Η σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο, την άμυνα και τη διεθνή συνεργασία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την Επισκόπηση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Μαΐου 2025, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι συχνές μεταβολές και ανατροπές στην δασμολογική πολιτική, παράλληλα με σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις. Ενώ οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες παραμένουν ένα μακροχρόνιο ζήτημα, δεν είναι σαφές ότι οι δασμοί είναι το καταλληλότερο πολιτικό μέσο για την αντιμετώπισή τους, τονίζεται.
«Οι αυξανόμενες εμπορικές τριβές και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. Η σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στο εμπόριο έφεραν σημαντική άνοδο στην αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και αύξησαν τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο επιδόθηκαν σε ανησυχητικά ταχύτατο sell off στις αρχές Απριλίου και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έγιναν αισθητά πιο σφιχτές. Ενώ τα risky assets είχαν σβήσει πλήρως τις αρχικές τους απώλειες μέχρι τα μέσα Μαΐου, οι αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ειδήσεις σχετικά με τους δασμούς» αναφέρεται.
«Οι αγορές μετοχών ειδικότερα παραμένουν ευάλωτες σε ξαφνικές και απότομες προσαρμογές, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές και οι ανησυχίες επιμένουν. Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αστάθειας της αγοράς, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν αδυναμίες ρευστότητας και μόχλευσης των μη τραπεζικών οργανισμών της ζώνης του ευρώ, ενισχύοντας τους κραδασμούς της αγοράς» προστίθεται.
Παράλληλα, εκτιμάται πως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και καταναλωτές ίσως έρθουν αντιμέτωπα με μελλοντικές δυσκολίες και απολύσεις, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και κίνδυνοι για τις τράπεζες. Επίσης, αν και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί σημαντικά, τα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη παραμένουν εύθραυστα σε ορισμένες χώρες.
«Τα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη εάν επικεντρωθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες δημοσιονομικές θέσεις ορισμένων κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη ανάπτυξη και άλλες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως αυτές που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η γήρανση του πληθυσμού» επισημαίνεται.