Τη μεγαλύτερη πτώση από τις μέρες της πανδημίας του 2020 κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ωστόσο η μείωση του πληθωρισμού φάνηκε να είναι μια "one-off" εξέλιξη που συνδέεται με την πτώση των τιμών των αυγών και της βενζίνης και μια ιδιόμορφη κατηγορία που μετρά ορισμένα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Η μεγάλη αντιστροφή του δείκτη τιμών παραγωγού ήταν απροσδόκητη, αφού οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3% τον περασμένο μήνα.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού χονδρικής τον τελευταίο χρόνο έχουν επιβραδυνθεί στο 2,4% από 3,4%.
Οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,1% εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων, της ενέργειας και των περιθωρίων κέρδους στο λιανικό εμπόριο.
Η ευνοϊκή έκθεση για τον πληθωρισμό χονδρικής έρχεται μετά από μια ήπια αύξηση των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα.
Αυτές οι δύο εκθέσεις χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην κατάρτιση του δείκτη βαρομέτρου του πληθωρισμού PCE, τον αγαπημένο της Fed. Όπως αναμένεται, ο συγκεκριμένος δείκτης θα παρουσιάσει μία εξασθένηση για τον Απρίλιο.
Ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, καθώς πολλοί από τους δασμούς δεν τέθηκαν σε ισχύ μέχρι τα μέσα του μήνα ή αργότερα, όπως σημειώνει το MarketWatch.
Ο Λευκός Οίκος έχει έκτοτε μειώσει τους δασμούς, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγχυση που προκάλεσαν οι δασμοί «πάγωσε» επίσης για λίγο τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να αναλύσουν τον τρόπο αντίδρασής τους στα νέα δεδομένα.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι υψηλότεροι δασμοί και το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές πόσο πολύ.