Στουρνάρας: Πιο σκληρές οι προκλήσεις της ΕΚΤ από τις μειώσεις επιτοκίων σε σχέση με την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Πιο σκληρές οι προκλήσεις της ΕΚΤ από τις μειώσεις επιτοκίων σε σχέση με την Fed
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δείχνουν» προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσουν να «αντιστρέφουν» την ιστορική περίοδο νομισματικής σύσφιξης.

Πιο σκληρές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκριτικά με την Fed των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα, ευρισκόμενος στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, ο οποίος βλέπει μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Η ΕΚΤ μάλλον θα αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από τη Fed», δήλωσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τη Δευτέρα, επικαλούμενος τον κατακερματισμό στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και την κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι ευνοεί τα «μικρά βήματα» των 25 μονάδων βάσης και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο — αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός και η σταδιακή στάση πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας».

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δείχνουν» προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσουν να «αντιστρέφουν» την ιστορική περίοδο νομισματικής σύσφιξης. Ενώ μια μειοψηφία θέλει να ξεκινήσει νωρίτερα η χαλάρωση, οι πιο προσεκτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς τους επόμενους μήνες, οπότε να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια να οδηγεί σε μια ήπια προσγείωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Χωρίς μετρό η Αθήνα, δύο μέρες χωρίς ταξί - Τα σωματεία που συμμετέχουν

Μιχαηλίδου: Στο ακέραιο η σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων - 9 χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις

GSK: Υποτιμάται σημαντικά ο κίνδυνος και η σοβαρότητα του Έρπητα Ζωστήρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider