Ασία: Τα νομίσματα που θα επωφεληθούν από την μείωση των επιτοκίων από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασία: Τα νομίσματα που θα επωφεληθούν από την μείωση των επιτοκίων από την Fed
οικονομία
Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το νόμισμα μιας χώρας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αυξάνοντας τη ζήτηση για το συνάλλαγμά της. Το αδύναμο δολάριο είναι γενικά θετικό για τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια εκτός οικονομικής κρίσης.

Με ανυπομονησία αναμένουν την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την Fed οι ασιατικές οικονομίας καθώς τα νομίσματα τους προβλέπεται να ωφεληθούν.

Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το νόμισμα μιας χώρας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αυξάνοντας τη ζήτηση για το συνάλλαγμά της. Το αδύναμο δολάριο είναι γενικά θετικό για τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια εκτός οικονομικής κρίσης.

Η Fed στράφηκε σε μια πιο ισορροπημένη στάση τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να τιμολογούν τώρα μειώσεις επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Το εργαλείο CME FedWatch προβλέπει ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024 θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Ιούνιο.

Η συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί το βασικό επιτόκιο της στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Το γουάν δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα

Η Κίνα έχει περάσει διαμέσου μιας σειράς απογοητευτικών ειδήσεων που έχουν καταρρίψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, οι ελπίδες ότι οι κρατικές αρχές δεν θα επέτρεπαν το νόμισμα της εξαρτώμενης από το εμπόριο χώρας να αποδυναμωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο έχουν περιορίσει την απαισιοδοξία γύρω από το γουάν.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το γουάν έναντι του δολαρίου στο παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, σύμφωνα με δήλωση στο CNBC από τον Arun Bharath, επικεφαλής επενδύσεων στην Bel Air Investment Advisors.

Σημείωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος πιθανότατα θα κυμανθεί σε «ένα στενό εύρος γύρω από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία 7,10».

Σε αντίθεση με άλλα σημαντικά νομίσματα όπως το γιεν Ιαπωνίας ή το δολάριο που έχουν ελεύθερες κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Κίνα διατηρεί αυστηρό έλεγχο του ηπειρωτικού γουάν.

Πέρυσι, το onshore γουάν έφτασε σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου στα 7,2981.

Εάν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι, αυτό πιθανότατα θα περιόριζε τις διαφορές απόδοσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και θα αφαιρέσει κάποια πίεση από το κινεζικό γουάν. Οι διαφορές απόδοσης είναι ένας τρόπος σύγκρισης των ομολόγων μέσω των διαφορών μεταξύ της απόδοσης τους.

H ρουπία «σκαρφαλώνει» ψηλά

Η ινδική ρουπία θα μπορούσε να επωφεληθεί από το carry trade φέτος, μια στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το δολάριο για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης όπως ομόλογα.

«Μόλις πέσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα δούμε τη διαφορά των επιτοκίων να διευρύνεται για να επιτραπεί η πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών. Επομένως, αυτό είναι επίσης θετικό για το ινδικό νόμισμα», δήλωσε η Anindya Banerjee, αντιπρόεδρος έρευνας νομισμάτων και παραγώγων στην Kotak Securities.

Η ρουπία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί εν μέσω προσδοκιών ότι η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πιο αργά από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Banerjee σημείωσε ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της RBI θα είναι «πολύ πιο αργός» από τη Fed και «πάντα θα υστερεί σημαντικά έναντι της Fed επειδή η Ινδία δεν είχε το ίδιο πρόβλημα πληθωρισμού που είχε η Ευρώπη ή η Αμερική».

Η ρουπία έχει ενισχυθεί έως και 82,82 έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες. Το νόμισμα υποχώρησε 0,6% το 2023, μια πολύ μικρότερη αποδυνάμωση έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με την πτώση 11% του προηγούμενου έτους.

Πίεση στο γουόν της Κορέας

Το γουόν της Νότιας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και τρία χρόνια, αλλά η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η χαλαρότερη πολιτική της Fed θα συμβάλουν στην ανακούφιση αυτής της πίεσης το 2024.

«Ως νόμισμα χαμηλής απόδοσης και εξαιρετικά κυκλικό, πιστεύουμε ότι το γουόν της Κορέας είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελούμενους του κύκλου χαλάρωσης της Fed το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ όχι μόνο θα μειώσουν την πίεση μέσω του καναλιού των επιτοκίων αλλά θα οδηγήσει επίσης σε ανοδική πορεία στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Harvey της Monex.

Αλλά πρόσθεσε επίσης ότι τα κέρδη του γουόν θα καθοριστούν επίσης από την έκταση των περικοπών της Fed. Προέβλεψε ότι το νόμισμα θα μπορούσε να κερδίσει οπουδήποτε μεταξύ 5% και 10% εάν ο κύκλος χαλάρωσης είναι βαθύς, ενώ μόλις 3% εάν ο κύκλος αποδειχθεί ρηχός.

Οι οικονομικές προοπτικές της Νότιας Κορέας αναμένεται επίσης να βελτιωθούν φέτος. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 2,3% το 2024 και το 2025, υψηλότερη από την περσινή ανάπτυξη 1,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Στο επίκεντρο η στεγαστική πίστη - Βάζει όρια για τον δανεισμό με διπλή στόχευση

ΤΑΙΠΕΔ: Τι θα παρουσιάσει σε Ινδούς υποψήφιους επενδυτές – Ψηλά στη λίστα λιμάνια, logistics, τουρισμός/ακίνητα 

Golden Visa: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη νέα ρύθμιση 

gazzetta
gazzetta reader insider insider