Πετρέλαιο: Οι κρίσεις δεν «αγγίζουν» τις τιμές - Πτώση βλέπει η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι κρίσεις δεν «αγγίζουν» τις τιμές - Πτώση βλέπει η αγορά
Πετρέλαιο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η περίοδος των χαμηλών τιμών για το πετρέλαιο φαίνεται ότι θα παραταθεί. Η πολιτική στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στις αγορές πετρελαίου όπως ήταν κάποτε. Διεθνείς αναλυτές βλέπουν το πετρέλαιο κάτω από τα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Η περίοδος των χαμηλών τιμών για το πετρέλαιο φαίνεται ότι θα παραταθεί καθώς όπως αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη κρίση με τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν και την εμπλοκή των ΗΠΑ, το πετρέλαιο επέδειξε ισχυρή αντοχή στις ανοδικές πιέσεις. Η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ήταν σημαντική αλλά σχετικά μέτρια, λαμβάνοντας υπόψη τα διακυβεύματα που εμπλέκονται στη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent, που συχνά θεωρούνται δείκτης γεωπολιτικού κινδύνου, αυξήθηκαν μεν αλλά δεν ξεπέρασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι στις 12 Ιουνίου, την ημέρα πριν από την αρχική επίθεση του Ισραήλ. Και ακόμη μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στις 23 Ιουνίου η τιμή έφθασε στα 81,40 δολάρια και κατόπιν μειώθηκε απότομα μέσα στην ίδια μέρα αφού κατέστη σαφές ότι τα αντίποινα του Ιράν κατά της Ουάσιγκτον - μια καλά προγραμματισμένη επίθεση σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ που προκάλεσε περιορισμένες ζημιές - ήταν ουσιαστικά μια πράξη αποκλιμάκωσης. Στη συνέχεια, οι τιμές έπεσαν κάτω από τα επίπεδα πριν από την επίθεση, στα 67 δολάρια, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και το Ιράν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Η συγκρατημένη κίνηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Ιράν υπογραμμίζει την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των ενεργειακών αγορών και τις θεμελιώδεις αλλαγές στην παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου, υποδηλώνοντας ότι η πολιτική στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στις αγορές πετρελαίου όπως ήταν κάποτε. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων στην παγκόσμια αγορά και την υπερκάλυψη της ζήτησης, δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο (και κατ’ επέκταση στα καύσιμα για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα).

Ο ΟΠΕΚ+ από την πλευρά του, παρά τις εκτιμήσεις για πλεόνασμα στην αγορά «ανοίγει τις στρόφιγγες». Πρόσφατα, συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, από τα 411.000 βαρέλια που είχε εγκρίνει ο όμιλος για το Μάιο. Η κίνηση αυτή βασίστηκε στο επιχείρημα του καρτέλ ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι σταθερές και τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς είναι υγιή.

Ωστόσο, η πραγματικότητα μπορεί να είναι λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ+ καθώς οι διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο χλιαρή αύξηση της ζήτησης σε μεγάλους καταναλωτές όπως η Κίνα, η οποία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2025

Το ερώτημα είναι οι τιμές που θα επικρατήσουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις τιμές, καθώς η ιστορία δείχνει ότι όταν οι τιμές αυξάνονται, οι εισαγωγείς όπως η Κίνα και η Ινδία τείνουν να μειώνουν τις εισαγωγές και να εξαντλούν τα αποθέματα.

Η σύντομη αύξηση των τιμών στα μέσα Ιουνίου που προκλήθηκε από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν, στις οποίες αργότερα προσχώρησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα έχει τη δύναμη να μειώσει τις εισαγωγές της Κίνας τον Αύγουστο και ίσως τον Σεπτέμβριο.

Για να αυξηθούν οι εισαγωγές στο τέταρτο τρίμηνο, πιθανότατα θα χρειαστούν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να ενθαρρυνθούν οι αγορές και η αύξηση των αποθεμάτων.Σε αυτή την περίπτωση, η μπάλα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο γήπεδο του ΟΠΕΚ+. Εάν ο όμιλος αρχίσει να παράγει ό,τι επιτρέπουν οι ποσοστώσεις του και επιπλέον εξάγει πραγματικά αυτό το πετρέλαιο, τότε είναι πιθανό οι τιμές να συνεχίσουν να μειώνονται. Και φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η Σαουδική Αραβία, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ+ είναι ο παραγωγός με τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τη μεγαλύτερη ικανότητα αύξησης της παραγωγής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου θα πέσουν κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο ΟΠΕΚ+ θα αυξάνει την παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider