Ψηφιακό πελατολόγιο: Δεν θα δοθεί παράταση, λέει η κυβέρνηση - Αντιδρούν τα συνεργεία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφιακό πελατολόγιο: Δεν θα δοθεί παράταση, λέει η κυβέρνηση - Αντιδρούν τα συνεργεία
1η Ιουλίου θα ισχύσει κανονικά το ψηφιακό πελατολόγιο και δεν θα υπάρξει παράταση διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΟ.

Δεν θα υπάρξει παράταση, 1η Ιουλίου θα ισχύσει κανονικά το Ψηφιακό Πελατολόγιο, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εν μέσω έντονων αντιδράσεων των εκπροσώπων των συνεργείων αυτοκινήτων, που απειλούν με απεργία διαρκείας.

«Πρέπει να πούμε στον κόσμο, όπου υπάρχει τεχνικά αντικειμενικό πρόβλημα, τεχνικό ζήτημα, δεν θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας στο να κόβουμε πρόστιμα με το καλημέρα. Θέλουμε να εφαρμοστεί το μέτρο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε ψηφιακά τη φοροδιαφυγή και να έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε και το τεκμήριο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Εάν δεν το κάνουμε, εάν αργήσουμε να εφαρμόσουμε το ψηφιακό πελατολόγιο, το τεκμήριο των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Είναι λίγο, βοήθησέ με να σε βοηθήσω, η λογική. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει τα τεκμήρια και τα έκτακτα μέτρα να αποσυρθούν, εφόσον όμως αντικατασταθούν από σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής ψηφιακού περιορισμού της φοροδιαφυγής. Και το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα τέτοιο μέσο», τόνισε.

«Εδώ είμαστε να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν στο πεδίο, αλλά αυτό το οποίο ζητώ και ζητάμε και εμείς ως Υπουργείο συνολικά από τους επαγγελματίες της αυτοκίνησης, είναι σε πνεύμα καλής συνεργασίας να βάλουμε όλοι πλάτη, να εφαρμοστεί το μέτρο και όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, πρόστιμα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν με το καλημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να απλοποιηθεί η διαδικασία, όπως ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε ότι είναι μια ούτως ή άλλως απλοποιημένη διαδικασία. «Πόσω μάλλον αν συγκριθεί με το τι ίσχυε μέχρι το 2012, όπου και τότε υπήρχε η υποχρέωση καταγραφής των εισερχομένων και εξερχομένων οχημάτων από τα συνεργεία, τα φανοποιεία και ούτω καθεξής. Τότε μάλιστα δεν ήταν με ψηφιακό τρόπο. Ήταν με έγχαρτο τρόπο που καταλαβαίνετε πόσο περισσότερο χρόνο χρειαζόταν προκειμένου να γίνει μια τέτοια καταγραφή.

Τώρα λοιπόν, υπάρχει μία πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ψηφιακή, το ψηφιακό πελατολόγιο, όπου με βάσει τεστ που έχουμε κάνει, η ΑΑΔΕ βασικά, γιατί αυτή το τρέχει, σε 40 δευτερόλεπτα, μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία στην ουσία. Χρειάζεται 40 δευτερόλεπτα προκειμένου να γίνει καταγραφή στο ψηφιακό πελατολόγιο» προσέθεσε ο κ. Τσάπαλος.

«Από κει και πέρα λοιπόν, εμείς καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες, καταλαβαίνουμε την αγωνία των ελευθέρων επαγγελματιών επειδή είναι άνθρωποι της αγοράς, της καθημερινότητας και το κάθε λεπτό μετράει στη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να μην τους ακούμε. Προφανώς και τους ακούμε. Προφανώς και βελτιώνουμε το σύστημα όπου μπορούμε να το βελτιώσουμε. Από την άλλη όμως, σας λέω ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα», συμπλήρωσε.



Με απεργία διαρκείας απειλούν τα συνεργεία αυτοκινήτων

H υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στον χώρο των συνεργείων και των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, επικαλούμενοι αυξημένη γραφειοκρατία, λειτουργικά βάρη και τεχνικές δυσκολίες.

Το μέτρο έχει φέρει τις πρώτες αντιδράσεις από συνεργεία αυτοκινήτων, με τους επαγγελματίες να:

– Προειδοποιούν για τεχνική/ λειτουργική αδυναμία προσαρμογής

– Καταγγέλλουν ότι δεν προβλέφθηκε καμία μεταβατική περίοδος εφαρμογής

– Προειδοποιούν για λουκέτα

«Αν μου έρθει ένας συνταξιούχος εδώ για να δω το αμάξι του για 5 λεπτά, θα πρέπει να τον χρεώσω το λιγότερο 20 ευρώ. Θα πρέπει να πάρω ένα άτομο το οποίο θα το πληρώνω τουλάχιστον 1.100 ευρώ τον μήνα», λέει ο Δημήτρης Σταθάκης, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων. «Δεν μπορώ εγώ την ώρα που εργάζομαι να μπαίνω στο γραφείο να κάνω όλη αυτήν τη διαδικασία».

Αν και το ΥΠΕΘΟ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία, διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω εφαρμογής στο κινητό, αρκετοί επαγγελματίες διαφωνούν. Όπως αναφέρουν, το μέτρο προσθέτει σημαντικό λειτουργικό βάρος και ενδέχεται να απαιτεί την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να υποστηρίξει την καταγραφή των στοιχείων σε καθημερινή βάση.

«Ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη καθοδήγηση από το κράτος, τόσο σε τεχνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Το να πεις σε έναν μικρό επαγγελματία “κάν’ το”, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να το κάνει», σημείωσε. Στο μέτρο υπάγονται συνεργεία, πλυντήρια, πρατήρια, χώροι στάθμευσης, εταιρείες ενοικίασης και εγκατάστασης συστημάτων σε οχήματα, ενώ εξαιρούνται επιχειρήσεις leasing και πωλήσεις καινούργιων οχημάτων, καθώς τα αυτοκίνητα που περνούν για έλεγχο πριν την παράδοση δεν απαιτείται να καταγραφούν.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τζόκερ: Δύο νικητές στην mega κλήρωση των 28,8 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρισμός: Άλμα της ζήτησης τον Ιούλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δείτε ποιοι πήραν πάνω από 50.000 ευρώ επιδότηση - Αναλυτικές λίστες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider