Κομισιόν: «Καμπανάκι» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Καμπανάκι» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων
Ανησυχία για το υψηλό επίπεδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη  νέα έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα.

Ανησυχία για το υψηλό επίπεδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αν και το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχει μειωθεί, η πρόοδος παρουσιάζει ανισότητες. Όπως αναφέρει, στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος, εντούτοις, οι οφειλές σε νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την έγκαιρη εκταμίευση των επιχορηγήσεων τόσο από το κράτος όσο και από το ταμείο υγείας.

«Το υψηλό επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία εγείρει ανησυχίες. Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς», τονίζει. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί για δράσεις που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της συσσώρευσης νέων οφειλών το 2024.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και του κεντρικού ψηφιακού της συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του νοσοκομειακού clawback.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η ΕΚΑΠΥ έχει οριστεί κεντρικός διαχειριστής της αγοράς ενός αυξανόμενου αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους. Επιπλέον, λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τους 10 μήνες που είναι σήμερα σε λιγότερο από 90 ημέρες».

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας

Με το Ν.5015/23, η ΕΚΑΠΥ, ανέλαβε τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών τις οποίες η ίδια υλοποιεί καθώς και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΑΠΥ, σχεδίασε και υλοποίησε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης (EKAPY.net), παραγγελίας και αποζημίωσης των παραγγελιών φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Αρχής, Άρης Αποστόλου, με τη νέα διαδικασία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πλήρως ψηφιακά, η κεντρική διαχείριση φαρμάκων για τα νοσοκομεία της χώρας, υπάρχει πλήρης αποτύπωση των αναγκών τους, και θα εφαρμοστεί καθολικά – επίσης για πρώτη φορά – η διαδικασία έκδοσης των πιστωτικών για τις εκπτώσεις που πετυχαίνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, σε πραγματικό χρόνο, με πολύ σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα για το κράτος -πετυχαίνοντας ουσιαστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό και σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές.

Μέχρι 12/11/2023 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά παραγγελίες αξίας 95 εκατ. ευρώ και είχαν ήδη εξοφληθεί από την ΕΚΑΠΥ τα τιμολόγια των μηνών Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η εξόφληση του μηνός Αυγούστου. Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει εξοφληθεί και ο Σεπτέμβριος.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει επιπλέον παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αλλά και το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τον ερχόμενο Μάρτιο. Προς την ίδια κατεύθυνση προσβλέπει ότι θα λειτουργήσουν και οι διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι θα διοριστούν με το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανθεκτική δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά - Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη

Κομισιόν: Αποτελεσματικότερη η διαχείριση δημόσιων assets, on track οι ιδιωτικοποιήσεις – Η ΕΤΑΔ, η Αττική Οδός, η Εγνατία και ο ΔΑΑ

ΕΚΑΠΥ: Κεντρική διαχείριση φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider