Φωτοβολταϊκά: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας το 2023
Στη χώρα μας το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα (19%), σύμφωνα με ανάλυση του κέντρου ενεργειακών μελετών Ember. «Ευρωπαϊκός ηγέτης στον κλάδο των φωτοβολταϊκών», σύμφωνα με το κέντρο η Ελλάδα.

Ευρωπαϊκό ηγέτη στον κλάδο των φωτοβολταϊκών για το 2023, χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε ανάλυσή του το κέντρο ενεργειακό μελετών Ember. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, η χώρα μας βρέθηκε το προηγούμενο έτος στην κορυφή της Ε.Ε., με κριτήριο το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 19%, το μεγαλύτερο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τις επόμενες δύο θέσεις κατέλαβαν η Ουγγαρία (18%) και η Ισπανία (17%).

Σύμφωνα με το Ember, η περσινή «επίδοση» της χώρας μας πρέπει να αποδοθεί στην ολοένα μεγαλύτερη ενίσχυση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Η τάση αυτή ξεκίνησε να καταγράφεται και, όπως είναι φυσικό, συνεχίστηκε αδιάπτωτα μέχρι και πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 συνδέθηκαν νέα ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 1,4 GW και το αμέσως επόμενο έτος συνολικής ισχύος 1,7 GW.

3η σε κατά κεφαλήν ηλιακή παραγωγή

Όπως είναι φυσικό, οι νέες εγκαταστάσεις είχαν ως συνέπεια να εκτιναχθεί το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο εγχώριο μίγμα. Έτσι, από λιγότερο από 15% το 2022, έφτασε πέρυσι να «φλερτάρει» με το 20%. Σε απόλυτα νούμερα, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πέρυσι άγγιξε τις 9 Τεραβατώρες, ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε 862 κιλοβατώρες ανά κάτοικο.

Με κριτήριο την κατά κεφαλήν παραγωγή το 2023, η χώρα μας κατέλαβε την 3η θέση. Τα δύο κράτη με καλύτερη επίδοση ήταν η Ολλανδία (1.086 κιλοβατώρες) και η Ισπανία (948 κιλοβατώρες).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάλυση επισημαίνει πως το 2023 καταγράφηκε πρωτόγνωρη κατάρρευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν -26% και -15%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, συνέχισαν να ενισχύονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως συνέπεια, πέρυσι η αιολική παραγωγή (18%) ξεπέρασε για πρώτη φορά το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου (17%).

Κολοσσιαία αλλαγή

«Ο ενεργειακός τομέας της Ε.Ε. βρίσκεται εν μέσω κολοσσιαίας αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σάρα Μπράουν διευθύντρια του τμήματος της Ember για την Ευρώπη. «Τα ορυκτά καύσιμα παίζουν ολοένα μικρότερο ρόλο, καθώς αναδύεται ένα ενεργειακό σύστημα όπου ο άνεμος και ο ήλιος θα είναι η "ραχοκοκαλιά" του»

Το 2023 δίνει μία πρόγευση αυτού του αναδυόμενου συστήματος, καθώς αιολική και ηλιακή ενέργεια κατέγραψαν συνδυαστικά τις υψηλότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και εγκατεστημένης ισχύος - στις 90 Τεραβατώρες και τα 73 Γιγαβάτ, αντίστοιχα. Η παραγωγή από τις δύο τεχνολογίες ΑΠΕ έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 27% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. — πάνω από το 1/4 για πρώτη φορά.

Η παραγωγή από την ηλιακή ενέργεια κατέλαβε μερίδιο 18% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η ποσότητα αυτή (475 Τερβατώρες) ισοδυναμεί με τη συνολική ζήτηση της Γαλλίας. Η διείσδυση των φωτοβολταϊκών συνέχισε να ενισχύεται, καταλαμβάνοντας μερίδιο 9% στην Ε.Ε. (246 Τεραβατώρες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider