Πυρά κατά του νέου φορολογικού από επαγγελματίες και μικρομεσαίους – Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρά κατά του νέου φορολογικού από επαγγελματίες και μικρομεσαίους – Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση
Άδικά τα οριζόντια μέτρα με τα νέα τεκμήρια που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τονίζουν εκπρόσωποι επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Δεν θα αλλάξει η ουσία του νομοσχεδίου, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Για ένα άδικο μέτρο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για το νέο καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση, καθώς δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, οι επαγγελματίες προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ προαναγγέλλουν και προσφυγές στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι όποιες αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν στο τελικό νομοσχέδιο θα είναι περιορισμένες και δεν θα αλλοιώνουν την ουσία της νέας ρύθμισης. Το ίδιο εξάλλου έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι ζητούν οι φορείς

Οι φορείς πάντως κάνουν λόγο για ένα άδικο μέτρο το οποίο παρουσιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως «φοροφυγάδες» και έτσι ενεργοποιεί φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Τονίζουν πως η κυβέρνηση στρέφεται εναντίων των μικρομεσαίων αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ μειώνεις τους φόρους στα μερίσματα και στην συγκέντρωση κεφαλαίου.

«Θα βρεθούμε απέναντι τους στους δρόμους και στα δικαστήρια όπως κάναμε με το νόμο Κατρούγκαλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Ο πρόεδρος του ΔΣΕ πρόσθεσε ακόμη πως η επίκληση της κυβέρνησης ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή, ενώ έκανε λόγο για αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εις όφελος των μεγάλων. «Είναι ένας καθαρά εισπρακτικός νόμος που εξυπηρετεί άλλους στόχους. Για άλλη μια φορά φαίνεται ο σχεδιασμός που έδειχνε η πρόταση Πισσαρίδη για μείωση κατά 50% των μικρών επιχειρήσεων», δήλωσε. Πρακτικά δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, υπογραμμίζοντας πως αντί να δίνονται κίνητρα για τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις δρομολογείται η εξαφάνιση επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς έκανε λόγο για έναν νέο κεφαλικό φόρο στον όποιο το όριο των 10.900 είναι το κατώφλι. «Το ταβάνι είναι τα 50.000 ευρώ. Με τους δείκτες που έχουν μπει όπως οι τριετίες που αυξάνουν κατά 10% τη φορολογητέα ύλη πέρα της πρώτης τριετίες. Ακόμη μετράει ο μέσος όρος του ΚΑΔ και το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης». Τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης δεν φέρνουν υποχρεωτικά αύξηση του κύκλου εργασιών, τόνισε ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως για πρώτη φορά στην ιστορία απαγορεύονται οι ζημιές. «Οι επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο κέρδη, έχουν και ζημιές. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να εξαφανίσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε.

«Διαφωνούμε με την ουσία του νομοσχεδίου», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται οι μικροί επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. «Ξεκινά τη λειτουργία του κοινωνικού αυτοματισμού στη χειρότερη του μορφή», υπογράμμισε σημειώνοντας πως ειδικά το λιανεμπόριο αδικείται κατάφορα, καθώς μπαίνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγή. «Είμασταν οι πρώτοι που είπαμε ναι στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και τα POS», υπογράμμισε ο κ. Καρανίκας.

«Είμαστε απόλυτα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής», σημείωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), Κωνσταντίνος Δαμίγος σημειώνοντας πως το ΒΕΑ ζητά την θέσπιση αφορολογήτου στα πρώτα 10.000 ευρώ, την ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις με κριτήρια, τον διαχωρισμό του ΑΦΜ ειδικά για τις προσωπικές επιχειρήσεις και την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων στην εφαρμογή «Apodixi» της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Τα «μυστικά» για πολυκατοικίες, διαχειριστές και ενοίκους - Τι ισχύει σε περίπτωση αλλαγής διαχειριστή

Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,4% φέτος και 2,9% το 2024 - Πιστοποίηση από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Ρεύμα: Οι χρεώσεις των εταιρειών για Δεκέμβριο – Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider