Την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της EE (Ecofin) αναμένεται να εγκρίνει τη νέα αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ενεργοποιώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας στα έργα και τα ορόσημα με στόχο να μην χαθούν τα κονδύλια των επιδοτήσεων που αναλογούν στη χώρα μας. Έτσι, ανοίγει και ο δρόμος για την υποβολή του έκτου αιτήματος πληρωμής των 3,9 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές και μάλιστα ριζικές βάσει των εναλλακτικών που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέα δόση Ταμείου Ανάκαμψης - Εγκρίθηκε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο
Τι έρχεται – Τι φεύγει από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η νέα αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» που έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα ορόσημα και τα έργα που μένουν να ολοκληρωθούν. Συνολικά καταγράφονται 108 αλλαγές που θα γίνουν γνωστά στο σύνολο τους όταν δοθεί στη δημοσιότητα του επικαιροποιημένο σχέδιο.
- Διαβάστε επίσης: Παπαθανάσης: Με «ρήτρα» εξαγωγών τα 200 εκατ. του προγράμματος εξωστρέφειας ΜμΕ - Έρχονται ξανά επιδοτήσεις από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
Από αυτό που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουμε τις εξής αλλαγές:
Έχουμε μεταφορές έργων όπως τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση των 7 Canadair στο ΕΣΠΑ και την απένταξη διαφόρων δράσεων για τις οποίες κρίνεται ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος λόγω καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς, νομικών ζητημάτων, τεχνικών προκλήσεων κ.α. Μεταξύ αυτών η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων, η ψηφιοποίηση του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας, και το φράγμα Αλμωπαίου.
Ακόμη προβλέπονται μειώσεις δράσεων στις οποίες δεν εμφανίστηκε η αναμενόμενη ζήτηση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ηλεκτροκίνησης που η μη ανταπόκριση της αγοράς οδήγησε στην αντικατάσταση των προγραμμάτων Πράσινα Ταξί και Φορτίζω παντού με την προμήθεια πρόσθετων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Από την άλλη τα νέα έργα στο αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αφορούν την αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, την δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, περιλαμβάνονται νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης (επιπλέον 2.900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία), της δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με το σύστημα εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δημόσιο τομέα .
Οι επιλογές που μένουν στο τραπέζι
Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης προχωρά μετά από κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη-μέλη ενόψει της προθεσμίας του ερχόμενου Αυγούστου για την ολοκλήρωση των οροσήμων και την υποβολή των τελευταίων αιτημάτων πληρωμής.
Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες αναθεωρήσεις μέχρι τότε, καθώς ο χρόνος συνεχώς θα στενεύει χωρίς να θεωρείται εφικτή η παράταση. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει πολλές εναλλακτικές για την εξασφάλιση των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί σε κάθε χώρα, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι.
Μεταξύ αυτών είναι:
Χρηματοδοτικά εργαλεία και σχήματα επιδοτήσεων: Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να υποστηρίξει τη σύσταση ενός αυτόνομου οργανισμού διαχείρισης που θα ενισχύει ιδιωτικές επενδύσεις για συγκεκριμένους τομείς της αγοράς. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα δημόσιο Ταμείο για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης νέων κατοικιών από τον ιδιωτικό τομέα. Προϋπόθεση είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2026 να έχουν μεταφερθεί τα κονδύλια στον οργανισμό και να έχουν υπογραφεί η συμβάσεις με τους τελικούς δικαιούχους.
Μεταφορά κεφαλαίων στο InvestEU: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν κονδύλια στην εθνική τους συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση των επενδύσεων InvestEU αλλά και στην πλατφόρμα ενίσχυσης για τις στρατηγικές τεχνολογίες (STEP).
Ενίσχυση κεφαλαίου στις Αναπτυξιακές Τράπεζες: Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να υποστηρίξει ενέσεις κεφαλαίων στις Εθνικές Αναπτυξιακές Τράπεζες ή στις θυγατρικές τους για την υποστήριξη έργων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στρατηγικών προτεραιοτήτων. Στην περίπτωση μας μπορούν να μεταφερθούν κεφάλαια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) ή στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα κεφάλαια θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τομείς όπως η ενεργειακή μετάβαση, η προσιτή στέγαση, η άμυνα και η ασφάλεια.
Ακόμη, υπάρχει και η δυνατότητα αύξησης συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία και στα προγράμματα Δορυφορικών Επικοινωνιών.