Το «stress test» στον ασφαλιστικό κλάδο και οι 3+1 εποπτικές δράσεις της ΤτΕ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το «stress test» στον ασφαλιστικό κλάδο και οι 3+1 εποπτικές δράσεις της ΤτΕ
Αντοχές αλλά και σημεία ευαλωτότητας προέκυψαν για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης κατά την ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της EIOPA, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι 3+1 εποπτικές δράσεις για την επόμενη τριετία.

Αντοχές αλλά και σημεία ευαλωτότητας προέκυψαν για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης κατά την ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της EIOPA, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αγορά στο σύνολό της εισήλθε στην άσκηση με ισχυρό επίπεδο κεφαλαιοποίησης και εμφάνισε ανθεκτικότητα και στο ακραίο υποθετικό σενάριο (δυσμενείς χρηματοπιστωτικές και μακροοικονομικές συνθήκες, με πιθανότητα εκ νέου όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων). Η άσκηση επιβεβαίωσε ότι οι κύριες ευπάθειες για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης προέρχονται από τις ακραίες καταστάσεις αγοράς, ωστόσο αναδείχθηκε ότι, με την ανάληψη κατάλληλων ενεργειών εκ μέρους της Διοίκησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και οι σοβαρές επιπτώσεις. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν την άντληση κεφαλαίων από τον βασικό μέτοχο, τη μη διανομή μερίσματος, την εκχώρηση κινδύνων σε αντασφαλιστή και τη μείωση εξόδων.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ελληνική ασφαλιστική αγορά διατήρησε κατά το 2024 την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, παρά τις προκλήσεις του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και τις αρνητικές επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση στην παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ζωής των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος, ασφαλιστικών επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των συμβολαίων που συνδέονται με επενδύσεις.

Αντίστοιχη αύξηση παρατηρήθηκε και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, κυρίως λόγω αύξησης των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις πυρός και στις νοσοκομειακές καλύψεις. Το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό μέρος των επενδύσεων να παραμένει τοποθετημένο σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο όσο και τις στρατηγικές εποπτικές προτεραιότητες που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικεντρώνει τις εποπτικές της δράσεις για τις (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και στην προστασία των καταναλωτών - ασφαλισμένων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Έτσι, οι κύριες εποπτικές δράσεις για την επόμενη τριετία 2025-2027 περιλαμβάνουν:

– Αξιολόγηση των μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου (risk transfers) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην καταλληλότητά τους και την πραγματική μεταβίβαση κινδύνου, καθώς και στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την αντασφάλιση.

– Αξιολόγηση της εφαρμογής από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μιας εύλογης σχέσης ποιότητας - τιμής στα ασφαλιστικά προϊόντα, και αξιολόγηση της επάρκειας των καλύψεων και των αποδόσεων των προϊόντων σε σχέση με τα κόστη, με έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις ή δείκτες (value for money),

– Προετοιμασία για την αποτελεσματική εποπτεία βάσει των νέων απαιτήσεων που θα ισχύσουν με την ενσωμάτωση του αναθεωρημένου πλαισίου Φερεγγυότητα II στους τομείς της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement – SCR), της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και της διαχείρισης κινδύνων. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τους κινδύνους ΤΠΕ και τον κίνδυνο ρευστότητας. Παράλληλα, στόχος είναι να βελτιωθεί η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να παρακολουθείται αποτελεσματικότερα η συμμόρφωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις.

– Αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, όπου μεταξύ άλλων ελέγχονται φαινόμενα προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (greenwashing), καθώς και το επίπεδο συμμόρφωσης των εποπτευόμενων οντοτήτων με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης δημοσιοποίησης σχετικών πληροφοριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

Κοινοτικά λεφτά υπάρχουν - Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό - ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κίνημα Δημοκρατίας

Στεγαστικό: Επιδότηση ενοικίου για δημόσιους υπαλλήλους και προσιτή κατοικία για φοιτητές και ευάλωτους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider