Ινδία: Τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2025 - Θα ξεπεράσει την Ιαπωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2025 - Θα ξεπεράσει την Ιαπωνία
ρουπία Ινδίας
Η Ινδία πρόκειται να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2025, ένα χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Η Ινδία πρόκειται να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2025, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί όπως αναφέρει σήμερα το NIKKEI Asia, επικαλούμενο αναθεωρημένη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αυτό σημαίνει ότι η Ινδία, με εκτιμώμενο ΑΕΠ 4,3398 τρισ. δολαρίων το 2025, θα ωθήσει την Ιαπωνία, με εκτιμώμενο ΑΕΠ 4,3103 τρισ. δολαρίων, στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αναθεώρηση του ΔΝΤ αποδίδεται εν μέρει στην υποτίμηση του ιαπωνικού γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ενώ το ΔΝΤ προσάρμοσε ελαφρώς τις προβλέψεις του ΑΕΠ και για τις δύο χώρες, το ασθενέστερο γιεν μεταφράζεται σε μικρότερη ιαπωνική οικονομία όταν μετράται σε δολάρια.

Αντίθετα, το νόμισμα της Ινδίας, η ρουπία, παρέμεινε σχετικά σταθερή έναντι του δολαρίου, πιθανότατα λόγω των παρεμβάσεων της Reserve Bank of India (RBI).

Η οικονομική άνοδος της Ινδίας είναι αξιοσημείωτη. Το 2014, το ονομαστικό ΑΕΠ της κατετάγη μόλις δέκατο παγκοσμίως. Τώρα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ινδία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027, ξεπερνώντας ακόμη και τη Γερμανία.

Αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτείται από έναν μεγάλο και αυξανόμενο πληθυσμό, με την RBI να αναμένει αύξηση 7% του πραγματικού ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2024.

Παρά την εντυπωσιακή της ανάπτυξη, η Ινδία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Αν και η μεσαία τάξη της επεκτείνεται, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει χαμηλό και κυμαίνεται γύρω στα $2.500. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από την Κίνα και μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το Μπαγκλαντές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα - Ινδία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες συμφωνίες σε εμπόριο, ναυτιλία, ενέργεια και μεταφορές

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top - 5

Ινδία: Συμφωνία με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για την επένδυση 100 δισ. δολαρίων σε περίοδο 15 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider