδομάδα.

Ένα όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία — αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων — μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Μπρουνό Λεμέρ: Θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Εξαιρούνται το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές

Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσαν πως θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στα εισαγώμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εξαίρεση αυτών των δύο προϊόντων αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, έναντι αντίστοιχων προϊόντων και συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider