ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η ωρίμανση και της διασύνδεσης Κύπρος – Ισραήλ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η ωρίμανση και της διασύνδεσης Κύπρος – Ισραήλ
Συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Μεγαλόνησο με τους Διαχειριστές και τις Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου και του Ισραήλ, με πρώτο στόχο να δρομολογηθεί η μελέτη κόστους οφέλους (CBA) για το έργο. Έχουν προηγηθεί τηλεδιασκέψεις και για την τεχνική ωρίμανση της διασύνδεσης.

Με ευρεία συνάντηση με τα εμπλεκόμενα μέρη την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την ωρίμανση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρος – Ισραήλ, η οποία είναι το δεύτερο σκέλος του πρότζεκτ Great Sea Interconnector, στο οποίο είναι project promoter ο Διαχειριστής για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος σε πρώτη φάση.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών. Στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για την εκπόνηση της μελέτης κόστους – οφέλους (CBA) για τον δεύτερο κλάδο.

Η μελέτη κόστους – οφέλους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία διασυνοριακής κατανομής κόστους του πρότζεκτ (Cross Border Cost Allocation-CBCA), που θα κληθούν στη συνέχεια να συνάψουν οι Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών. Η συμφωνία, που συνάπτεται πάντοτε σε ανάλογα διακρατικά έργα, ουσιαστικά επιμερίζει την απόσβεση της διασύνδεσης στις δύο χώρες, η οποία θα γίνει μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά τηλεδιασκέψεων με τους διαχειριστές των δύο χωρών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με σκοπό την τεχνική ωρίμανση του έργου. Πέρα από ζητήματα όπως η όδευση των υποβρύχιων καλωδίων ή ο σταθμός μετατροπής που θα εγκατασταθεί στο Ισραήλ, μία από τις παραμέτρους που θα χρειαστεί να διερευνηθεί είναι κατά πόσο θα χρειαστούν αναβαθμίσεις στο ηλεκτρικό σύστημα του Ισραήλ, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις εισαγωγές και εξαγωγές ενέργειας μέσω της διασύνδεσης.

Το Κρήτη-Κύπρος

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του Great Sea Interconnector, δηλαδή τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος (μέσω της Κρήτης), σε μετοχικό επίπεδο το επόμενο βήμα θα είναι η μετοχική «είσοδος» στο πρότζεκτ της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, αποφάσισε τον το περασμένο Φεβρουάριο τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο με ποσό μέχρι 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο project promoter προσβλέπει στην έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του καλωδιακού τμήματος, καθώς στα τέλη του περασμένο έτους η εταιρεία Nexans έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ την εντολή να «δεσμεύσει» το απαραίτητο slot για την παραγωγή των καλωδίων και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Μάλιστα, μέσα στον Μάρτιο στελέχη της Nexans βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με τον ΑΔΜΗΕ για να τεθεί το χρονικό διάγραμμα κατασκευής και πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου. Σύντομα επίσης θα «πέσουν υπογραφές» με τη Siemens, η οποία έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για τον σταθμό μετατροπής ήδη από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης του έργου.

Όπως αναφέρεται στο draft του Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 του ΑΔΜΗΕ, που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση, ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του πρώτου σκέλους τοποθετείται στο 2029. Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση θα έχει συνολικό μήκος 1.208 χλμ. με αρχική ισχύ 1000 MW, Το Ελλάδα – Κύπρος έχει επίσης ενταχθεί στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ έχει λάβει χρηματοδότηση 657 εκ. ευρώ από τον μηχανισμό CEF (Connecting Europe Facility).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider