Περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ «βλέπει» ο Λέιν - Οι κίνδυνοι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ «βλέπει» ο Λέιν - Οι κίνδυνοι
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Χωρίς περαιτέρω προσαρμογές στη στάση της πολιτικής, «η επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό, τίθεται σε κίνδυνο» επεσήμανε.

Tην άποψή του πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα εκπληρώσει το έργο της για τη σταθερότητα των τιμών, εξέφρασε ο Φίλιπ Λέιν. «Πιθανώς θα υπάρξει περισσότερη νομισματική χαλάρωση προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χωρίς περαιτέρω προσαρμογές στη στάση της πολιτικής, «η επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό, τίθεται σε κίνδυνο» επεσήμανε στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για την πιέσεις στις τιμές την περασμένη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 2,4% τον Δεκέμβριο, με την ΕΚΤ να προβλέπει ότι ο ΔΤΚ θα είναι στο στόχο της στο 2% αργότερα φέτος.

«Με φόντο τον αντιπληθωρισμό που βρίσκεται σε καλό δρόμο και τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι λογικό να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων» υποστήριξε ο Όλι Ρεν. Από την πλευρά του, ως απίθανο χαρακτήρισε το σενάριο να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το μέλος του ΔΣ, Μπόρις Βούιτσιτς.

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα αναπτύχθηκε μόλις 0,7% πέρυσι και οι προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν να επιταχύνεται στο 1,1% το 2025. Η Γηραιά Ήπειρος ταλαιπωρείται από την αδύναμη παραγωγή στις δύο κορυφαίες οικονομίες της —της Γερμανίας και της Γαλλίας— καθώς αμφότερες βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή.

Οι επαπειλούμενοι δασμοί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτό το μήνα εντείνουν την αβεβαιότητα και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι η ΕΕ μπορεί να είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση με τις ΗΠΑ εάν επιλέξει τον διάλογο στο πεδίο της εμπορικής πολιτικής αντί να επιβάλει άμεσα αντίμετρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τουρισμός: Last minute θα είναι η σεζόν του 2026

Η Ελλάδα ξανανοίγει τον φάκελο της γεωθερμίας - Οι περιοχές, τα εμπόδια και το στοίχημα των επενδύσεων

Πωλήσεις δανείων και ακινήτων άνω των 500 εκατ. δρομολογεί η Πειραιώς

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider