Ζαββός: Στο επίκεντρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η πράσινη μετάβαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Στο επίκεντρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η πράσινη μετάβαση
«Η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στον πυρήνα της στρατηγικής της HDB βρίσκεται μια ακλόνητη δέσμευση για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στον πυρήνα της στρατηγικής της HDB βρίσκεται μια ακλόνητη δέσμευση για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στην διαδικτυακή του παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του D20-Long-Term Investors Club που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20) και έλαβε χώρα στο Ντουμπάι.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαββός τόνισε:

• «Η HDB δεσμεύεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη, ευημερούσα και συμπεριληπτική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με τη δυναμική συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), και άλλες κορυφαίες Ευρωπαϊκές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε τον ρόλο της HDB ως πρωτοπόρου αναπτυξιακής τράπεζας στη βιώσιμη χρηματοδότηση.

• «Συνεπής με τη δέσμευσή της, η HDB υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης για συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα δάνεια, παρέχοντας 475 εκατομμύρια ευρώ για πράσινες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει μείωση του επιτοκίου κατά 40% και επιπλέον επιδότηση επιτοκίου 3% για τα δύο πρώτα έτη, καθιστώντας το ελκυστική πρόταση για επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

• Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η HDB υποστηρίζει ενεργά δράσεις ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα»,

• «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB είναι ένας νέος και δυναμικός χρηματοοικονομικός φορέας με δέσμευση για τη βιωσιμότητα. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε το 2020 για να αντιμετωπίσει τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις τους χρηματοδοτικούς πόρους και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της HDB, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι η HDB δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία.

• «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε την ένταξη ενός εξειδικευμένου πυλώνα με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας μετά το 2024», υπογράμμισε ο κ. Ζαββός.

Το D20-Long-Term Investors Club αποτελεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό φόρουμ για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες. Συνεργάζεται με το G20 για την προώθηση του ρόλου της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Έχει στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και βιώσιμες υποδομές παγκοσμίως και αξιοποιεί ζωτικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε έργα του δημόσιου τομέα.

Το Φόρουμ αυτό αποτελεί μια συνάντηση διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους χρηματοικονομικών φορέων.

Στο εμβληματικό αυτό ετήσιο συνέδριο μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και Πρόεδρος του D20- Long-Term Investors Club, Βέρνερ Χόγιερ, καθώς επίσης και η Υφυπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας.

Επίσης, εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων κορυφαίοι διεθνείς χρηματοδοτικοί φορείς, καθώς και ευρωπαϊκές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες όπως: η γερμανική KfW, η γαλλική Caisse des Dépôts Group, η ιταλική CDP, η βραζιλιάνικη BNDES, η αφρικανική DBSA, η ελβετική Global Infrastructure Basel Foundation (GIB), η ιαπωνική JBIC, η κορεατική Korea Eximbank και η τούρκικη TSKB.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider