Πανευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» σε άγχος και κατάθλιψη η Ελλάδα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» σε άγχος και κατάθλιψη η Ελλάδα
Η Ελλάδα μας είναι η πιο αγχωτική και καταθλιπτική χώρα στην Ευρώπη. Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία της «μαύρης» πρωτιάς.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η πιο αγχωτική χώρα στην Ευρώπη για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη από ειδικούς της CBD. Επί τάπητος τέθηκε η κατάθλιψη που αισθάνεται ο πληθυσμός κάθε χώρας της ΕΕ, είτε έχει διαγνωστεί είτε όχι, οι αγχώδεις διαταραχές, τα επίπεδα μελαγχολίας και απόλαυσης αλλά και οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για ηλικίες 15-64 ετών.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την αρνητική «πρωτιά» καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο στρες στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία άγχους με 71,8 στα 100. Η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας αφού σημείωσε ρεκόρ τόσο για αναφορές άγχους όσο και κατάθλιψης. Η Ελλάδα έχει επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη καθώς το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βιώνει συχνό στρες.

Η γειτονική Τουρκία κατατάσσεται ως η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο άγχος στην Ευρώπη, ενώ το 64% του πληθυσμού δήλωσε ότι αισθάνεται συχνά στρες. Η Τουρκία κατατάχθηκε επίσης στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη για τα συχνά αισθήματα θλίψης με το 49% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι αισθάνεται συχνά έτσι, ενώ διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας με 42,8, ισοβαθμώντας με το Μαυροβούνιο. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως η δεύτερη πιο καταπιεστική χώρα στην Ευρώπη με συνολική βαθμολογία άγχους 71,2 στα 100, ελαφρώς χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Η Πορτογαλία κατατάσσεται ως η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο στρες στην Ευρώπη και έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης στην Ευρώπη με 5,88% των ερωτηθέντων που ανέφεραν συχνά συναισθήματα μελαγχολίας. Το 9,08% των Πορτογάλων αναφέρει συχνά στρεσογόνα συναισθήματα, καθιστώντας την ως την τρίτη πιο πιεστική χώρα στην ΕΕ με βαθμολογία άγχους 68,4 στα 100.

Η Μάλτα και η Κύπρος κατατάσσονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η Μάλτα, κατέλαβε υψηλή θέση λόγω των πολλών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (37,9) και των εμφανών επιπέδων συχνών συναισθημάτων άγχους με το 6,97% των ερωτηθέντων να νιώθει πίεση. Συνολικά, η Μάλτα λαμβάνει βαθμολογία άγχους 51,4 στα 100. Η Κύπρος αναφέρει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα συχνού άγχους (7,22%), ωστόσο, κατατάσσεται χαμηλότερα από τη Μάλτα στα συχνά συναισθήματα θλίψης – 22% σε σύγκριση με το 25% της Μάλτας. Επίσης, οι Κύπριοι κατά μέσο όρο εργάζονται 0,2 λιγότερες ώρες από ό,τι στη Μάλτα στο 37,7, δίνοντας στην Κύπρο βαθμολογία άγχους 50,4 στα 100.

Τύποι ακραίου άγχους

  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: Αισθήματα υπερβολικής ανησυχίας για γεγονότα, δραστηριότητες και καταστάσεις.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Ανεπιθύμητες επαναλαμβανόμενες σκέψεις και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Συμπτώματα ακραίου άγχους και αγωνίας έπειτα από τραυματικό γεγονός.
  • Διαταραχή πανικού: Έντονες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού που προκύπτουν ξαφνικά.
  • Διαταραχή κοινωνικού άγχους: Αισθήματα ακραίου άγχους σε κοινωνικές περιστάσεις.

Τι είναι το ακραίο άγχος;

Με τον όρο «ακραίο άγχος» περιγράφουμε αισθήματα ανησυχίας, πανικού ή φόβου, που είναι έντονα ή δυσανάλογα σε σχέση με μια πραγματική απειλή. Δεν είναι κλινικός όρος ούτε αποτελεί διάγνωση ψυχικής ασθένειας. Το πώς βιώνει ο καθένας το άγχος διαφέρει. Κάποιος μπορεί να νιώθει ότι τον πονάει το στομάχι του, ενώ άλλος βιώνει έντονο άγχος με τη μορφή κρίσης πανικού. Επίσης, μπορεί να βιώνετε διαφορετικά επίπεδα άγχους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Εάν βιώνετε άγχος που σας παραλύει και δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε στη ζωή σας -στην εργασία, στο σχολείο, στις σχέσεις σας- ίσως έχετε αγχώδη διαταραχή.

Φυσιολογικό στρες εναντίον έντονου άγχους

Το άγχος δεν είναι πάντα κακό. Στην πραγματικότητα, το στρες σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ωφέλιμο. Σύμφωνα με έρευνα, αυξημένα επίπεδα άγχους μπορούν να σας βοηθήσουν να κινηθείτε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν είστε αντιμέτωποι με στρεσογόνα εργασία. Η διαφορά μεταξύ φυσιολογικού και ακραίου άγχους είναι το πώς το δεύτερο επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε και τα επίπεδα της δυσφορίας που προκαλεί. Αν νιώθετε έντονο άγχος, ίσως να μην μπορείτε να εργαστείτε ή να συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, με αποτέλεσμα να αρχίσετε να αποφεύγετε καταστάσεις που ίσως πυροδοτήσουν αυτά τα αισθήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελευταία θέση της ΕΕ η Ελλάδα στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών το 2022

«Καμπανάκι» Eurostat για τo δημογραφικό - Μονόδρομος η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων

Eurostat: Μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά της ΕΕ μεγαλώνει παιδιά - Η κατάσταση στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider