Fed: Στο «φως» τα νέα, πιο «σκληρά» τραπεζικά stress test - Σενάρια και 4 μεγάλα σοκ

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Στο «φως» τα νέα, πιο «σκληρά» τραπεζικά stress test - Σενάρια και 4 μεγάλα σοκ
Η Fed ετοίμασε ένα νέο φάσμα ακραίων σεναρίων για τις 32 μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες (με assets από 100 δισ. δολάρια) που θα κληθούν να συμμετέχουν στις νέες… ασκήσεις που είναι πιο «σκληρές».

Μετά το «φιάσκο» με την κατάρρευση αρχικά της SVB και στην συνέχεια άλλων περιφερειακών τραπεζών, με ορατό το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας γενικευμένης κρίσης με παγκόσμιες συνέπειες, η Fed, που «κάηκε από τον χυλό και φυσά... το γιαούρτι» έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των νέων σεναρίων των ετήσιων stress tests στα οποία θα υποβληθούν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέτος, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Ιούνιο.

Η Fed ετοίμασε ένα νέο φάσμα ακραίων σεναρίων για τις 32 μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες (με assets από 100 δισ. δολάρια) που θα κληθούν να συμμετέχουν στις νέες… ασκήσεις που είναι πιο «σκληρές» και περιλαμβάνουν ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα υποθετικών κινδύνων αντανακλώντας την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να εντείνει τους ελέγχους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρωτοτυπία

Μάλιστα, για πρώτη φορά θα εισαχθεί μια επιπρόσθετη «διερευνητική ανάλυση» του ευρύτερου συστήματος, η οποία θα δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών σε ένα γενικευμένο πλέγμα ρίσκων πέραν των συνηθισμένων που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα. Η εν λόγω διερευνητική ανάλυση θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα σοκ υπό ένα διαφορετικό τοπίο οικονομικών συνθηκών, με επίμονο πληθωρισμό (τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως διατηρούνται οι πιέσεις, η δουλειά της Fed πρέπει να συνεχιστεί για την επιστροφή στον στόχο του 2%) και υψηλών επιτοκίων (η περικοπή των οποίων δεν θα ξεκινήσει άμεσα). Η Fed έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης, νέας διερευνητικής ανάλυσης δεν θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν από τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων

Σενάρια και σοκ

Στόχος της Fed είναι να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες της δανειοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα πιο ακραία σενάρια στα οποία θα δοκιμαστούν φέτος οι αμερικανικές τράπεζες περιλαμβάνουν την ελεύθερη πτώση των τιμών των σπιτιών σε ποσοστό 36%, καθώς και την «βουτιά» των τιμών των εμπορικών ακινήτων σε ποσοστό 40%. Παράλληλα, εμπεριέχουν την πιθανότητα εκτόξευσης της ανεργίας κατά 6,5%, με αποτέλεσμα να «χτυπήσει» διψήφιο ποσοστό (10%).

Επιπροσθέτως, τα δύο πρώτα υποθετικά σοκ θα αφορούν ακραία πίεση στα επίπεδα ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, όπως στην περίπτωση μιας μεγάλης αιφνίδιας αλλαγής στα επίπεδα καταθέσεων, όπως δηλαδή συνέβη πέρυσι με την περίπτωση των περιφερειακών τραπεζών που κατέρρευσαν, όπως η SVB και η Signature Bank.

Στα άλλα δύο υποθετικά σοκ της νέας ανάλυσης θα δοκιμαστούν μόνο οι πιο μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και θα αφορούν κυρίως σημαντικούς τριγμούς στις αγορές, όπως ένα διεθνές χρηματιστηριακό κραχ. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση των μεγάλων τραπεζών στις συνέπειες της κατάρρευσης πέντε μεγάλων hedge fund, και είναι προφανές ότι η Wall Street θα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, όχι μόνο για να βεβαιωθεί για την υγιή κατάσταση του τραπεζικού κλάδου αλλά για την ευρύτερη ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, υπό τον φόβο ξεσπάσματος νέου ντόμινου αρνητικών εξελίξεων, ελέω των αυξημένων επιτοκίων και του «κολλώδους» πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο φάσμα της ύφεσης η Ευρωζώνη - Νέα συρρίκνωση ΑΕΠ στη Γερμανία

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων - «Δείχνει» προς καλοκαίρι, SOS για μισθούς και πληθωρισμό

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 – Ώθηση από Ταμείο Ανάκαμψης και επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider