ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέα δόση Ταμείου Ανάκαμψης - Εγκρίθηκε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο

Γιάννης Παπαγεωργίου
02-07-2025 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέα δόση Ταμείου Ανάκαμψης - Εγκρίθηκε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Αίτημα για δόση 3,5 δισ. ευρώ. Η κρίσιμη αναθεώρηση του φθινοπώρου. Η Κομισιόν επιδιώκει να περιορίσει το ρίσκο της απώλειας κονδυλίων, ζητώντας να αντικατασταθούν έργα που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε προκήρυξη.

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την αναθεώρηση του εθνικού πλάνου ανάκαμψης, το οποίο είχε κατατεθεί από την Ελλάδα τον Απρίλιο, ανοίγοντας το δρόμο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υποβάλει το πρώτο από τα δύο αιτήματα εκταμίευσης που έχει προγραμματίσει για το 2025.

Αίτημα για δόση 3,5 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει άμεσα αίτημα για εκταμίευση δόσης ύψους 3,9 δισ. εντός του μήνα -το έκτο στη σειρά- ενώ υπολογίζει ότι θα είναι σε θέση να υποβάλει το έβδομο, ύψους 3,5 δισ., τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κοινός στόχος τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εκταμιευθεί το σύνολο των αναλογούντων κονδυλίων στη χώρα. Ειδικότερα εντός του 2026, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εκτελέσει το σύνολο των προαπαιτουμένων του πλάνου της και να εισπράξει περίπου 9 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει «προγραμματισμένο ξαφνικό θάνατο» τον Αύγουστο του 2026 και περιθώριο υποβολής αιτήματος πληρωμής έως τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η κρίσιμη αναθεώρηση του φθινοπώρου

Κάθε αίτημα εκταμίευσης προϋποθέτει την κατάθεση αναθεωρημένου πλάνου από τα κράτη-μέλη και ακολούθως την έγκρισή του από την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι απομένει περίπου ένας χρόνος από την τελική προθεσμία υλοποίησης των εθνικών πλάνων, η αναθεώρηση του φθινοπώρου είναι πιθανότατα και η τελευταία στην οποία μπορούν να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η Κομισιόν επιδιώκει να περιορίσει το ρίσκο της απώλειας εκταμίευσης προγραμματισμένων κονδυλίων, ζητώντας να αντικατασταθούν έργα που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε προκήρυξη. Γνωρίζοντας τις διαδικασίες των δημοσίων προκηρύξεων, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα. Παράλληλα, έργα με μειωμένη ζήτηση -π.χ. η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ταξί ή δημιουργία κέντρων φόρτισης- αντικαθίστανται με ομοειδή έργα όπως η απόκτηση μεγαλύτερου στόλου ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (από τον αρχικό σχεδιασμό για αγορά 220 λεωφορείων, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 425). Η Επιτροπή πιέζει επίσης για την ολοκλήρωση έργων υποδομών που συνεισφέρουν στον άξονα της ανθεκτικότητας.

Και στο βάθος ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός

Η επιτυχία της ολοκλήρωσης των εθνικών πλάνων αποτελεί βασικό στόχο όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και της ίδιας της Επιτροπής. Ο επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός (MFF 2028-2034) αναμένεται να βασίζεται στη σύνδεση εκταμιεύσεων με την επίτευξη στόχων (μεταρρυθμίσεων και έργων). Αυτό αφενός μεν προϋποθέτει την περαιτέρω εξοικείωση της δημόσιας διοίκησης των χωρών με το νέο μοντέλο και αφετέρου την εξοικείωση της ίδιας της Επιτροπής με τη σχεδιαζόμενη νέα πραγματικότητα.

Άλλωστε στις 16 Ιουλίου αναμένεται η πρώτη της πρόταση αναφορικά με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Στα «οξύμωρα» της υπόθεσης: έργα των εθνικών πλάνων που δε θα ολοκληρωθούν θα μπορούν σε άλλα προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) ή το ΕΚΤ+ (εφόσον υπάρχουν σε αυτά κονδύλια προς διάθεση) την ώρα που είναι σίγουρο ότι τα Ταμεία αυτά δε θα υφίστανται μετά το 2027.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 10 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML