Οι μικρές διακυμάνσεις που καταγράφει το Brent τις δύο τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι το πετρέλαιο αντέχει στους κραδασμούς που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, ενώ αντιδρά με μετρημένες κινήσεις και στα αισιόδοξα μηνύματα που στέλνουν οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά, όπως είναι η πιθανότητα μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν καταγράφουν ούτε ράλι αλλά ούτε έχουν κατακρημνιστεί, οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά οι οποίες κινούνται σε σταθερά επίπεδα τον τελευταίο μήνα. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε και επανήλθε στα 65 δολάρια το βαρέλι – κυρίως λόγω της μείωσης των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας-παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν αναμένουν σημαντική άνοδο στις τιμές για το υπόλοιπο 2025.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,726 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,472 ευρώ ενώ οι τιμές χονδρικής αναμένεται να καταγράψουν πτώση την Τρίτη και την Τετάρτη. Όπως φαίνεται, οι τιμές κατά την υψηλή τουριστική περίοδο αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στον εγχώριο και εισερχόμενο τουρισμό να μετακινηθούν χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τουλάχιστον σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από 3 χρόνια. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη διεθνή αγορά όπου η αβεβαιότητα λόγω του δασμολογικού πολέμου και των εξελίξεων στην πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ασκεί πτωτικές πιέσεις στο Brent παρά την προσωρινή – όπως θεωρούν οι διεθνείς αναλυτές- ανάκαμψη που καταγράφει.
Η Goldman αυξάνει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου αλλά όχι την πρόβλεψη για τις τιμές
Οι διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να κρατούν «μικρό καλάθι» όσον αφορά στις τιμές το 2025 και το 2026 καθώς ο εμπορικός πόλεμος και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θολώνουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αλλά διατήρησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του Brent και του WTI για το 2025, παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες αξίες συναλλαγών υπερβαίνουν αυτές τις προβλέψεις.
Η δυνατότητα για μια πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και η εξέλιξη του εμπορικού πολέμου δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου, επηρεάζοντας τις προβλέψεις και τις πιθανές διακυμάνσεις των τιμών.
Οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά εάν ο δασμολογικός πόλεμος επιδεινωθεί και ο ΟΠΕΚ+ αποκαταστήσει τα επίπεδα της προσφοράς η οποία είχε μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν ανοδικά τις προοπτικές τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αναμένοντας τώρα αύξηση της τάξεως των 600.000 βαρελιών ημερησίως φέτος και 400.000 βαρελιών ημερησίως το 2026.
Η τράπεζα, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι για το Brent και στα 56 δολάρια το βαρέλι West Texas Intermediate για φέτος. Η τράπεζα αναμένει ότι οι δείκτες αναφοράς θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο έτος, στα 56 δολάρια το Brent και στα 52 δολάρια το WTI. Ένας βασικός λόγος για τις πτωτικές προοπτικές είναι η πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η οποία φάνταζε πιο πιθανή σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά στην επισφράγιση μιας τέτοιας συμφωνίας, τελικά αναδιπλώθηκαν, μια εξέλιξη που έπληξε τις τιμές πετρελαίου.
Όσον αφορά στη «μεγάλη εικόνα», το ενδεχόμενο ενός δασμολογικού πολέμου μικρότερης διάρκειας σε σχέση με την αναμενόμενη έχει βελτιώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει κάθε πτωτική επίδραση της προσφοράς που προέρχεται από μια πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν βελτιώνοντας τη ζήτηση για αργό, σύμφωνα με την Goldman. Αυτή ήταν η βάση για την ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή, όπως το έθεσαν, «Ενσωμάτωση χαμηλότερων δασμών και υψηλότερου ΑΕΠ».
Από την άλλη πλευρά, εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί και επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 40 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη του 2026.