Θα πρέπει να υπάρξει μία σημαντική καθοδική μετατόπιση του πληθωρισμού για να δικαιολογηθεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, απορρίπτοντας την ανησυχία ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Σε συνέντευξή της στο Econostream, η Σνάμπελ δήλωσε ότι τα επιτόκια βρίσκονται «σε καλό σημείο», με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού να προχωρά σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν και την οικονομία των 20 χωρών αποδεικνύεται ανθεκτική.
«Ο πήχης για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων είναι πολύ υψηλός», φέρεται να είπε στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου. «Θα υπήρχε περίπτωση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων μόνο εάν βλέπαμε σημάδια ουσιαστικής απόκλισης του πληθωρισμού από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα. Και προς το παρόν, δεν βλέπω κανένα τέτοιο σημάδι» επισήμανε.
Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα όταν συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει περαιτέρω μειώσεις, αν και οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η οικονομία πριν λάβουν περαιτέρω μέτρα.
Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των Ολι Ρεν της Φινλανδίας και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας, ανησυχούν ότι τα κέρδη των τιμών θα υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο, ειδικά εάν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου. Άλλοι ανησυχούν επίσης για την ανάπτυξη, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαιρού να ασκεί ακόμη και μια σπάνια κριτική στην κεντρική τράπεζα την Πέμπτη, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία.
«Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο μόνιμης υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Σνάμπελ. «Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει στον στόχο. Ο χαμηλός πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας είναι πιθανό να είναι προσωρινός και ο φόβος ότι η ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα ασκήσει καθοδική πίεση στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι υπερβολικός κατά την άποψή μου» τόνισε.
Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι με το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, το κόστος δανεισμού βρίσκεται πλέον σε ουδέτερη ζώνη που ούτε περιορίζει, ούτε διεγείρει τη δραστηριότητα. Αλλά η Σνάμπελ αμφισβήτησε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι «γινόμαστε προσαρμοστικοί», επικαλούμενη την αυξανόμενη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.