Ταύτιση απόψεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ καταγράφηκε στη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, «κατά την συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».
Εξερχόμενη της συνάντησης η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήταν χαρά μου να συναντηθώ σήμερα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο
Νταβός. Του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι που ως αίσθηση αντανακλάται και στην πρόσφατη δήλωση του Eurogroup.
Διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ταμείου στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Υπογράμμισα επίσης ότι η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για αυτούς τους κοινούς στόχους».
Σε tweet της η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Επίσης τονίζει ότι συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, κάτι που είναι «κρίσιμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
I met with Greek PM Tsipras @tsipras_eu and congratulated him on progress in #Greece’s economic reforms. We agreed to work together toward the shared goals of completing reforms and securing debt relief from Greece’s European partners, which are essential for sustainable growth. pic.twitter.com/LLK8hGCXpB
— Christine Lagarde (@Lagarde) 25 Ιανουαρίου 2018
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Υπενθυμίζεται ότι η Λαγκάρντ επανέλαβε τα περί υψηλόμισθων συνταξιούχων στην Ελλάδα, μιλώντας στο Φόρουμ. Ερωτήματα ανακύπτουν από το αν η αναφορά αυτή προοιωνίζεται νέα απαίτηση για περικοπή συντάξεων.
Η κυρία Λαγκάρντ είπε συγκεκριμένα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της. Αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές. Ήταν πολύ υψηλές και αυτό έπρεπε οι Έλληνες να το ρυθμίσουν. Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».
Απέκρουσε δε τις αιτιάσεις ότι έτσι οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι συνταξιούχοι και είπε: «Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;»