Την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίοι έμποροι συνεχίζουν σε όλους τους τόνους να μιλούν για φωτογραφική διάταξη η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την αγορά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το επίμαχο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές τόνισε ότι με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου κλείνει οριστικά η συζήτηση για νομοθέτηση της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης το ζήτημα των Κυριακών αποτέλεσε βασικό σημείο διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου ήταν υποχρεωμένη να διαχειριστεί την δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για απελευθέρωση όπως αυτή προέκυπτε από την εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση αν και δεν συμμερίζεται την ορθότητα του μέτρου πρέπει να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να περιορίσει τις απαιτήσεις των θεσμών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ που θα οδηγούσαν σε πλήρη απελευθέρωση 44 περιοχές της χώρας -το σύνολο της Αττικής, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία εκτός της Καρδίτσας και όλα τα νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Ειδικότερα όπως ανάφερε ο υπουργός στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, οι Θεσμοί απαίτησαν την απελευθέρωση της λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής, τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες από 2.000 ξενοδοχειακές κλίνες ή αναλογία κλινών προς πληθυσμό μεγαλύτερη του 8%. «Η εφαρμογή αυτών των κριτηρίων θα οδηγούσε σε οριζόντιο άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων σε 44 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με μεγάλες επιπτώσεις διότι αναφερόταν στο σύνολο κάθε μίας, σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση που έχουν οριστεί υποπεριοχές».Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζήτησε να επιτρέπεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας (τουριστικές περιοχές) όλες τις Κυριακές του χρόνου. Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε ζήτημα μεγάλης σημασίας για τους θεσμούς, και κυρίως για το ΔΝΤ, και ήταν ένα από τα τελευταία που έκλεισε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο την Τρίτη στη διάρκεια της παρουσίασης των δικών τους θέσεων στη Βουλή οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη αυτή. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε τη νομοθέτηση του άρθρου 49 που φέρνει την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές «συνταγματικό ατόπημα» κάνοντας παράλληλα λόγο για, απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών αλλά και αυθαίρετο ορισμό των τουριστικών περιοχών.
«Ξεκινάτε από το εμπορικό συγκρότημα απέναντι από το Ίδρυμα Νιάρχου και δίπλα στο γήπεδο του taekwodo, συνεχίζετε στην τούρκικη μαρίνα του Φλοίσβου, δίνετε προίκα στο Ελληνικό που θα γίνει Αραβικό, εξυπηρετείτε τους πελάτες του Αστέρα και πάτε στα πέριξ του αεροδρομίου -εκπτωτικό χωριό και πολυκαταστήματα, outlet απέναντι από τις αφίξεις και αναχωρήσεις του «Ελ. Βενιζέλος». Συγγνώμη αλλά αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά υπαγόρευση και αντιγραφή κειμένων της τρόικας εσωτερικό», ανέφερε ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του στη Βουλή προσθέτοντας ότι «οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζητήσαμε να κλείσετε την αξιολόγηση, όχι να κλείσετε τα μαγαζιά μας». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος ότι το μέτρο για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο «με νομοθετική πρόβλεψη και με πρόσχημα την προσέλκυση τουριστών είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται και μελετάται η παραγωγική συγκρότηση της οικονομίας». Σύμφωνα με τους ίδιους η εμπειρία των 8 Κυριακών έχει αποδείξει ότι ούτε ο τζίρος αυξάνεται (μάλιστα στους προηγούμενους μήνες σημειώθηκε κάθετη πτώση), αλλά ούτε μειώνονται οι τιμές και η ανεργία εξ αιτίας της εφαρμογής του μέτρου. Καμιά μελέτη στο εξωτερικό δεν έχει καταδείξει θετικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον από την εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων.