Οικονομικό Κλίμα: Στήριξη τον Μάρτιο από βιομηχανία και τουρισμό – Πιέσεις από λιανεμπόριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό Κλίμα: Στήριξη τον Μάρτιο από βιομηχανία και τουρισμό – Πιέσεις από λιανεμπόριο
Επαναφορά για τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο μετά από την «βουτιά» του Φεβρουαρίου που τον έφερε σε χαμηλό 14 μηνών. Βελτιώνονται οι προσδοκίες στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, ωστόσο η συνεχιζόμενη ακρίβει αυξάνει τις πιέσεις σε λιανεμπόριο και καταναλωτές. 

Comeback έκανε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας μετά από το χαμηλό 14 μηνών που «χτύπησε» τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες από τις 104,9 μονάδες που ήταν ένα μήνα πριν και τις 107,2 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.

Σημαντική στήριξη έρχεται από τον κλάδο της βιομηχανίας με τις προβλέψεις για την παραγωγή να ενισχύονται σημαντικά για έναν ακόμη μήνα αλλά και από τις υπηρεσίες και κατά βάση από τον τουρισμό, καθώς πλησιάζουμε στην θερινή σεζόν και οι προσδοκίες για τις πληρότητες και τα έσοδα της φετινής χρονιάς μετά το ρεκόρ του 2023 να παραμένουν υψηλές.

Από την άλλη μεριά νέα μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι προσδοκίες στις κατασκευές μετά από τη «βουτιά» του Φεβρουαρίου που σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ήρθε αποκλειστικά λόγω των ιδιωτικών έργων, καθώς οι υπόλοιποι τομείς βελτιώνονται.

Αυτόν τον μήνα σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο κυρίως λόγω της αποτίμησης των επιδόσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ μικρή υποχώρηση καταγράφεται και στις προβλέψεις τους επόμενους μήνες. Τα αποθέματα παραμένουν υψηλά, ενώ υποχωρούν σε μικρό βαθμό και οι προοπτικές για την απασχόληση.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται αυτόν τον μήνα και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αν και οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν με διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν έντονα αρνητικές, ενώ υποχωρούν και πάλι οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο διάστημα.

Τα αποτελέσματα των δεικτών οικονομικής συγκυρίας αντικατοπτρίζουν τις έντονες πιέσεις που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη ακρίβεια, καθώς σχεδόν όλες οι πλευρές δεν περιμένουν αντιστροφή της κατάστασης σύντομα, παρά μόνο μικρότερη ένταση αυξήσεων. Στην έρευνα αυτού του μήνα, τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αναμένουν νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα αν και σε μικρότερο βαθμό απ΄ότι στο παρελθόν. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνει και η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη

Η βελτίωση στην Ελλάδα έρχεται μαζί με την αντίστοιχη βελτίωση που καταγράφεται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη. Στην ΕΕ ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,7 μονάδες και στην Ευρωζώνη κατά 0,8% κυρίως λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και σε μικρότερο βαθμό τις υπηρεσίες.

Ακόμη φαίνεται πως έχουν αρχίσει και υποχωρούν οι έντονες αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης όπως και του κόστους χρηματοδότησης, ενέργειας και πρώτων υλών.

Οι αβεβαιότητες αυτές, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΙΟΒΕ, πιέζουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό και τις αναμενόμενες πωλήσεις για ορισμένους από τους εξωστρεφείς κλάδους και καθιστούν τις προσδοκίες σχετικά ευμετάβλητες.

Γενικά, πάντως, στον επιχειρηματικό τομέα κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχει τάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στα νοικοκυριά όμως, παρά την μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει. Οι προσδοκίες τους φαίνεται να είναι λιγότερο θετικές σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές, αν και η σταδιακή μείωση της ανεργίας επιτρέπει σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να έχει νέα εισοδήματα που αντισταθμίζουν τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Σημαντικές ανισότητες στην περιφερειακή ανάπτυξη – Στην Αττική το 50% του ΑΕΠ

Το «σήμα» της Moody's για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια

Εφορία: Ανατροπή στο νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ – Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider