Συστάσεις σε υψηλούς τόνους φέρονται να έχουν κάνει οι θεσμοί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και τις παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές.
Το ζήτημα αναμένεται να ανακινηθεί εκ νέου, καθώς στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης που θα ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή κατατέθηκαν χθες τροπολογίες που είναι προκλητικές για τους θεσμούς.
Η πλέον προκλητική υπογράφεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει την επανεπιλογή προσώπων που ήδη έχουν αποτελέσει ή αποτελούν μέλη των Συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών.
Άλλη τροπολογία προβλέπει πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού ορίζονται χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις του σχετικού νόμου, ενώ άλλη διάταξη προβλέπει την πρόσληψη επιτοπίως 150 ατόμων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 8 μηνών για την κάλυψη αποκλειστικά εποχικών, επειγουσών ή εκτάκτων αναγκών των διπλωματικών και προξενικών αρχών.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem προ μηνός τόνισε δημοσίως πως «η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει». Ακολούθησε στα μέσα Φεβρουαρίου υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης που χαρακτήρισε «απογοητευτική» την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και φέρεται να μετέφερε τις σχετικές συστάσεις στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM παρακολουθούν στενά τόσο τα ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας.