Τουρκία: Το μεγαλύτερο «άλμα» από τον Αύγουστο ο πληθωρισμός - Στο 65% τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Το μεγαλύτερο «άλμα» από τον Αύγουστο ο πληθωρισμός - Στο 65% τον Ιανουάριο
Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, αυξήθηκαν μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο σημείωσε τον Ιανουάριο ο τουρκικός πληθωρισμός με άνοδο 65% σε ετήσια βάση και 6,7% σε μηνιαία βάση από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε κατά 64,86% ετησίως, ελαφρώς αυξημένος από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12% και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος κλάδος που παρουσίασε μηνιαία πτώση τιμών, με -1,61%.

Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, αυξήθηκαν μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Οι μηνιαίες αυξήσεις, λένε οι οικονομολόγοι, προέρχονται από μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό που όρισε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος αυξήθηκε στις 17.002 τουρκικές λίρες (556,50 δολάρια) το μήνα, μια αύξηση 100% από τον Ιανουάριο του 2023.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη εκστρατεία μείωσης του πληθωρισμού, πραγματοποιώντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, για συνολικά 3.650 μονάδες βάσης. Η τελευταία αύξηση της τράπεζας, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.

Η πιο συμβατική προσέγγιση ακολουθεί αρκετά χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα αρνήθηκε να αυστηροποιήσει τα επιτόκια παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Κέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων - Επιστρέφει 8,6 δισ. ευρώ στους μετόχους

Πάουελ: H Fed είναι «προσεκτική» να μην ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων πολύ νωρίς - Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον

Ακίνητα Airbnb: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και φόρους – Προθεσμία έως 28/2 για διορθώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider