Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη και εισήγαγε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας και τον περιορισμό του δανεισμού σε ξένα νομίσματα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, όπως ανέμεναν όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) με επικεφαλής τον Κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν άφησε το σημείο αναφοράς στο 50% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της θα παραμείνει αυστηρή «μέχρι να υπάρξει μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», ανέφερε. Μάλιστε επεσήμανε ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη, εάν υπάρξει «σημαντική και επίμονη επιδείνωση» των προοπτικών.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές συνολικά από τον περασμένο Ιούνιο.

Λίγο μετά την απόφαση για το επιτόκιο της Πέμπτης, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από τους δανειστές να διαθέσουν περισσότερα χρήματα ως αποθεματικά για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καταθέσεις.

Έθεσε επίσης ανώτατο όριο 2% στη μηνιαία αύξηση της πίστωσης σε συνάλλαγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιοδοξία από τους Έλληνες για την οικονομία - Το υψηλό κόστος ζωής το Νο 1 πρόβλημα

Ευρωζώνη: Ρεκόρ έτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Συνετή προσέγγιση με μείωση επιτοκίων 0,25% τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider