Πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επιχειρήσεων – Νέα επιδότηση και τα δάνεια 2,2 δισ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επιχειρήσεων – Νέα επιδότηση και τα δάνεια 2,2 δισ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
Κρίσιμη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η επιτυχία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας που βρίσκεται προ των πυλών. «Θέλουμε περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», δηλώνει στο insider.gr ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ, Ν. Παπαθανάσης.

Η αύξηση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Υπό το πλαίσιο αυτό μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επιτυχία του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ», το οποίο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσει δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Πρόκειται για το πιο δυνατό Ταμείο Επιχειρηματικότητας που έχει βγει ποτέ. Πιο δυνατό και από το ΤΕΠΙΧ Ι και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο insider.gr.

Όπως εξήγησε ο ίδιος το Ταμείο θα δίνει και εγγυήσεις αλλά και επιδοτήσεις δανείων με χαμηλότοκα δάνεια. Ειδικότερα, ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται πως το σκέλος δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χρηματοδοτείται με 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το σκέλος των εγγυήσεων με 200 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα το τρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) μέσω συνεργασιών με τις εμπορικές τράπεζες και οι πρώτες προσκλήσεις προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν σύντομα.

Ένα ακόμη στοίχημα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αύξηση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρείται απαραίτητη και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» για τις συμβασιοποιήσεις που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις.

Αυτό εξάλλου τόνισε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ σημειώνοντας πως «θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το κάνουμε αυτό με κάθε τρόπο, μας απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο που περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό».

Εκτός τραπεζικού συστήματος οι μικροί

Και όλα αυτά όταν οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από το τραπεζικό σύστημα και να στηρίζεται σε αυτοχρηματοδότηση για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή της. Η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει μείζον πρόβλημα για τις ΜμΕ, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και ανταπόκρισης σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Την ίδια στιγμή ενώ παρατηρείται μια αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες, η καθαρή χρηματοδότηση (πιστωτική επέκταση) προς τις μικρές επιχειρήσεις παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Επιπροσθέτως, όσες μικρές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν έως και 2,5% υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις μεγαλύτερες», αναφέρεται στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ΜμΕ

Εκτός από τα δανειοδοτικά εργαλεία στον σχεδιασμό για φέτος έχει μπει ένα ακόμη πρόγραμμα επιδότησης επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ευκαιρία άνοιξε από τα κονδύλια που έμειναν αδιάθετα από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» που έκλεισε πρόσφατα.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το μεγαλύτερο κομμάτι των διαθέσιμων κονδυλίων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, περίπου 200 εκατ. από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ, παρέμεινε αδιάθετο. Το ακριβές ποσό αναμένεται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες μετά το Πάσχα αναμένεται η προδημοσίευση του νέου προγράμματος επιδότησης το οποίο θα συνδέεται με την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομικό Κλίμα: Στήριξη τον Μάρτιο από βιομηχανία και τουρισμό – Πιέσεις από λιανεμπόριο

ΓΣΕΒΕΕ: Κερδοφορία, αλλά με άδεια ταμεία, έφερε το 2023 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Σώζουν την παρτίδα ο τουρισμός και έκτακτα έσοδα από το Ευρωσύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider