Μουρεσάν (Εισηγητής ΕΚ): Πρόταση Ευρωκοινοβουλίου για παράταση 12 - 18 μηνών στα ώριμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μουρεσάν (Εισηγητής ΕΚ): Πρόταση Ευρωκοινοβουλίου για παράταση 12 - 18 μηνών στα ώριμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης Συνέντευξη
Τι αναφέρει απαντώντας σε ερώτηση του Ιnsider ο Ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν, εισηγητής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. Προσπάθεια για ψήφισμα τον Ιούνιο υπέρ της παράτασης. Κάλεσμα για επιτάχυνση. Εύσημα για καλές επιδόσεις της Αθήνας. Ανταπόκριση από Στρασβούργο.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο

Ψήφισμα στο οποίο θα περιέχεται πρόταση παράτασης 12-18 μηνών, πέραν του Αυγούστου του 2026, για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που είναι μεν ώριμα, αλλά έως τότε πιθανόν δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση για το τελικό περιεχόμενο του ψηφίσματος θα ληφθεί τον Ιούνιο, όπως αναφέρει ο Ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν εισηγητής για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., απαντώντας σε ερώτηση του Ιnsider.

Ο κ. Μουρεσάν, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), αλλά και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, στο περιθώριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο εξήγησε πως εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης αυτής της παράτασης μόνο σε ώριμα έργα.

Επισημαίνοντας πως καθώς η πρόταση τελεί υπό διαβούλευση και αν υπερψηφισθεί και υιοθετηθεί ως επίσημη θέση του Κοινοβουλίου, απαιτεί στη συνέχεια την έγκριση των υπολοίπων οργάνων της ΕΕ. Για αυτό και απευθύνει κάλεσμα επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των έργων προς όλα τα κράτη.

Σε ερώτημα για την πορεία της Ελλάδας επισημαίνει πως κάνει πολύ καλή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, και συγκαταλέγεται στις χώρες που προηγούνται στην πορεία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων για τα 36 δισ. ευρώ περίπου δανείων και επιδοτήσεων.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αποστολή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης την Τετάρτη, με στόχο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής για επιτάχυνση ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα κονδύλια έως το επόμενο καλοκαίρι

  • Το Ταμείο Ανθεκτικότητας ολοκληρώνεται σε 15 μήνες και τα περισσότερα κράτη - μέλη τρέχουν να προλάβουν τα ορόσημα προκειμένου να απορροφήσουν τα κονδύλια του προγράμματος. Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αποτιμούμε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του RRF. O υφιστάμενος κανονισμός αναφέρει ότι όλα τα ορόσημα και οι στόχοι πρέπει να εκπληρωθούν πριν από την 31η Αυγούστου, τότε πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Αυτός είναι ο κανονισμός που ισχύει αυτή τη στιγμή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρώτο και κύριο μήνυμά μας προς τους δικαιούχους του RRF είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής, καθώς ο ισχύων κανονισμός προβλέπει ότι το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους. Ωστόσο, βλέπουμε ότι πολλά επιτυχημένα έργα που είναι σε εξέλιξη, ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωθεί 100% έως τις 31 Αυγούστου 2026.

Αυτός είναι ο λόγος που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συλλογιζόμαστε τα ακόλουθα. Σκεφτόμαστε αν θα μπορούσαμε να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο σε έργα που είναι επιλέξιμα, που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή και ξεκίνησε η υλοποίησή τους. Σκεφτόμαστε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 18 μηνών ώστε να ολοκληρωθούν. Σίγουρα, λοιπόν, δεν μπορούν να δρομολογηθούν νέα έργα μετά τις 31 Αυγούστου 2026, αλλά δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση έργων που για διάφορους λόγους ενδέχεται να καθυστερήσουν κάποιους μήνες.

  • Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πως εκτιμάται πως μπορεί να εγκριθεί από τα όργανα της ΕΕ;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκεφτόμαστε εάν μπορούμε να δώσουμε έναν επιπλέον χρόνο 12 ή 18 μηνών ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλά αυτό θα κριθεί τον Ιούνιο, που θα ψηφίσουμε την σχετική Έκθεση. Σας λέω λοιπόν ότι η παράταση δεν είναι ακόμη η επίσημη θέση της Ευρωβουλής, αλλά μπορεί να γίνει τον Ιούνιο, και εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε θα εφαρμοστεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία εγγύηση ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Γι' αυτό το μήνυμά μας προς τους δικαιούχους των κονδυλίων του RRF είναι να επιταχυνθεί η απορρόφησή τους, καθώς ο νόμος όπου λέει ότι τα κονδύλια λήγουν στις 31 Αυγούστου.

BUDG committee - vote on EU multiannual financial framework (MFF)

  • Πιστεύετε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι βιώσιμη μετά το τέλος του RRF το 2026; Ποια μέτρα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να προετοιμαστεί για αυτήν την αλλαγή;

Βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε πολύ καλά. Βλέπουμε ότι κάνει πολύ καλή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του RRF. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πέντε πληρωμές του RRF σε σύνολο εννέα, νομίζω. Συγκαταλέγεται στις χώρες που προηγούνται. Νομίζω ότι έχουμε την Ιταλία που έλαβε έξι εκταμιεύσεις, και μετά την Κροατία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Αυτές οι χώρες έχουν πετύχει πολλά και η Ελλάδα κάνει πολύ καλή χρήση αυτών των κονδυλίων. Ήμασταν με την Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πριν από τρεις εβδομάδες. Είδαμε έναν εντυπωσιακό σταθμό μετατροπής ενέργειας που κατασκευάστηκε με τα κεφάλαιά μας και είδαμε επίσης μια δυναμική μονάδα παραγωγής φαρμάκων βασισμένα σε νέες βιοτεχνολογίες, η οποία κατασκευάστηκε με κονδύλια της ΕΕ.

Η εκτίμηση αυτής της αποστολής του Κοινοβουλίου ήταν ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην απορρόφηση των κονδυλίων μας και ότι κατανοεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να βελτιώσει τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της, και να «χτίσει» μια χώρα πιο ανθεκτική μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση και την υγεία. Πιστεύουμε λοιπόν ότι τα επίπεδα ανάπτυξης του ΑΕΠ θα συνεχίσουν να είναι υψηλά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

  • Ο Επίτροπος Ραφαέλε Φίτο υπερασπίστηκε την αναθεώρηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ υπέρ της αμυντικής πολιτικής. Θέλετε να μας πείτε που είναι η θέση του κοινοβουλίου, πώς θα έπρεπε να λειτουργήσει και αν θα έπρεπε να διακόψουμε την πολιτική συνοχής υπέρ της άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Λέμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε μια ισχυρή πολιτική συνοχής στο μέλλον. Θέλουμε μια συνοχή που να συμβάλλει και στην ασφάλεια. Έτσι, μπορούμε να φανταστούμε έργα διττής χρήσης, έργα που έχουν στρατιωτική χρήση να χρηματοδοτούνται από πολιτικές συνοχής, εάν το επιθυμούν τα κράτη μέλη.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η συνοχή είναι σημαντική ως επενδυτική πολιτική. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να ευθυγραμμιστεί παράλληλα με τις προτεραιότητές μας τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην άμυνα.

Επιπλέον, ο ειδικός προϋπολογισμός για την άμυνα, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ήταν στο προηγούμενο προϋπολογισμό. Η πρόσφατη έγκριση του Προϋπολογισμού λοιπόν κάνει σαφές ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών κατανοεί ότι χρειαζόμαστε την άμυνα, αλλά χρειαζόμαστε και τη συνοχή.

  • Η Ελλάδα ήδη επενδύει πολλά κεφάλαια σε αμυντικές δαπάνες. Πώς θα επηρεάσει τον ελληνικό προϋπολογισμό η ανακατεύθυνση ορισμένων κονδυλίων συνοχής προς την άμυνα; Υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων;

Φυσικά οι επενδύσεις στην άμυνα για την Ελλάδα είναι απαραίτητες και η χώρα επενδύει σημαντικά ποσά του ΑΕΠ της στην άμυνα. Αυτό μπορούμε να το αξιολογήσουμε μόνο πολύ θετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε σημείο καμπής το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα για τις επιδοτήσεις των 18 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμίευση 3,13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ολοκληρώθηκαν 32 ορόσημα και στόχοι

Κόψε - ράψε σε έργα άνω του 1 δισ. ευρώ με διπλή αναθεώρηση σε Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider