Μεγάλη η ζημιά του Υπερταμείου από τη Folli Follie

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη η ζημιά του Υπερταμείου από τη Folli Follie

Πριν δώδεκα μήνες η μετοχή της Folli Follie ήταν το «χρυσό» χαρτί της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Διαθέτοντας 643.887 μετοχές της Folli Follie, ήτοι το 0,96% της εταιρείας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις 8 Ιουνίου 2017, είχε μια συμμετοχή που αποτιμούταν χρηματιστηριακά στα 14,1 εκατ. ευρώ!

Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει υποστεί πανωλεθρία. Οι 643.887 μετοχές της Folli Follie οριακά ξεπερνούν πλέον σε αξία τα 3 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας είναι κατά 9 εκατ. ευρώ «φτωχότερη».

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie δεν έλυσε τα προβλήματα της Διευθύνουσας Συμβούλου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Ράνιας Αικατερινάρη. Αντιθέτως, τα μεγάλωσε. Διότι όταν -και εάν- διαπραγματευτεί ξανά η μετοχή στο χρηματιστήριο το ΔΣ του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμμετοχή του. Θα διατηρήσει τη θέση ή όχι;

Η υπόθεση της Folli Follie έρχεται να αναδείξει το πόσο απροετοίμαστο είναι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του.

Διότι οποιοσδήποτε fund manager διέθετε μια τέτοια συμμετοχή στη Folli Follie θα λάμβανε τα μέτρα του για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Είτε ρευστοποιώντας θέσεις και κέρδη, είτε προχωρώντας σε νομικές κινήσεις ως ακτιβιστής μέτοχος.

Δεδομένου ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να συγκρίνουν την επενδυτική στάση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας με εκείνη της Fosun, θα πρέπει να τονισθεί πως η κινεζική εταιρεία διεύρυνε τα ποσοστά της στην Folli Follie έως και την τελευταία στιγμή, διαβλέποντας ευκαιρίες στη βάση θεμελιώδους ανάλυσης που βασιζόταν σε πλασματικά στοιχεία.

Από την άλλη, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει τη ζημιά του Δημοσίου. Και αυτό παρά το ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της Folli Follie Φραγκίσκος Γρατσώνης είναι από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου.

Η εξήγηση για την «απραξία» της Διοίκησης του Υπερταμείου κρύβεται κατά πολλούς στο περιβόητο «Στρατηγικό Σχέδιο» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Εκεί εμφατικά διευκρινίζεται πως η κ. Αικατερινάρη και η ομάδα της δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλυση και κατάρτιση στρατηγικών στόχων για εταιρείες στις οποίες το Υπερταμείο είναι μέτοχος μειοψηφίας, όπως δηλαδή η Folli Follie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider