Παντελιάδης για τις βολές περί αισχροκέρδειας στα σούπερ μάρκετ: «Πάταξον μεν, άκουσον δε»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παντελιάδης για τις βολές περί αισχροκέρδειας στα σούπερ μάρκετ: «Πάταξον μεν, άκουσον δε»
«Λεφτά υπάρχουν... ξανά, εμείς τα έχουμε πάρει!», σχολίασε κυνικά ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ.

«Λεφτά υπάρχουν... ξανά, εμείς τα έχουμε πάρει!», σχολίασε κυνικά ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ.

Μάλιστα, η ομιλία του είχε τίτλο «Πάταξον μεν, άκουσον δε», δίδοντας εμμέσως πλην σαφώς αυτή την απάντηση σε όσους κατηγορούν τα σούπερ μάρκετ ότι αισχροκερδούν, επικαλούμενος την ιστορική φράση του Θεμιστοκλή προς τον Ευρυβιάδη για την αντιμετώπιση του περσικού στόλου λίγο πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Είμαστε περήφανοι για τα καταστήματα που έχουμε»

«Δεν πνιγόμαστε στο χρήμα παρ’ όλ’ αυτά ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων επενδύει πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, τα σούπερ μάρκετ έχουν επενδύσει ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία. Επενδύουμε σε νέα καταστήματα και ανακαινίζουμε τα παλιά και αυτό το κάνουμε καλά. Βελτιώνουμε τις υποδομές μας και αναπτύσσουμε τα logistics. Έχουμε καλά καταστήματα και ο Έλληνας εργαζόμενος είναι καλός εργαζόμενο. Είμαστε περήφανοι για τα καταστήματα που έχουμε», τόνισε με νόημα ο κ. Παντελιάδης.

«Γιατί λοιπόν τόσο ρύθμιση;»

«Γιατί λοιπόν τόσο ρύθμιση;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη διάταξη για τον περιορισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους, σχολιάζοντας πως κλείνει αισίως 3,5 χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μόνο εμείς θυμόμαστε ότι υπάρχει καλάθι, ο καταναλωτής το έχει ξεχάσει».

«Δεν είμαι κατά των έκτακτων μέτρων, αλλά είμαι κατά των έκτακτων μέτρων που παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα», έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Παντελιάδης.

«Μεγάλα διοικητικά βάρη»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα διοικητικά βάρη που καλούνται να «σηκώσουν» οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ λόγω των υπουργικών αποφάσεων που ανακοινώνονται, σημειώνοντας πως «κάθε αλυσίδα έχει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων να διαχειριστεί».

Στο μέτωπο του κόστους ενέργειας, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως «τα σούπερ μάρκετ είναι ένας πολύ ενεργοβόρος κλάδος. Η ενέργεια έχει μεν αποκλιμακωθεί αλλά τώρα χωρίς καμία επιδότηση βρισκόμαστε στη διπλάσια τιμή ρεύματος πριν το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης».

«Αν ρωτήσεις τον καταναλωτή για εμάς τα σούπερ μάρκετ, θα σου πει ότι η πρώτη λέξη που του έρχεται στο νου είναι η αισχροκέρδεια. Κάθε ένας που έχει πρόβλημα ψυχοθεραπείας κάνει πλέον... ντου στα σούπερ μάρκετ. Είναι αισχρό να ανεχόμαστε τόσο μεγάλη ανομία στη χώρα, έχουμε κλίμα που τη στηρίζει», δεν δίστασε να επισημάνει, σχολιάζοντας τις συνεχείς πλέον επιθέσεις από ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας σε καταστήματα σούπερ μάρκετ.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε όλο το βάρος των αυξήσεων στον καταναλωτή»

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών, ο κ. Παντελιάδης εξήγησε ότι «είμαστε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και δεν μπορούμε να περάσουμε όλο το βάρος των αυξήσεων στον καταναλωτή»

Απευθυνόμενος τέλος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «κάνω έκκληση να προσέχουμε τι λέμε, κινδυνεύουμε να λαϊκίσουμε. Οι αρνητικές ειδήσεις έχουν μεγάλη δύναμη και εξαφανίζουν τις καλές. Να μην ενισχύουμε τη δεδομένη προκατάληψη των Ελλήνων απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ-appodixi: Λουκέτο σε supermarket που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις

Σε τρεις άξονες ο διάλογος του ΥΠΑΝ με τα σούπερ μάρκετ - Πού συγκλίνουν

Ακρίβεια: Πόλεμο με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ ανοίγει το ΥΠΑΝ – Στόχος οι μόνιμα χαμηλές τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider