Οικονομική στήριξη 50 εκατ. ευρώ για Βόρεια Μακεδονία από Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομική στήριξη 50 εκατ. ευρώ για Βόρεια Μακεδονία από Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εκταμίευσε την πρώτη δόση της Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εκταμίευσε την πρώτη δόση της Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή δανείων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η βοήθεια αυτή βοηθά τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό της δρόμο, ενώ παράλληλα παρέχει στη χώρα περαιτέρω υποστήριξη, καθώς η οικονομία της έχει πληγεί σοβαρά από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υποστηρίζεται η μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το τρέχον πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η αποδέσμευση αυτής της πρώτης δόσης οικονομικής βοήθειας, έρχεται αφότου η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία είχε εκπληρώσει τις σχετικές δεσμεύσεις πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι: «Η Βόρεια Μακεδονία σημείωσε πρόοδο στον τομέα των δημοσίων οικονομικών με τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την ενίσχυση της διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων. Για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησε μέτρα φορολογικής πολιτικής που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης περαιτέρω πρόοδο προς την επισημοποίηση της άτυπης οικονομίας και έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τέλος, η κυβέρνηση ενίσχυσε το δικαστικό σώμα με μια νέα στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση».

Η συνολική εν εξελίξει Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Βοήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε δάνεια ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ. Μετά την εκταμίευση αυτής της πρώτης δόσης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, παραμένει διαθέσιμη μια δεύτερη δόση του ίδιου ποσού, ανάλογα με την πρόοδο των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Βοήθεια διατίθεται σε χώρες της Διεύρυνσης και στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. Η Χρηματοοικονομική βοήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2023. Η εφαρμογή της συμπληρώνεται από τη διμερή συνεργασία της ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας-Παγκόσμια Ευρώπη. Συνολικά, από το 2020, η ΕΕ έχει καταβάλει περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη σημερινή πληρωμή των 50 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Mazda σημείωσε αύξηση 26% στις καθαρές πωλήσεις κατά το οικονομικό έτος

Novavax: «Εκτόξευση» 130% για τη μετοχή μετά τη συμφωνία 1,4 δισ. με τη Sanofi για εμβόλια Covid

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider