Ρεύμα: Άλμα στη ζήτηση τον Ιούλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Άλμα στη ζήτηση τον Ιούλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών
Πώς αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η ενεργειακή κρίση του προηγούμενου μήνα, προκαλώντας άλμα κατά 37% στο χονδρεμπορικό κόστος και ανατιμητικές πιέσεις στα τιμολόγια. Αύξηση κατά 33% του όγκου συναλλαγών, εκτίναξη 160% της μέγιστης ωριαίας τιμής και σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών. Στο 54,6% το μερίδιο της ΔΕΗ, στο 45,4% οι ιδιώτες προμηθευτές στο σύνολό τους.

Το αποτύπωμα που άφησε στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά η «μίνι» ενεργειακή κρίση του Ιουλίου, «φωτογραφίζει» το δελτίο που εξέδωσε πρόσφατα το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον προηγούμενο μήνα. Η κρίση οδήγησε σε σημαντική άνοδο της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία έκλεισε με άλμα 37% σε σχέση με τον Ιούνιο, προκαλώντας ανατιμητικές πιέσεις και στα τιμολόγια λιανικής.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους προήλθε από τον εκτροχιασμό των αγορών της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης -με προεξάρχουσα αυτή της Ουγγαρίας- λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της περιορισμένης διαθεσιμότητας μίας σειράς διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνέπεια, εξαιτίας του διασυνοριακού εμπορίου, αυξήθηκαν οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς τον Βορρά, ωθώντας προς τα πάνω και τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές.

Οι ανατιμητικές πιέσεις ήταν περιορισμένες τις ώρες ηλιοφάνειας, χάρις στην «προέλαση» των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα. Έτσι, οι οι υψηλότερες τιμές καταγράφονταν αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δηλαδή τα φωτοβολταϊκά είχαν αποσυρθεί από το μίγμα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθούσε να παραμένει σχετικά ενισχυμένη. Κι αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες τα αιολικά -που δεν αρκούν να καλύψουν το «κενό» των ηλιακών πάρκων- συμπληρώνονταν με αυξημένο μερίδιο των (πιο ακριβών) μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Εκτροχιασμός της αγοράς τα απογεύματα

Το απότοκο των παραπάνω ήταν να εμφανίζεται καταρχάς σημαντικά ενισχυμένος στο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιούλιο ο όγκος συναλλαγών – ο οποίος αποτελεί δείκτη για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με δεδομένο ότι προς ώρας είναι λίγες οι over the counter αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι Γιγαβατώρες που συναλλάχθηκαν μέσω της αγοράς Επόμενης Ημέρας σημείωσαν αύξηση κατά 33% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 6.658.

Η εκτίναξη των τιμών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας (και όχι συνολικά) φαίνεται κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι και τον Ιούλιο οι ΑΠΕ διατήρησαν τα πρωτεία στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με 39%. Οι μονάδες αερίου ήρθαν στη δεύτερη θέση, με 36%, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές 10%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 5% και οι λιγνίτες 5%.

Ωστόσο, η επίδραση των (ακριβών) ορυκτών καυσίμων αποτυπώνεται στη μέγιστη ωριαία τιμή, η οποία έφτασε στο δυσθεώρητο ύψος των 850 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 160% συγκριτικά με τον Ιούνιο, όταν το μεγαλύτερο ύψος στο οποίο έφτασε η αγορά Επόμενης Ημέρας δεν ξεπέρασε τα επίπεδα των 325 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ενισχυμένες εξαγωγές

Όπως είναι φυσικό, τον Ιούλιο ήταν σημαντικά ενισχυμένες οι εξαγωγές σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας αισθητά τις 500 GWh. Κάτι που είχε ως συνέπεια η αγορά να «κλειδώσει» στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιούλιο, από 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το άλμα στη χονδρεμπορική δεν «πέρασε» στις λιανικές τιμές των πράσινων τιμολογίων για τα νοικοκυριά, κατ΄ αρχάς χάρις στην αύξηση των εκπτώσεων από τους περισσότερους προμηθευτές. Οι χρεώσεις των εταιρειών εμφάνισαν μεσοσταθμικά αύξηση κατά 11% σε σχέση με τον Ιούνιο, απορροφώντας επομένως ένα σημαντικό μέρος του 37% της ανόδου της χονδρεμπορικής.

Η έκτακτη επιδότηση στα κυμαινόμενα προϊόντα, ύψους 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, «κούρεψε» ένα δεύτερο ποσοστό της αύξησης, με συνέπεια οι τελικές τιμές να είναι ενισχυμένες μεσοσταθμικά κατά μόλις 1,5%.

Στο 54,6% η ΔΕΗ

Όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό της ΔΕΗ ήταν 54,6%, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τον Ιούνιο (52,53%). Όπως είναι φυσικό, αντίστροφη πορεία μικρής μείωσης σημείωσε το ποσοστό συνολικά όλων των ιδιωτών παρόχων, το οποίο διαμορφώθηκε στο 45,4%.

Στους ιδιώτες παρόχους, την πρώτη θέση κατέλαβε η Protergia (Metlen) με 16,16%, συνυπολογίζοντας και το μερίδιο της Volterra. Ακολούθησε η ΗΡΩΝ με 10,19%, η Elpedison με 5,76%, η NRG με 5,44%, η «Φυσικό Αέριο» με 3,02%, η ZeniΘ με 2,72%, η Volton με 1,38%, η Eunice με 0,22%, η OTE Estate με 0,21% και η Ελίν με 0,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ξεκινούν οι αιτήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider