ΤτΕ: «Ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή του χρέους - Αξιοποιήστε το γεμάτο ταμείο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤτΕ: «Ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή του χρέους - Αξιοποιήστε το γεμάτο ταμείο
Την αξιοποίηση των υψηλών ταμειακών διαθέσιμων του ελληνικού δημοσίου που προσεγγίζουν το 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την μείωση του χρέους στηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδας

Τα υψηλά πλεονάσματα ανοίγουν το δρόμο για την πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας στη έκθεση νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ των αλλαγών της άμεσης φορολόγησης που όπως αναφέρει θα οδηγήσει σε δικαιότερη φορολόγηση και σε βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Ουσιαστικά η ΤτΕ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονιακού δανείου (GLF) μέχρι το 2031, μια δεκαετία πριν από τη λήψη του. Μια κίνηση που όπως σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά αναμένεται να επιφέρει άμεση μείωση του ύψους του χρέους γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 2,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς επίσης και εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των ετήσιων δαπανών τόκων κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ για ένα μεσοσταθμικό χρονικό διάστημα 12 ετών.

Γεμάτο το ταμείο

«Η δυνατότητα υλοποίησης της πρωτοβουλίας για την πρόωρη αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού των δανείων GLF στηρίζεται στο υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ. Καθώς η χώρα καταγράφει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσω διαδοχικών αναβαθμίσεων, δεν κρίνεται πλέον απαραίτητη η διατήρηση ενός τόσο υψηλού ταμειακού αποθέματος», αναφέρει η ΤτΕ στη έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για διάστημα περίπου τριών ετών, ενώ σχεδόν το 41% αυτού του αποθεματικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την από πληρωμή χρέους.

Δεν υπάρχει πλέον λόγος για τόσο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική υποσημείωση, η ανάγκη διατήρησης υψηλού αποθεματικού ήταν επιβεβλημένη την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δεν αξιολογούνταν στην επενδυτική κατηγορία, καθώς λειτουργούσε ως δίχτυ ασφαλείας έναντι του κινδύνου αναχρηματοδότησης σε συνθήκες ενδεχόμενης μεταβλητότητας στις αγορές.

Μήνυμα σε επενδυτές και Θεσμούς

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης του χρέους, σε σύγκριση με τον υφιστάμενο μεσοπρόθεσμο στόχο:

  • θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών,
  • θα περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης και
  • θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
  • θα αυξήσει την προβλεψιμότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής
  • θα μειώσει τις απαιτήσεις διαρθρωτικής προσαρμογής και
  • θα δημιουργήσει μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα χρόνια, ικανό να υποστηρίξει κοινωνικές παρεμβάσεις

«Ταυτόχρονα», αναφέρει ακόμη η έκθεση «η εν λόγω κίνηση εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους θεσμούς για τη σταθερή προσήλωση της χώρας στη διατηρήσιμη μείωση του χρέους και περιορίζει την έκθεση σε μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και στηρίζει την πορεία περαιτέρω αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Στο τραπέζι ισχυρότερα κίνητρα για e-αποδείξεις από 20 επαγγέλματα

ΤτΕ: Οι ευκαιρίες και οι «παγίδες» από την αύξηση των αμυντικών δαπανών

«Καμπανάκι» ΤτΕ για άνοδο του κόστους εργασίας - Ζητά επιβράδυνση των αυξήσεων και μείωση εισφορών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider