Ενίσχυση για δεύτερο μήνα κατέγραψαν τον Ιούνιο τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Σύμφωνα με το δελτίο, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 3% τον προηγούμενο μήνα και ήρθε να προστεθεί στο άλμα κατά 6% που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Ως συνέπεια, η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη, φόρους αλλά και την επιδότηση) ήταν 24,06 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Επομένως, αυξήθηκε κατά 0,67 λεπτά σε σχέση με τον Μάιο, όταν είχε κλείσει στα 23,39 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Με την «επίδοση» του Ιούνιο, η τιμή για τα ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκε μία ανάσα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν στα 24,52 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 16η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανότατα ο δείκτης θα καταγράψει νέα άνοδο τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι τα οικιακά πράσινα τιμολόγια κατέγραψαν αύξηση 10% κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση. Όσον αφορά τον Ιούνιο, η εικόνα στο σύνολο των 33 πρωτευουσών του δείγματος δείχνει αύξηση κατά 3% της μέσης οικιακής τιμής ρεύματος σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή λιανικής παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, παρουσιάζοντας αμελητέα αύξηση σε σύγκριση με τον Μάιο. Η έστω και οριακή αύξηση σηματοδότησε το τέλος της πτωτικής τάσης που παρατηρούνταν από τις αρχές της άνοιξης, καθώς οι αυξημένες θερινές θερμοκρασίες -λόγω πρώιμων καυσώνων- άρχισαν να αυξάνουν τη ζήτηση για ψύξη.
Από τις 33 πρωτεύουσες που εξετάστηκαν, 7 παρουσίασαν αυξήσεις στις τιμές -με πιο χαρακτηριστικές αυτές στην Ιβηρική Χερσόνησο- ενώ 8 σημείωσαν κυρίως μικρές μειώσεις. Σε περισσότερες από τις μισές πρωτεύουσες, οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμειναν σταθερές.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μαδρίτη (7%) και στη Λισαβόνα (6%), όπου οι τιμές χονδρικής εκτινάχθηκαν αυτόν τον μήνα. Αιτίες η αναμενόμενη για αυτή την περίοδο του έτους αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών και η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή. Ωστόσο, η άνοδος ενισχύθηκε επίσης από το μπλακάουτ που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου. Για να διατηρηθεί η σταθερότητα του συστήματος, έγινε εκτεταμένη χρήση μονάδων αερίου και πυρηνικών εργοστασίων, με το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται σημαντικά, όπως και τα κόστης εξισορρόπησης. Οι προμηθευτές και στις δύο χώρες αύξησαν τα τιμολόγιά τους ως αποτέλεσμα, με ορισμένους να ενεργοποιούν ρήτρες σταθερών συμβολαίων που επιτρέπουν προσαρμογές τιμών υπό εξαιρετικές συνθήκες.
Τα κυμαινόμενα προϊόντα
Όσον αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά, ανοδική εικόνα προκύπτει αν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα μόνο των κυμαινόμενων τιμολογίων (πράσινων και κίτρινων). Ο μέσος όρος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε αυτή την περίπτωση στα 23,95 λεπτά ανά kWh (συμπεριλαμβάνοντας και πάλι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους), από 23,39 λεπτά ανά kWh τον Μάιο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως το 2004, το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο ήταν τον προηγούμενο μήνα το 12ο ακριβότερο (ή αλλιώς το 4ο φθηνότερο). Επίσης, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των 15 αγορών, ο οποίος ήταν 27,93 λεπτά ανά κιλοβατώρα.