Πώς το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας απορροφήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών;

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας απορροφήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών;
Απαίτηση των δωρητών ή... των καιρών;

Είναι παρακινδυνευμένο να κρίνει κανείς κρατικές αποφάσεις εν μέσω πολέμου, αλλά οι τρομακτικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς στο αγροτοδιατροφικό πεδίο, μας βάζει σε πειρασμό… Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της ουκρανικής κυβέρνησης, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και μετονομάζεται σε «Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Γεωργίας». Ο μέχρι τώρα υπουργός Γεωργίας, έμεινε χωρίς χαρτοφυλάκιο και αποχώρησε από την Κυβέρνηση. Σε ένδειξη μάλιστα δυσαρέσκειας δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση της Ουκρανικής Βουλής που ενέκρινε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης (sic), ενώ τα αγροτικά συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί.

Οι οικονομικοί πόροι για να συνεχίσει τον σημερινό της ρόλο η γεωργία, είναι απολύτως απαραίτητοι στην πολύπαθη Ουκρανία. Η χώρα, αποτελεί ακόμη και σήμερα, μετά τα προβλήματα με τα λιμάνια αλλά και τον ακρωτηριασμό της, τον μεγάλο τροφοδότη σε σιτηρά, ελαιούχους σπόρους αλλά και φυτικά έλαια και κοτόπουλα σε πολλές χώρες σε μέτριες γεωγραφικά από αυτήν αποστάσεις (Μεσόγειος, Βόρειος Αφρική, Ευρώπη, Ερυθρά θάλασσα). Παράλληλα είναι γνωστό οτι η πρωτογενής παραγωγή μιας χώρας, χρειάζεται πέραν της χρηματοδότησης και ισχυρή τεχνική, τεχνολογική και επιστημονική στήριξη.

Ολα αυτά ήλθαν σε δεύτερη μοίρα για τους Ουκρανούς ιθύνοντες. Με απλά λόγια, δεν φοβούνται μήπως σε λίγα χρόνια, οι αποδόσεις των σιτηρών τους υποχωρήσουν χωρίς τις απαραίτητες κρατικές παρεμβάσεις για παράδειγμα σε νέες εγκρίσεις φυτοφαρμάκων και προιόντων θρέψης. Δεν αγωνιούν μήπως οι αγρότες εγκαταλλείψουν τα χωριά τους και μείνουν κτήματα ακαλλιέργητα. Ούτε νοιάζονται πώς θα ενσωματωθούν στον τρόπο παραγωγής τους οι εκατοντάδες προυποθέσεις που επιβάλει το Ενωσιακό Δίκαιο, τη στιγμή που στόχος της χώρας είναι η ένταξη στην ΕΕ.

Άρα; Για τα λεφτά γίνονται όλα;

Ευρωπαικός προϋπολογισμός και βοήθεια στην Ουκρανία, βίοι παράλληλοι

Η πρωτοφανής αυτή αλλαγή, συνέπεσε (?) με την ανακοίνωση από μεριάς της ΕΕ περικοπών κατά 30% ή σχεδόν 90 εκατ. ευρώ του αγροτικού προυπολογισμού για την περίοδο 2028-2025. Μήπως συζητιέται κάτι που δεν το μαθαίνουμε εμείς, πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολλών συναντήσεων Ευρωπαίων και Ουκρανών ηγετών; Αυτό θα το δούμε τα επόμενα χρόνια στην πράξη. Ισως έχουν υπάρξει υποσχέσεις ή ακόμη και ενέργειες που χρειάζεται χρόνο να ωριμάσουν.

Με βάση όμως τα μέχρι τώρα γνωστά, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα τα τεράστια χρηματικά ποσά που κατευθύνονται στην Ουκρανική αγροτική παραγωγή ποικίλης προέλευσης: διεθνών οργανισμών, διακρατικής βοήθειας, Ουκρανικής Κυβέρνησης, μη κρατικών οργανισμών.

Ο καταλυτικός ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της χώρας στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καθιέρωσε το πρόγραμμα ARISE-The Ukranian Agriculture Recovery Inclusive Support Emergency, με στόχο να κινητοποιήσει τελικά 1,5 δισ. δολάρια για τα έτη 2023-24 σαν βοήθεια προς τους μικρούς Ουκρανούς αγρότες υπό μορφή επιδοτήσεων και δανείων ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Στην διακήρυξη του προγράμματος δεν λείπουν κορώνες, όπως της επιτάχυνσης των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία, λες και θα κάνουν ουρά οι μικροί αγρότες να πάρουν δάνεια για επενδύσεις ενώ μαίνεται ένας από τους πλέον φονικούς πολέμους στην παγκόσμια Ιστορία...

Εκτός κι εαν αυτά τα χρήματα, είναι κάτι που στα νέα ελληνικά λέγονταν θαλασσοδάνεια επί επταετίας ή δανεικά κι αγύριστα επί αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου… Βλέποντας τις εξελίξεις αυτές, αναρωτιέται κανείς εάν είμαστε πρωτοπόροι στην σπατάλη οικονομικών πόρων προκειμένουν να ικανοποιήσουμε πρόσκαιρες επιδιώξεις ή εαν έτσι είναι ο διεθνής κανόνας εξαγοράς ψήφων και ισχύος….

Πολλά χρήματα για την άμεση στήριξη Ουκρανών αγροτών

Σε ανακοίνωσή της ήδη από το 2022, η Διεθνής Τράπεζα, προσδιορίζει οτι από το 1,5 δισ. δολάρια, τα 230 εκατ. θα είναι δάνειο της ίδιας προς την Ουκρανική Κυβέρνηση, βοηθούμενο, προφανώς σε αποπληρωμή τόκων, από Funds ενισχυόμενα από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας. «Ο καινοτόμος σχεδιασμός της βοήθειας, επιτρέπει την επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 150 εκατ. δολ από την Διεθνή Τράπεζα και διεθνείς δωρητές», καταλήγει η ανακοίνωση της Τράπεζας.

Παράλληλα η ίδια τράπεζα, σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ουκρανική Κυβέρνηση ξεκινούν την ενίσχυση αγροτών που καλλιεργούν έκταση μέχρι 5000 στρέμματα, οι οποίοι θα αποτελέσουν την βάση μιας μεταρρύθμισης της αγροτικής γης στην χώρα.

Ενα τελευταίο επεισόδιο στον απίστευτο χορό των εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από την Ουκρανική γεωργία, είναι η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης πριν 10 περίπου ημέρες οτι η Διεθνής Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, υπέγραψε συμφωνία για χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων στα πλαίσια συνόδου των δωρητών στην Ρώμη 10-11 Ιουλίου 2025. Η ανακοίνωση καταλήγει οτι η ουκρανική γεωργία έχει λάβει συνολική βοήθεια 595 εκατ. δολ στα πλαίσια του προγράμματος ARISE ως εξής: 230 εκατ. από την Διεθνή Τράπεζα ,με την ενίσχυση της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και 365 εκατ. από το πρόγραμμα των δωρητών.

Το σύνολο του παραπάνω ποσού, φαίνεται οτι έχει κατευθυνθεί αποκλειστικά σε επιδοτήσεις σε αγρότες. Τώρα εσείς, που τις τελευταίες ημέρες διαβάζετε για σημεία και τέρατα στον δικό μας ΟΠΕΚΕΠΕ, τι να υποθέσετε; Οτι στην εμπόλεμη Ουκρανία όλα γίνονται όπως πρέπει και τα χρήματα φτάνουν στο ακέραιο στο τελευταίο εμπόλεμο χωριό του μετώπου; Δύσκολα θα πιστεύατε κάτι τέτοιο, ακόμη κι εαν δεν είχατε κατά καιρούς διαβάσει περί απαλλαγής καθηκόντων διάφορων πολιτικών και στρατιωτικών Ουκρανών, λόγω διαφθοράς…

Κι ενώ η διαφθορά ζει και βασιλεύει...

Πρόσφατα, ψηφίστηκε σχέδιο νόμου που επέτρεπε στον γενικό Εισαγγελέα, να επεμβαίνει στις υποθέσεις των μέχρι τώρα αυτόνομων Οργανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η αντιπολίτευση αλλά και δωρητές όπως η ΕΕ, αντιτάχθηκαν σε αυτό. Πριν ολοκληρωθεί η ψήφισή του, στελέχη των δύο οργανισμών συνελήφθησαν όχι με την απλή κατηγορία παράβασης καθήκοντος αλλά και για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας. Τελικά ένα νέο σχέδιο νόμου , «ισορροπημένο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζελένσκι, θα κατατεθεί στην Βουλή.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανόν, η κατάργηση του Ουκρανικού Υπουργείου Γεωργίας και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Οικονομικών, να έχει να κάνει με την διαχείριση του πακτωλού χρημάτων που έχουν εισρεύσει στην χώρα αλλά και που αναμένεται να συνεχίσουν να εισρέουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό εννοούσαμε οταν παραπάνω αναρωτιώμασταν εάν υπάρχουν υποσχέσεις αλλά και προυποθεσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες. Είναι άραγε συμπτωματικό οτι γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη στα αγροτικά κονδύλια στον Ευρωπαικό χώρο, με την εξέλιξη αυτή επί ουκρανικού εδάφους;

Για να μην συνεχίσουμε τη σκέψη μας περί απορρόφησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Παγκόσμιες υποδομές: 10 mega projects που αλλάζουν τον κόσμο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Συνοχή και η ΚΑΠ - Tι λέει για Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επιτυχία της Metlen - Οι επιδόσεις των τραπεζών - To παρασκήνιο στην ΕΧΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider