Οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της ενέργειας επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο, 10 Μαΐου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, με το μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αντιπρόεδρο της υποεπιτροπής Ενέργειας, Ράντι Γουέμπερ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι προοπτικές αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο κ. Παπασταύρου, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνη Στεφάτο. Ο κ. Παπασταύρου έχει πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών επαφών με επιχειρήσεις οι οποίες «αγγίζουν» τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο, όπως με τις διοικήσεις της Chevron, της Exxon Mobil και της Cheniere.
Σε σχετική του ανάρτηση στα social media, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε: «Είχα την χαρά να συναντήσω με το μέλος του Κογκρέσου και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το Τέξας, Αντιπρόεδρο της Υποεπιτροπής Ενέργειας, Congressman Randy Weber. Μιλήσαμε για τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την αγορά ενέργειας, αλλά και για το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τον ευχαριστώ για την εποικοδομητική συζήτηση και τον περιμένω στην Ελλάδα για να τη συνεχίσουμε!».
Οι έρευνες στην Κρήτη
Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων σε τέσσερις νέες παραχωρήσεις, νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron και τη Helleniq Energy. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές γεωλογικές ομοιότητες με ζώνες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα αερίου.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλα βάση, κάτι που σημαίνει ότι οι έρευνες μπορούν να διενεργηθούν από εταιρείες – κολοσσούς στον κλάδο, οι οποίες διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία από τη μελέτη ανάλογων κοιτασμάτων. Πρόκειται επομένως για παραχωρήσεις υψηλού ρίσκου και δυνητικά υψηλής απόδοσης, τις οποίες μόνο εταιρείες του διαμετρήματος της Chevron μπορούν να αναλάβουν.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό, ώστε οι συμβάσεις παραχώρησης να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Κόμβος ενεργειακής διαφοροποίησης
Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονταν επίσης οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Στον τομέα του LNG, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε hub, με έργα όπως ο πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη.
Μάλιστα, η 5ετής συμφωνία μεταξύ της Gastrade και της αμερικανικής Venture Global LNG δημιουργεί τις προοπτικές για ενίσχυση της τροφοδοσίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, οι πρώτες παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία μέσω της Αλεξανδρούπολης καταδεικνύουν την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία αυτών των συνεργασιών.
Οι παραπάνω νέες οδεύσεις έρχονται σε μία περίοδο όπου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Τετραμερής συνεργασία
Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης επί τάπητος θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη δημιουργία «πράσινων» υποδομών και δικτύων αποθήκευσης ενέργειας. Οι επενδύσεις σε έργα όπως τα «έξυπνα» δίκτυα και οι υποδομές υδρογόνου μπορούν να ενισχύσουν την τεχνολογική καινοτομία και την περιβαλλοντική ασφάλεια.
Επίσης, στη ατζέντα έδωσε το «παρών» και η προώθηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας H.R. 2510, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα. Η ενδυνάμωση αυτών των συνεργασιών αποτελεί ουσιαστική βάση για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους ορίζοντες για επενδύσεις και τεχνολογικές καινοτομίες.
Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΣ
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα ο κ. Παπασταύρου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, όπου συζήτησαν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η διακυβερνητική διατλαντική συνεργασία για την ενέργεια (P-TECC), που συντονίζει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.
Ο κ. Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών της διακυβερνητικής αυτής συνεργασίας να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο κ. Wright, με τους δύο Υπουργούς να προσδιορίζουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΝ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Νταγκ Μπούργκουμ.