Ισχυρή άνοδος οικονομικού κλίματος Ιανουαρίου στην Ελλάδα - Ώθηση από κατασκευές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή άνοδος οικονομικού κλίματος Ιανουαρίου στην Ελλάδα - Ώθηση από κατασκευές
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, υπεραποδίδοντας έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη που σημείωσε οριακή αύξηση.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, υπεραποδίδοντας έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη που σημείωσε οριακή αύξηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, η Eλλάδα από τις 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο ανήλθε στις 107,2 μονάδες, με κέρδος 1,4 μονάδας τον Ιανουάριο.

Η αντίστοιχη άνοδος σε επίπεδο ΕΕ τον ίδιο μήνα ήταν οριακή κατά 0,1 μονάδα (από 95,8 σε 95,9 μονάδες) ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης σημειώθηκε οριακή υποχώρηση από 96,3 σε 96,2 μονάδες.

Στην Ελλάδα το κλίμα στηρίχτηκε στον ισχυρό κλάδο των Κατασκευών και στις Υπηρεσίες, αν και με μικρή επιβράδυνση οι τελευταίες. Αντίθετα, το συναίσθημα του Καταναλωτή επιδεινώθηκε περαιτέρω, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο Λιανικό Εμπόριο. Η βιομηχανία περιόρισε την πτώση του κλίματος.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, τον Ιανουάριο, προσέγγισε ξανά στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (107,5 μονάδες), αντίστοιχα οι Κατασκευές βρίσκονται σε υψηλό ενός έτους σχεδόν, ενώ και οι ισχυρές πιέσεις στον Καταλανωτή βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Σημειώνεται πως για τον Δεκέμβριο, το ΙΟΒΕ είδε οριακή υποχώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες, από 106,4 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, αν και συνολικά για το 2023 ο δείκτης σημείωσε ρεκόρ 15 ετών, εν αντιθέσει με την ευρωπαϊκή τάση.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε ένα πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που είναι σταθερότερη και ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί λόγω και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού.

H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει μειώσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά στη θέρμανση, ενώ η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της «ακρίβειας» έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στον δείκτη, ενώ και η εορταστική περίοδος συνέβαλε σε ηπιότερες εκτιμήσεις.

Συνολικά πάντως για το 2023 ο δείκτης στην Ελλάδα κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδες το 2022, επίδοση που είναι - σε ετήσια βάση - η υψηλότερη των τελευταίων 15 ετών. Αντίθετα οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ-27 και Ευρωζώνη σημείωσαν σημαντική επιδείνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι επενδυτές ψάχνουν εξοχικά σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική – Η Golden Visa και οι τιμές

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2023

HSBC: Πρόστιμο 54 εκατ. λίρες από την BoE για αστοχίες στην προστασία καταθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider