Πιερρακάκης για Δασμούς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ - Η ρύθμιση για τα ΕΑΣ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιερρακάκης για Δασμούς: Θετική εξέλιξη η συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ - Η ρύθμιση για τα ΕΑΣ
Η Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ βάζει τέλος σε μια αβεβαιότητα μηνών, διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, αποτρέπει έναν εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ.

Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για τους δασμούς από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Η συμφωνία βάζει τέλος σε μια αβεβαιότητα μηνών αναφορικά με το καθεστώς ίσως της πιο σημαντικής διμερούς εμπορικής σχέσης στην παγκόσμια οικονομία. Διασφαλίζει τη διατλαντική ενότητα, αποτρέπει ένα εμπορικό πόλεμο με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και στις διεθνείς αλυσίδες διανομής και παραγωγής. Επίσης, η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής οικονομίας στο προβλεπτό μέλλον. Από αυτή την οπτική γωνία, η εξέλιξη είναι θετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε ένα χαμηλότερο ποσοστό δασμών, ιδανικά μηδενικό για το σύνολο των διατλαντικών εμπορικών ροών. Από την άλλη, το ποσοστό δασμών που ανακοινώθηκε είναι χαμηλότερο από αυτό που ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί την 1η Αυγούστου».

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις σχετικές διαβουλεύσεις και, στο βαθμό που θα το επιτρέψει το πλαίσιο της συμφωνίας, θα εξεταστούν δυνατότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν προϊόντα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη κατάργησης των έμμεσων δασμών που ακόμη και σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο εντός της ΕΕ.

«Υπάρχει όμως κι ένα ζήτημα θεμελιώδες για την ίδια την Ευρώπη. Ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση, κι εγώ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Eurogroup και στο ECOFIN, θα επιμείνουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Αν θέλουμε πραγματικά μια ισχυρή, ανταγωνιστική και ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία, οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τελευταία αόρατα τείχη που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν, δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αγοράς, να υπάρχουν ακόμη εμπόδια, κανονιστικά ή διοικητικά, που λειτουργούν στην πράξη σαν ενδοευρωπαϊκοί δασμοί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην μεταποίηση υπάρχουν ισοδύναμοι εσωτερικοί δασμοί της τάξης του 45% και στις υπηρεσίες το ισοδύναμο φτάνει το 110%. «Αυτά τα έχει αποτυπώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα αναφέρει και ο Μάριο Ντράγκι στην αρθρογραφία του. Άρα, αυτό που πρέπει να κατακτηθεί και να επιτευχθεί είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια κυρίως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Και φυσικά θα πρέπει κι εμείς ως χώρα, να μπορέσουμε να απευθυνθούμε συστηματικά, σε ολοένα και περισσότερες αγορές, όπως είναι η Ινδία αλλά και οι αγορές της Μέσης Ανατολής, για τις εξαγωγές μας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πιερρακάκης.

Κυριάκος Πιερρακάκης για πρόγραμμα SAFE: 30 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτει αύριο επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον νέο Μηχανισμό SAFE.

«Η συμμετοχή στο SAFE, επιτρέπει τη συνολική αναβάθμιση του εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας -είχε την ευκαιρία, πριν, να τα αναλύσει ο Υπουργός - και ο σχεδιασμός για την περίοδο 2025–2036 αυξάνεται από 28,8 σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από 2,3 δισ. ευρώ το 2026 σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά», τόνισε.

Η συμφωνία για τα ΕΑΣ

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού για την άμυνα και την αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εντάσσεται και η συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM EXPORT για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας στο Λαύριο.

«Αποτελεί ένα υπόδειγμα στρατηγικής σύμπραξης, στο πρότυπο αντίστοιχων συμπράξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Έχουν γίνει και παλαιότερα. Η συνέργεια αυτή ενισχύει τα ΕΑΣ, διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και εισάγει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα σχήμα όπου το ελληνικό Δημόσιο πλειοψηφεί και διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τεχνογνωσία, επενδυτικά κεφάλαια και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», τόνισε.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητούμε σήμερα είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη υλοποίηση της συνεργασίας ΕΑΣ και MSM στο Συγκρότημα Εργοστασίων Λαυρίου. Είναι γνωστό ότι η Κοινοπραξία ανέλαβε προγράμματα έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίας της ΕΕ και σε εφαρμογή του Κανονισμού 2023/1525/ΕΕ που είναι γνωστός ως Κανονισμός ASAP.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των Κανονισμών ASAP η Ελλάδα κατέθεσε τρεις επενδυτικές προτάσεις και εγκρίθηκαν οι δύο. Η χώρα μας κατατάχθηκε 5η μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Μαζί με τη συμμετοχή του ευρωπαίου εταίρου το συνολικό ποσό της επένδυσης θα υπερβεί τα 83 εκατομμύρια. Η επένδυση της CSG είναι 50 εκατομμύρια στα οποία προστίθενται 33 εκ. ευρώ από την ΕΕ.

Για να προχωρήσει αυτή η επένδυση καθίστανται απαραίτητες ρυθμίσεις που επιλύουν βασικά ρυθμιστικά, αδειοδοτικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα.

«Ο στόχος των ρυθμίσεων είναι κρυστάλλινος και απολύτως σαφής: να διαμορφώσουμε ένα ευέλικτο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές, επείγουσες ανάγκες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Οι στρατηγικές απαιτήσεις του προγράμματος ASAP δεν αφήνουν περιθώρια για χρονοτριβές. Αντίθετα, επιβάλλουν θεσμική καθαρότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση. Σε αυτή τη συγκυρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούμε σε περιττή γραφειοκρατία», είπε ο κ. Πιερρακάκης περιγράφοντας τα βασικά σημεία της ρύθμισης:

-Το νέο πλαίσιο εξασφαλίζει ότι οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αναβαθμιστούν χωρίς να ενεργοποιούνται οι κλασικές (περιβαλλοντικές και πολεοδομικές) διαδικασίες αδειοδότησης , διότι αυτές είναι μη συμβατές σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα των αμυντικών αναγκών κατά την τρέχουσα συγκυρία.

-Παράλληλα, τακτοποιείται το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς του Συγκροτήματος Εργοστασίων Λαυρίου καθώς ολοκληρώνεται η μετάβαση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) προς τα ΕΑΣ το τίμημα της οποίας έχει καταβληθεί από τα ΕΑΣ ήδη πριν από 40 χρόνια.

-Επιπλέον, διατηρείται η εξαίρεση των ΕΑΣ από πρόσθετες άδειες λειτουργίες κάτι που εξασφαλίζει ότι οι απαραίτητες επεκτάσεις και ο εκσυγχρονισμός των γραμμών παραγωγής θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

-Τέλος, αντιμετωπίζεται το ζήτημα του νομικού χαρακτηρισμού των συνδεδεμένων ανωνύμων εταιρειών των ΕΑΣ, οι οποίες ενδέχεται να ιδρυθούν στο μέλλον στο πλαίσιο παρόμοιων προς την κοινή εταιρεία εγχειρημάτων έτσι ώστε τα ΕΑΣ να είναι πανέτοιμα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιαίτερα δυναμική ευρωπαϊκή και διεθνής συγκυρία στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας.

-Το εταιρικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε, περιέχει ισχυρά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας. Η συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM EXPORT αφορά τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία τα ΕΑΣ πλειοψηφούν και διατηρούν πλήρη έλεγχο.

-Τα ΕΑΣ κατέχουν την πλειοψηφία (51%). Το Δημόσιο θα εισπράττει το αναλογούν μέρισμα από τη δραστηριότητα της εταιρείας.

-Η σλοβακική MSM του τσεχικού ομίλου CSG κατέχει το 49%. Η εταιρεία αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ευρώπη και σημαντικός παράγοντας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

-Οι αποφάσεις στρατηγικής σημασίας υπόκεινται σε υποχρεωτική έγκριση των ΕΑΣ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του ΔΣ.

-Ο Διευθύνων Σύμβουλος διορίζεται μόνο με τη συναίνεση των ΕΑΣ.

«Η συμφωνία σαφώς και δεν εκχωρεί ζωτικής σημασίας δικαιώματα, αλλά κατοχυρώνει με ρητές προβλέψεις τον έλεγχο, την κυριότητα και την επιχειρησιακή συνέχεια των ΕΑΣ. Οι υποδομές παραμένουν στο Δημόσιο, η παραγωγή ενισχύεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόλυτη προτεραιότητα και το κράτος διατηρεί απόλυτη δυνατότητα παρέμβασης όποτε απαιτηθεί»μ τόνισε ο ΥΠΕΘΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις: O φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας άνοιξε την πόρτα της «εξόδου» σε 48.000 ασφαλισμένους στο α' τρίμηνο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Συνοχή και η ΚΑΠ - Tι λέει για Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επιτυχία της Metlen - Οι επιδόσεις των τραπεζών - To παρασκήνιο στην ΕΧΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider