Eντός του Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει πιλοτικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται στο μέλλον οι πλειστηριασμοί.
Μάλιστα σε πρώτη φάση θα μπουν στο σύστημα περίπου 2.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, σύμφωνα με λίστες που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα παρακάμψει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών που έχει μπλοκάρει την εκτέλεση τον πλειστηριασμών σε Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Σε επόμενη φάση θα μπουν και άλλα ακίνητα και ο τελικός στόχος είναι στο μέλλον όλοι οι πλειστηριασμοί να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Ειδικότερα μέσα από το νέο σύστημα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων σε ένα πλειστηριασμό να προχωράει στη διαδικασία, χωρίς καν να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου. Όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.), με συνέπεια να μπορούν να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς ενδιαφερόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό.
Στο νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια, αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται εκτός της Τετάρτης που γίνονται σήμερα και δυο ακόμα ημέρες της εβδομάδας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι στα πρότυπα του μοντέλου των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΑΙΠΕΔ η οποία υπάρχει από το 2013.
Στη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνηγορούν τόσο οι τράπεζες όσο και οι συμβολαιογράφοι που βρίσκονται κάθε εβδομάδα αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των πολιτών.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μια ηλεκτρονική διαδικασία θα βοηθήσει στο να γίνουν άμεσα πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι σήμερα κρύβονται και προστατεύονται πίσω από τα κινήματα των πολιτών που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι 6 στις 10 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας. Εκτιμάται ότι από τα 40 δισ. ευρώ, που ανέρχονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, το 25%, ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν κατά μέσο όρο τρία ακίνητα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.