Υπεράκτια αιολικά: Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για επίσπευση των ερευνών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπεράκτια αιολικά: Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για επίσπευση των ερευνών
Στόχος να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται για τις δημόσιες συμβάσεις. Με τη ρύθμιση, η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να συστήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα δρομολογήσει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό για τις ανεμολογικές μελέτες και τις μελέτες βυθού των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν.

Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του πρώτου «κύματος» υπεράκτιων αιολικών -και έτσι στην επίτευξη του στόχου που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για έργα συνολικής ισχύος 1,9 GW έως το 2030- σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν με όσο το δυνατόν πιο ταχείς ρυθμούς οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες στα θαλασσοτεμάχια τα οποία θα παραχωρηθούν. Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, τις έρευνες αυτές θα αναλάβει η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), και όχι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος.

Στόχος είναι να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται στο καθεστώτος των δημοσίων συμβάσεων του νόμου 4412, στο οποίο θα έπρεπε να υπαχθεί η ανάθεση αν αυτή γινόταν από την ΕΔΕΥΕΠ, η οποία είναι κρατική εταιρεία. Έτσι, με τη νομοθετική παρέμβαση θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα έχει ρόλο project manager για τις μελέτες.

Διεθνής διαγωνισμός

Το «παρών» στο SPV θα δίνει σίγουρα ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος εξάλλου εμπλέκεται στη διασύνδεση των υπεράκτιων πάρκων με το ηλεκτρικό σύστημα. Το σχέδιο είναι να συμμετάσχει και κάποιος ιδιώτης «παίκτης», ώστε η συμμετοχή του Δημοσίου στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα να είναι μειοψηφική και, με αυτό τον τρόπο, να παρακαμφθούν τυχόν σκόπελοι που ενδεχομένως θα προέκυπταν με ένα κρατικό σχήμα.

Η επιλογή του SPV δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου, αφού αυτή θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό. Ο ανάδοχος θα αμειφθεί με δημόσιους πόρους και πιο συγκεκριμένα από έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. Τα χρήματα αυτά θα ανακτηθούν στην πορεία από τα ποσά που θα καταβάλουν για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα οι επενδυτές οι οποίοι σχεδιάζουν να διεκδικήσουν τα προς παραχώρηση θαλασσοτεμάχια, για να υλοποιήσουν πάρκα.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, τα δεδομένα θα αναρτώνται σε data room, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι εταιρείες για να παρακολουθούν την εξέλιξη των έρευνων σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, για την επίσπευση υλοποίησης των πρώτων πάρκων, πρόθεση του υπουργείου είναι να επισπευσθεί και η αδειοδοτική ωρίμανση του πρώτου «κύματος» των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως το ιδανικό θα ήταν να έχουν εκδοθεί οι περιβαλλοντικές άδειες ακόμη και πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των θαλασσοτεμαχίων. «Θέλουμε να βγάλουμε τους διαγωνισμούς με το κλειδί στο χέρι», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Στενά χρονικά περιθώρια

Οι ανεμολογικές μελέτες και οι μελέτες βυθού αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, καθώς τα δεδομένα που θα προκύψουν θα επιτρέψουν στους «μνηστήρες» να αποκτήσουν εικόνα τόσο για το κόστος ανάπτυξης των έργων, όσο και για την ενέργεια που θα μπορούν αυτά να παράγουν. Επομένως είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουν τις προσφορές τους για τη λειτουργική ενίσχυση, που θα διεκδικήσουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, υποψήφιες για να δεχθούν το πρώτο «κύμα» πάρκων είναι 6 περιοχές, από τις 10 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου. Επομένως, αυτές θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του μελετητή που θα αναλάβει από την προκήρυξη του SPV.

Τα χρονικά περιθώρια είναι όντως στενά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2030 μεσολαβούν μόλις 7 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως είχε αναφέρει σε συνέδριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι διαγωνισμοί δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αργότερα από το 2026. Μάλιστα, μόνο για τα υπόλοιπα προπαρασκευαστικά στάδια, τα οποία είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν εντός του 2024, «θα χρειαστεί μία στρατιά ειδικών και τεχνοκρατών για να τα φέρει σε πέρας», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider