Χαμηλότερα των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων που θα δοθούν από την κυβέρνηση με μία εφάπαξ καταβολή εντός του 2020, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. 

Εκτός των αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ απώλειες θα μετρήσουν και όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αναδρομικά θα λάβουν περίπου οι 900.000 εξ αυτών.

Το ύψος των επιστροφών θα ξεκινά από 500 ευρώ και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις θα ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.  

«Η λύση της εφάπαξ χορήγησης ποσών, αντί της επιστροφής τους σε ετήσιες δόσεις σε βάθος χρόνου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, πλην του ότι διέψευσε οικτρά καλλιεργημένες προσδοκίες, υποδηλώνει μάλλον την εναγώνια προσπάθεια του Υπουργείου να κλείσει άρον άρον οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα των αναδρομικών που “μονοπωλεί” την επικαιρότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να υπάρξει στοιχειώδης μέριμνα και φροντίδα για την πιστή και λεπτομερή συμμόρφωση στο περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ. Επιπροσθέτως, για άλλη μια φορά επιστρατεύεται από πλευράς Υπουργείου και “παρελαύνει” το επιχείρημα των περιορισμένων “δημοσιονομικών αντοχών”, σε βάρος της ικανοποίησης της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου», επισημαίνει ο ειδικός δικηγόρος σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κουτσούκος.

Υπενθυμίζεται πως με την καταβολή του ποσού από την κυβέρνηση, θα αποσβεστεί οποιαδήποτε άλλη απαίτηση όσων θα λάβουν τα αναδρομικά αλλά δεν είχαν καταθέσει αγωγές στο παρελθόν. Όσοι είχαν κινηθεί νομικά, μπορούν εκ νέου να διεκδικήσουν τα «κομμένα» δώρα και τις επιστροφές των επικουρικών και να δικαιωθούν για αυτά.

Η πρώτη κατηγορία των συνταξιούχων, έχει μία περίοδο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο να σκεφτεί εάν επιθυμεί να προχωρήσει σε αγωγή, καθώς εφόσον λάβει τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο ποσό της κύριας σύνταξης, αποσβένονται όλες οι απαιτήσεις είτε προέρχονται από την κύρια, την επικουρική, τα δώρα κ.ά.

«Ο στόχος που θέτει το υπουργείο Εργασίας να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες και να κλείσει οριστικά το ζήτημα των αναδρομικών, προφανώς και προσκρούει στο γεγονός ότι με το να αφήσει απροκάλυπτα εκτός πλαισίου ικανοποίησης τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα εορτών, ανοίγει η “κερκόπορτα” για νέες δικαστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των συνταξιούχων που δεν έχουν ακόμη προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης», εξηγεί ο εργατολόγος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους αναμένονται σχετικές δικαστικές κρίσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς το Δημόσιο δεν είχε ενταχθεί τότε στον ΕΦΚΑ.

Τα νομικά κενά

Παντελώς “προβληματική” από πλευράς νομιμότητας και συνταγματικής κατοχύρωσης είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι.

Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κλείσει εντός του 2020 το κεφάλαιο των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων, επιβαρύνοντας τον φετινό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως θα είναι ελλειμματικός.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στην ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και δώρα.

«Η εξαίρεση των περικοπών των επικουρικών συντάξεων από το πλάνο ικανοποίησης των συνταξιούχων παραγνωρίζει παντελώς και αδικαιολογήτως το αναμφισβήτητο δικονομικό γεγονός ότι το ΕΤΕΑΕΠ είχε ασκήσει αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση στην πιλοτική δίκη, οπότε κατέστη κανονικά διάδικος.

Οι διαρκώς επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί ότι εκτός απόφασης είναι οι επικουρικές συντάξεις κρίνονται διάτρητοι και αβάσιμοι, αφού δεν προκύπτει απολύτως καμία αντίθεση ή διαφοροποίηση της απόφασης του ΣτΕ σε σχέση με τις προγενέστερες υπ’ αριθμ. 2287 και 2288 αποφάσεις του», τονίζει ο κ. Κουτσούκος.

«Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά υπέδειξε στην κυβέρνηση την υποχρέωση καταβολής 3,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και των επικουρικών. Από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πληρωμή μόνο αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις, συνάγεται ότι περίπου 500.000 συνταξιούχοι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, εφόσον δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις, όπερ δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα ασφαλιστικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Τα αναδρομικά που τελικά προβλέπεται ότι θα δοθούν στους συνταξιούχους δεν είναι 1,4 δις, αλλά 900 εκατομμύρια, όπερ επιτείνει την κατήφεια και τη δυσφορία της κοινότητας των συνταξιούχων, εφόσον και το ΣτΕ περιόρισε σημαντικά το χρονικό εύρος των διεκδικήσεων» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης